En directe
08/10/2022

Les conseqüències de l'adeu de Junts

Ja han acabat les votacions a Junts per decidir si es mantenen al Govern. S'acosten unes hores crucials per al futur de l'executiu català. Ho seguim en directe amb els comentaris dels periodistes de la secció de Política de l'ARA

A punt per als canvis al Govern

Junts surt del Govern, Pere Aragonès descarta eleccions i el Procés entra en una nova fase de trencament de les aliances que encara es mantenien vives des del 2015. Nosaltres posem punt final a aquest seguiment en directe, però continuarem atents a l'actualitat durant el cap de setmana, especialment quan el president de la Generalitat ha anunciat canvis imminents en les conselleries. Bona nit!

Aragonès rebutja prendre "cap decisió" que comporti una "renúncia a les ambicions col·lectives del país ni a donar suport a la ciutadania"

El president Pere Aragonès ha explicat que la designació dels nous membres del Govern es farà amb la "màxima celeritat". "La meva voluntat ha sigut sempre allargar la mà, arribar a acords", ha dit. Amb tot, ha rebutjat "cap decisió" que comporti "renunciar a les ambicions col·lectives del país i a donar suport a la ciutadania" en un moment difícil.

En directe | Aragonès: "En els pròxims dies renovaré el consell executiu amb la incorporació de nous consellers"

"En els pròxims dies renovaré el consell executiu amb la incorporació de nous consellers", ha anunciat el president Pere Aragonès, que no ha concretat els noms. "Iniciem una nova etapa i ho fem amb responsabilitat i confiança", ha exposat: "Volem construir una Catalunya més pròspera, més feminista". El president s'ha compromès amb "refer aliances": "Dedicaré tot el meu esforç i energia a reconstruir confiances".

Aragonès: "A la ciutadania no se la serveix abandonant responsabilitats, i jo no ho faré"

El president Pere Aragonès ha dit que "respecta" però no "comparteix" la decisió de Junts de sortir del Govern. "Comença una nova etapa", ha dit. Aragonès remarca que el seu objectiu com a president és que "qui guanyi sigui el país". "A la ciutadania no se la serveix abandonant responsabilitats, i jo no ho faré", ha reivindicat: "Cal continuar governant". Ha assegurat que buscarà "aliances" i la "via dels grans consensos". "Tothom ha d'estar a l'altura i contribuir a assegurar l'estabilitat de les institucions", ha afegit.

Declaració institucional de Pere Aragonès després de la decisió de Junts de sortir del Govern

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, fa una declaració institucional després que JxCat hagi decidit trencar la coalició i sortir del Govern. Els consellers de Junts ja han començat a comunicar la seva renúncia al càrrec al president.

Antich (Òmnium) reitera la necessitat d'obrir un "nou cicle"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, considera "legítimes" les diferències entre ERC i Junts, però ha remarcat en un tuit que amb la ruptura del Govern es "ressent l'interès col·lectiu". D'aquí que, després de la decisió de la militància juntaire, Antich hagi reiterat que "per guanyar" cal tornar a definir una "estratègia conjunta" per obrir un "nou cicle".

Feijóo reclama a Sánchez que no "blindi" l'independentisme donant estabilitat a ERC

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que "cap constitucionalista pot acceptar" que el PSOE "serveixi per blindar l'independentisme", després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi advocat per un govern "estable" a Catalunya i hagi avalat la "mà estesa" del PSC per aprovar els pròxims pressupostos. "Li demano al senyor Sánchez que, si li queda un mínim de sentit d'estat, no pacti amb Esquerra Republicana per governar Catalunya, amb el partit que ha dit que Espanya li importa un rave", ha dit des del congrés del PP de Cantàbria.

Els sindicats demanen assegurar els pressupostos malgrat el trencament

Crida dels sindicats per assegurar els pressupostos del 2023 malgrat el trencament de l'executiu. El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha lamentat en declaracions de l'ACN la sortida de Junts del Govern com una "mala notícia" des del "punt de vista social", i ha insistit que cal que els pressupostos tirin endavant. El secretari general de la UGT ha instat ERC a buscar noves majories per aprovar els comptes i s'ha mostrat partidari de trencar la política de blocs i debatre'ls des d'un eix dreta-esquerra. Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha recalcat que tenir pressupostos és "imprescindible" per protegir els més vulnerables i "donar respostes a la majoria".

Borràs no renunciarà a la presidència del Parlament: "Vaig ser suspesa per una decisió política"

La presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha estat preguntada sobre si es plantejarà renunciar a la presidència del Parlament ara que han trencat les aliances amb ERC al Govern. "La presidència del Parlament va ser suspesa per una decisió política precisament de qui li havia donat el seu suport", ha respost: "Mantindré la posició". Sobre la reacció del president espanyol Pedro Sánchez d'apostar per "l'estabilitat" del govern. "Tot relliga", ha dit Turull, en al·lusió a les aliances entre el PSOE i ERC.

Turull no concreta si donaran suport o no als pressupostos de Giró

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, també ha evitat definir-se sobre els pressupostos del Govern que estava preparant el conseller de JxCat Jaume Giró perquè no sap com serà el document final. "No ens desentenem de res que preocupi a la gent", ha dit. "Dilluns comença una nova etapa, veurem quins temes s'han d'abordar parlamentàriament", ha afegit.

Els consellers de JxCat ja estan comunicant la seva "renúncia al càrrec" al president Pere Aragonès

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha dit que "l'oposició" que faran serà "pensant en la gent". La votació més important que hi ha sobre la taula al Parlament és la dels pressupostos que han treballat la presidència del partit i el departament d'Economia de Jaume Giró (JxCat). Turull ha explicat que els consellers de JxCat a hores d'ara ja estan comunicant la seva "renúncia al càrrec" al president Pere Aragonès.

Turull nega que la trencadissa al Govern impliqui la desunió de l'independentisme: "En tots els espais per passar a l'acció del moviment independentista hi serem"

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha explicat que, malgrat que Junts surti del Govern, no es desentenen "de res". Turull ha recalcat que, tot i la trencadissa del Govern "no hi ha una estripada" de l'independentisme. "En tots els espais per passar a l'acció del moviment independentista hi serem", ha dit: "Però hi volem ser com a nosaltres mateixos".

Turull critica ERC: "Ho hem provat tot i més"

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha denunciat que "elements troncals" de l'acord d'investidura de Pere Aragonès no s'estaven complint. "Ens trobàvem davant d'una cruïlla de la qual vam començar a avisar a finals d'agost, així no podem seguir", ha lamentat. "Ho hem provat tot i més –ha assegurat–, i la resposta que vam trobar és «així heu de seguir»". "Això vol dir que no ens coneixen, que no coneixen Junts", ha recalcat Turull, que ha rebutjat "l'acord d'ERC amb el PSOE" al qual, considera, els republicans van voler supeditar el pacte amb Junts.

Turull reconeix la "feina excel·lent" dels consellers de JxCat

El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha reconegut la "feina excel·lent" dels consellers del partit al Govern. "Tant ells com el conjunt del partit sabíem que el debat que teníem depassava l'àmbit d'actuació sectorial", ha explicitat.

Borràs: "Junts passa a l'oposició, per fer una oposició ferma i responsable"

"Junts passa a l'oposició, per fer una oposició ferma i responsable", ha dit la presidenta del partit, que ha defensat que ens trobem davant "un govern fracassat, que ha perdut la seva legitimitat democràtica i s'ha subordinat als pactes amb el PSOE". Laura Borràs ha assegurat que la seva formació ha apostat "per la unitat, però per avançar cap a la independència".

Borràs: "Junts guanya i Pere Aragonès perd"

La presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha recalcat que "tot el procés ha estat impecable". "Si parlem de guanyadors i perdedors és evident que Junts guanya i Pere Aragonès perd", ha dit. Borràs ha dit que, de la mateixa manera que Junts ha fet una consulta, potser "Pere Aragonès l'haurà de fer al Parlament": "Només li queden 33 vots dels que tenia a l'inici de la legislatura, que eren 74". La líder de JxCat ha dit: "JxCat passa a l'oposició".

Borràs: "Sortim més forts com a partit i assumim el resultat"

"El guanyador d'aquesta consulta és Junts", ha dit la presidenta del partit: "Sortim més forts com a partit, i assumim el resultat perquè sempre s'ha de respectar el mandat de les urnes". Laura Borràs ha recalcat que la decisió s'ha sotmès a consulta perquè "no s'estava complint el mandat de les urnes del 14 de febrer del 2021".

Borràs: "Junts ha parlat, i ha decidit sortir del Govern"

La presidenta de Junts, Laura Borràs: "La gent, Junts, ha parlat, i Junts ha decidit sortir del Govern amb un 55,73%". La líder del partit ha assegurat que la direcció i les bases assumeixen la decisió. "La consulta demostra que som aquest partit plural, nascut de la proposta de Carles Puigdemont per la llista del 2017", ha dit, i ha tret pit de la "nova política", que passa per posar en segon pla els "lideratges messiànics".

Borràs: "Som un partit obert, fort, que sotmet decisions importants a la consulta dels afiliats"

La presidenta de JxCat Laura Borràs ha arrencat la seva intervenció donant les "gràcies als afiliats per l'altíssima participació", la més elevada de tots els processos interns que han fet fins ara: "És una gran lliçó de democràcia". Celebra l'exercici de "radicalitat democràtica" i de "transparència". "Som un partit obert, fort, que sotmet decisions importants a la consulta dels afiliats", ha dit.

Comença la compareixença de Borràs i Turull a la seu de JxCat

Comença la compareixença de Borràs i Turull a la seu de JxCat per explicar les conseqüències de la decisió de la militància de trencar amb el govern de coalició.