CORRUPCIÓ
Política20/01/2012

El jutge obre judici oral contra el president del PP de Castelló i li imposa una fiança de 4,2 milions

El jutjaran per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. La Fiscalia demana 15 anys de presó, 10 d'inhabilitació i una multa de 2,3 milions

Ara

ValènciaEl Jutjat d'Instrucció número 1 de Nules (Castelló) ha obert la fase de judici oral contra el president del PP de la demarcació de Castelló i expresident de la Diputació, Carlos Fabra, per al qual ha imposat una fiança de més de 4,2 milions d'euros, informa Efe. Serà jutjat per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. La Fiscalia demana 15 anys de presó, 10 d'inhabilitació i 2,3 milions de multa.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV), la resta de persones a les quals es jutjarà són la seva dona, Amparo Fernández, i l'empresari Vicente Vilar i la seva exdona, Montserrat Vives. El jutge ha imposat una fiança de 4.270.859 milions d'euros a Fabra i, de entre 800.000 a 1.718.000 euros als altres acusats del delicte fiscal. El ministeri fiscal demanava vuit anys de presó i 1,1 milions a la seva dona, per delicte fiscal així com quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros per a l'empresari Vicente Vilar i la seva dona. Tots quatre estaven acusats de falsejar documentació per obtenir autoritzacions del Ministeri d'Agricultura i fabricar productes fitosanitaris en les seves empreses, a més d'ocultar ingressos a Hisenda.

Cargando
No hay anuncios

El procés es va iniciar arran de la denúncia de l'empresari Vicente Vilar, que va acusar el president del PP a Castelló de cobrar-li quantioses comissions per fer-li de mitjancer en l'obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris. Fabra hauria utilitzat les seves influències per aconseguir aquests permissos. L'empresa que els fabricava estava a nom de les dones de Fabra i Vilar i es deia 'Naranjax', nom del cas.

El desembre de 2010, l'Audiència Provincial de Castelló va acordar el sobreseiment de la causa contra Fabra i la seva dona per quatre dels cinc delictes fiscals, suposadament comesos entre 2000 i 2003, que se segueixen en l'esmentat jutjat de Nules, per entendre que havien prescrit. No obstant això, el passat 1 de desembre, el Tribunal Suprem va revocar aquesta decisió i va ordenar reobrir la causa per delictes fiscals contra el dirigent popular i la seva dona, una mesura que Fabra ha recorregut davant el Constitucional. El jutge considera que hi ha indicis que Fabra va fer de mediador amb autoritats i funcionaris públics per agilitar la tramitació i obtenció d'autoritzacions de productes fitosanitaris fent valer la seva condició de president de la Diputació.

Cargando
No hay anuncios

Els acusats tenen un termini d'un dia (que podria prolongar fins dilluns) per a lliurar la fiança requerida pel magistrat, i si transcorregut aquest termini no és dipositada, es procedirà a embargar els béns de la seva propietat en la quantitat necessària per cobrir la suma fixada, tret que s'acrediti la insolvència. A més, les parts disposen d'un termini de deu dies per presentar un escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions formulades.