Política 12/11/2016

Patxi López i Francina Armengol reclamen al PSOE que no trenqui amb el PSC

Tots dos participen en un acte a Barcelona per defensar la necessitat d'una reforma federal

Gerard Pruna
2 min
Patxi López, Francina Armengol, Manuel Cruz, Joan Botella i Pere Navarro

Barcelona"Recordo èpoques en què quan Pasqual Maragall parlava al comitè federal del PSOE de federalisme hi havia gent que xiulava". La frase és de la presidenta balear, Francina Armengol, i resumeix l'esperit de la segona convenció federalista que ha organitzat aquest dissabte la Fundació Rafael Campalans, vinculada amb el PSC. Segons la presidenta balear, el fet que ara els socialistes defensin una reforma federal de la Constitució demostra que l'idea d'una nova organització territorial espanyola ha avançat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'estat federal és l'evolució lògica de l'estat de les autonomies", ha afegit també l'expresident del Congrés i exlehendakari basc, Patxi López. Tots dos han participat en la principal taula de rodona de la jornada, que també ha comptat amb la participació de l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro, del diputat al Congrés Manuel Cruz i del politòleg i president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella, que també ha defensat que "cada cop hi ha més federalistes".

Un federalisme, però, que Patxi López s'ha encarregat de subratllar que no posa en risc la unitat d'Espanya, sinó que l'enforteix. "El model federal és de suma, la federació no es fa per dividir, sinó per sumar les parts", ha avisat, i ha argumentat que si bé el terme "'unitat d'Espanya' té mala premsa", és un valor positiu sempre que s'entengui que això no significa que hi hagi una "única identitat".

Segons López, els nacionalistes volen fer creure que "Catalunya, Euskadi o Espanya tenen una única identitat", mentre que, segons ha raonat, d'identitats n'hi ha tantes com de ciutadans. "Del que es tracta es de proposar projectes que les sumin, no que les confrontin i divideixin", ha avisat.

Un projecte que, segons ell, passa per una reforma federal de l'Estat que pivoti sobre tres eixos: una claredat competencial més gran que discerneixi quines competències són exclusives de l'Estat i deixi tota la resta a les autonomies; un nou finançament que, entre altres aspectes, prevegi que la solidaritat interterritorial sigui finalista –és a dir, un control més gran del que fan les autonomies amb els diners que reben de la solidaritat– i una reforma del Senat per convertir-lo en una autèntica cambra territorial.

Relació PSC-PSOE

Tot i que la jornada ha girat al voltant del federalisme com a via per a una més bona convivència a l'Estat, la necessitat de millorar les relacions dins del PSOE després de la crisi per la investidura de Mariano Rajoy ha sobrevolat l'acte. Abans que dilluns Miquel Iceta es reuneixi a Madrid amb el president de la gestora socialista, Javier Fernández, tant Patxi López com Francina Armengol han defensat també la importància que no es trenqui el protocol de relacions entre el PSOE i el PSC.

"No entenc el PSOE sense el PSC", ha avisat López, mentre que la presidenta de les Illes Balears ha anat més enllà i ha considerat "un error profund mantenir públicament aquesta tensió amb el PSC". "Em sembla que no és entendre la realitat de Catalunya ni d'un PSOE que vol ser federal i que ha de ser molt plural i molt capaç de bastir els ponts de diàleg i d'actuació conjunta amb el PSC i no al revés", ha apuntat.

stats