CANVI DE CICLE
Política07/12/2014

Jorge Fernández Díaz afirma que la unitat d'Espanya és "fonamental per garantir" el progrés i la igualtat

El ministre de l'Interior agraeix a les forces de seguretat de l'Estat que ajudin "a portar aquest procés i consolidar una Espanya unida però també diversa"

Europa Press

ArnedoEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha remarcat aquest diumenge des d'Arnedo (la Rioja) que la unitat d'Espanya "és condició fonamental per al progrés col·lectiu i per garantir la igualtat de tots els espanyols". Fernández ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en un acte homenatge que s'ha celebrat a la localitat de la Rioja per a aquells que han lliurat la seva vida en missions humanitàries i que ha comptat amb una hissada de la bandera d'Espanya als jardins del Palau de la Baronesa.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte, en què ha estat acompanyat pel president del govern de la Rioja, Pedro Sanz, el ministre ha recordat que la "bandera nacional simbolitza la unitat d'Espanya" i en ella "es fonen els nostres valors". "Convivim sota un projecte comú escrit en la nostra Constitució", ha continuat, i aquesta "té el seu fonament en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible". Una unitat que en gran part és possible gràcies "al treball dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, que ajuden a portar aquest procés i consolidar una Espanya unida però també diversa".

Cargando
No hay anuncios

"Dins i fora de les nostres fronteres"

Durant la seva intervenció, Fernández ha recordat que "avui dia la seguretat i el benestar dels espanyols es defensen tant dins com fora de les nostres fronteres", i així, en les últimes dècades, "les forces armades i cossos de seguretat de l'Estat han estat participant en missions fora del nostre territori protegint-nos als escenaris més diversos".

Cargando
No hay anuncios

Així, ha ressaltat que "des del 1989 més de 137.000 efectius dels exèrcits i gairebé 6.000 de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han participat activament en diverses operacions militars i de seguretat a l'exterior". "Tots recordem la presència dels nostres homes i dones en països com el Salvador o Guatemala, en les repúbliques desmembrades de l'antiga Iugoslàvia, a Moçambic, i més recentment a l'Iraq, Haití, el Líban o l'Afganistan, on encara es manté un important contingent de guàrdies civils, policies nacionals i membres de les forces armades", ha afegit.

Igualment, ha insistit: "Honrem la vostra entrega i sacrifici per voler alleujar el sofriment humà de persones que pateixen les conseqüències dels conflictes armats i per treballar per la reparació de les condicions que permetin l'imperi de la legalitat internacional i del dret humanitari". "Amb la hissada d'aquesta bandera d'Espanya honrem la vostra entrega i sacrifici per alleujar el sofriment humà d'aquells que pateixen amb els conflictes armats [i] us agraïm la vostra disponibilitat per servir Espanya", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Un comportament "heroic"

A més, Fernández ha tingut un record emocionat cap als més de 160 membres de les forces armades i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que van donar la seva vida en l'acompliment d'aquestes missions a l'exterior. Pel ministre "el seu heroic comportament ha de mantenir-se sempre viu com a exemple perpetu de compromís i honor". I finalment s'ha referit també a l'atemptat perpetrat per ETA a Arnedo –el 17 d'agost del 1995–, quan els integrants del comando Donosti van desplaçar-se a aquesta població de la Rioja per col·locar-hi un cotxe bomba, que va provocar una explosió que va causar importants danys materials i ferits lleus.

Cargando
No hay anuncios

La Constitució "ens uneix a tots"

Per la seva banda, el president del govern regional, Pedro Sanz, ha volgut agrair la visita del ministre d'Interior i ha recordat que amb aquest acte de la hissada de la bandera d'Espanya "se simbolitza un homenatge a la nostra bandera, símbol de la sobirania i la unitat d'Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu regional ha explicat que la Constitució "ens uneix a tots" i gràcies a ella "hem aconseguit molts fruits i èxits al llarg de la història". En aquest cas, ha continuat, "hem d'expressar a les forces armades i de seguretat de l'Estat la nostra gratitud en reconeixement als seus valors de lleialtat, de sacrifici, d'esperit de treball, de defensa dels valors de la seguretat i de la llibertat que dóna a tots els individus".

A més, Sanz ha volgut expressar el reconeixement de la societat de la Rioja al treball que desenvolupen aquestes persones: "Perquè quan sou fora, el sentiment i el cor de la Rioja és amb vosaltres".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, ha volgut posar en valor la "normalitat democràtica que va suposar la Constitució al nostre país", i ha emplaçat la societat a "traslladar aquest esperit de la unitat de la Constitució a les noves generacions". "Tots tenim un compromís amb ells, des dels col·legis, perquè els valors que recull la mateixa Constitució són els pilars bàsics del sistema democràtic i la garantia de la defensa dels drets dels individus".