ASSEMBLEA D'ICV
Política20/04/2013

Herrera es desmarca de "l'independentisme màgic que diu que amb la independència es resoldrà tot"

El copresident d'ICV afirma que el discurs ecosocialista ja "ocupa la centralitat del país sense perdre radicalitat" i per això aposta per impulsar un procés constituent de l'esquerra

Roger Tugas

ViladecansEl secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha presentat aquest dissabte a l'assemblea dels ecosocialistes la ponència política que es debatrà durant les resta del dia i es votarà diumenge. En la intervenció, el copresident d'ICV s'ha desmarcat de "l'independentisme màgic que diu que amb la independència ho resoldrem tot", i per això ha reclamat "canviar-ho tot" també a nivell europeu i en els àmbits econòmic, social i fiscal. De fet, ha assegurat que CiU està "aprofitant la crisi per fer això que sempre han volgut fer i no s'haurien atrevit" a fer-ho, atès que "l'austeritat no serveix per sortir de la crisi, sinó per aprofitar-se'n". En aquest sentit, ha rebutjat que un hipotètic dèficit de l'1,8% per a Catalunya sigui assumible, perquè "ens ofeguem igual amb 2.800 milions de retallades que amb 4.000 milions, i damunt, volen que aplaudim".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Herrera ha afirmat que l'actual discurs d'ICV, a diferència del que passava en temps del PSUC o fa uns quants anys, "ocupa la centralitat del país sense perdre radicalitat". "Els nostres valors estan en condicions de ser majoritaris", ha insistit, i per això volen "constituir un procés constituent" que permeti organitzar una esquerra que sigui alternativa. "No som una esquerra que s'articula per resistir, sinó per canviar les condicions de la gent", ha assegurat, i ha celebrat que el debat central dels militants d'ICV ha estat econòmic. Igualment, Herrera ha recordat que el 2014 hi haurà eleccions europees i ha apostat per portar el procés constituent a nivell de la UE amb un missatge favorable a la democràcia, atès que "mentre la ciutadania vota cada quatre anys, els poderosos ho fan cada dia despenjant un telèfon". Aquesta confluència de l'esquerra contrària a l'austeritat, però, s'ha de constituir "a partir de les lluites concretes", com les de la ILP de la renda bàsica, per una auditoria del deute o en favor dels serveis públics, segons Herrera.