Política 01/01/2013

Urkullu reclama respecte i "un nou horitzó a Europa" per a Euskadi

El lehendakari aposta per poder "créixer, guanyar autogovern, poder prendre més decisions, ser reconeguts i tenir més presència al món"

Efe
2 min
Perfils oposats per a moments diferents

VitòriaEl lehendakari, Iñigo Urkullu, demana a l'executiu espanyol respecte per les competències del País Basc i ha reclamat per a Euskadi un "nou horitzó a Europa". En el tradicional discurs de Cap d'Any del lehendakari, el primer per a Urkullu, el president basc també s'ha referit a la situació econòmica i al cessament de l'activitat d'ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha qualificat el temps obert de "nova etapa d'oportunitats" per a la "pau, la convivència i la concòrdia", després de subratllar la "il·lusió" de "deixar enrere el terror i la rancúnia". "Es necessitarà molta generositat i altura de mires. Treballant junts, amb lleialtat i discreció, aconseguirem superar el passat i llegar un nou futur en què la violència, la imposició i l'odi no tornin a niar entre nosaltres", ha dit.

El lehendakari també ha destacat la seva aposta per l'entesa per poder "créixer, guanyar autogovern, poder prendre més decisions, ser reconeguts i tenir més presència al món" i, en definitiva, "guanyar un nou horitzó per a Euskadi a Europa". "Oferim acords, demanem respecte pel nostre autogovern, a les polítiques educatives, sanitàries o culturals, i a les decisions econòmiques i polítiques que hem pres i volem prendre de manera democràtica a Euskadi", ha assenyalat Urkullu adreçant-se al govern espanyol.

En definitiva, Urkullu ha apuntat que el propòsit del seu govern passa en tots els àmbits per "acordar i avançar", i també per "créixer com a nació". Urkullu també s'ha referit a la crisi econòmica que amenaça moltes famílies basques, de les quals ha dit que són "la prioritat" de l'executiu. Després dels temps de "bonança econòmica", ara toca, segons Urkullu, "la disciplina i la responsabilitat". En aquest sentit, ha deixat clar que el govern basc aplicarà "el màxim rigor econòmic" i que "s'estrenyerà el cinturó, igual que es fa en les famílies". Ha reiterat que els dos pròxims anys seran de "problemes, esforços, ajustos, atur i dificultats", tot i que amb garanties per als serveis públics essencials.

stats