EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 24/03/2011

El govern espanyol i el PP celebren que el Suprem barri el pas a Sortu

El lehendakari Patxi López, però, insta el nou partit de l'esquerra abertzale a “convèncer” ara el TC del seu trencament amb ETA

Agències
2 min

BarcelonaLes reaccions a la decisió –no pas per unanimitat– del Tribunal Suprem de no permetre la legalització de Sortu han estat si més no previsibles. El govern espanyol i el PP han celebrat la decisió, mentre que el lehendakari Patxi López ha optat per una posició pública més moderada i ha instat el nou partit abertzale a “convèncer” ara el TC del seu trencament amb ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La “satisfacció” del govern espanyol amb la resolució l'ha expressat el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que, malgrat el rebuig explícit que fa Sortu de la violència d'ETA, considera que el partit és “una organització política que no respecta el que disposa la llei de partits”. Tant el govern espanyol com el PP han celebrat l'eficàcia de la llei de partits.

La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ha celebrat com una “gran notícia” la decisió del Suprem. Però encara no en té prou i ha instat al “bloqueig” de qualsevol altra possibilitat que l'esquerra abertzale concorri als comicis municipals amb plataformes locals independents.

El govern basc “respecta i acata”

En canvi, el lehendakari basc, Juan José Ibaretxe, ha afirmat que “respecta i acata” la decisió del Suprem. Ha instat Sortu a ser “més convincent” i que demostri davant el Constitucional que trenca de manera clara amb ETA. López, però, ha destacat que la decisió del Suprem no s'ha pres per unanimitat, sinó que tres dels seus membres hi emetran un vot particular en contra.

López ha afegit que Sortu no ha donat els passos "suficients" per poder ser legalitzat i ha explicat que s'ha trobat a faltar una manifestació pública de "ruptura amb el passat i amb el suport a la violència de forma més clara i contundent perquè no hi hagués dubtes sobre les seves intencions futures".

stats