Política31/07/2016

Iceta convida l'independentisme a reformar la Constitució per defensar el referèndum

El líder dels socialistes catalans creu que per exigir el dret a l'autodeterminació cal sumar-se al procés de reforma de la carta magna

Acn

BarcelonaSense incloure el "dret a l'autodeterminació" a la Constitució espanyola, el procés sobiranista no pot avançar, segons el PSC. Per això, el primer secretari de la formació, Miquel Iceta, ha convidat el món independentista, els partits i aquells que creuen en les opcions sobiranistes a participar i implicar-se en la reforma de la carta magna que impulsa el seu partit.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN, Iceta creu que, d'entrada, ERC i el PDC haurien de formar part de la subcomissió que al Congrés es podria obrir per debatre sobre la reforma. Segons el socialista, d'aquesta manera els independentistes podrien defensar les seves tesis sobiranistes, la possibilitat d'incloure "el dret d'autodeterminació" en la nova Constitució espanyola o fins i tot "una Espanya que es pugui fer i desfer a cop de referèndum".

Cargando
No hay anuncios

Missatge a ERC i PDC

Iceta ha recordat que l'any 1977, l'aleshores diputat d'ERC Heribert Barrera "va defensar el dret a l'autodeterminació quan es feia la Constitució espanyola, i no va ser l'únic". "En democràcia, un pot proposar el que vulgui i consideri convenient, només faltaria. Per això jo els demano que participin i defensin el que considerin que han de defensar", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PSC ha criticat que últimament part del món sobiranista estigui reivindicant la convocatòria d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). En aquest sentit, creu que un RUI "no seria gaire diferent" del procés participatiu que es va celebrar el 9 de novembre del 2014.

"A mi se'm fa molt difícil pensar que pel fet de canviar el nom a la cosa, la cosa serà gaire diferent. No veig la diferència amb la consulta del 9-N. Suposo que la pregunta seria diferent i més afinada, però no li veig el perquè s'atribueix al RUI uns efectes jurídics concrets que no pot tenir, com no els va tenir el 9-N", ha assegurat.

Cargando
No hay anuncios

El que també té clar el líder del PSC és que perquè el seu partit i part dels contraris a la independència se sentissin cridats a participar en un referèndum, el que hauria de passar és "que fos legal". "La legalitat és bàsica en democràcia", ha afegit Iceta.