CORRUPCIÓ
Política 20/01/2012

El jutge obre judici oral contra el president del PP de Castelló i li imposa una fiança de 4,2 milions

El jutjaran per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. La Fiscalia demana 15 anys de presó, 10 d'inhabilitació i una multa de 2,3 milions

Ara
2 min
Fabra i Camps, en una imatge d'arxiu

ValènciaEl Jutjat d'Instrucció número 1 de Nules (Castelló) ha obert la fase de judici oral contra el president del PP de la demarcació de Castelló i expresident de la Diputació, Carlos Fabra, per al qual ha imposat una fiança de més de 4,2 milions d'euros, informa Efe. Serà jutjat per suborn, tràfic d'influències i frau fiscal. La Fiscalia demana 15 anys de presó, 10 d'inhabilitació i 2,3 milions de multa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV), la resta de persones a les quals es jutjarà són la seva dona, Amparo Fernández, i l'empresari Vicente Vilar i la seva exdona, Montserrat Vives. El jutge ha imposat una fiança de 4.270.859 milions d'euros a Fabra i, de entre 800.000 a 1.718.000 euros als altres acusats del delicte fiscal. El ministeri fiscal demanava vuit anys de presó i 1,1 milions a la seva dona, per delicte fiscal així com quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros per a l'empresari Vicente Vilar i la seva dona. Tots quatre estaven acusats de falsejar documentació per obtenir autoritzacions del Ministeri d'Agricultura i fabricar productes fitosanitaris en les seves empreses, a més d'ocultar ingressos a Hisenda.

El procés es va iniciar arran de la denúncia de l'empresari Vicente Vilar, que va acusar el president del PP a Castelló de cobrar-li quantioses comissions per fer-li de mitjancer en l'obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris. Fabra hauria utilitzat les seves influències per aconseguir aquests permissos. L'empresa que els fabricava estava a nom de les dones de Fabra i Vilar i es deia 'Naranjax', nom del cas.

El desembre de 2010, l'Audiència Provincial de Castelló va acordar el sobreseiment de la causa contra Fabra i la seva dona per quatre dels cinc delictes fiscals, suposadament comesos entre 2000 i 2003, que se segueixen en l'esmentat jutjat de Nules, per entendre que havien prescrit. No obstant això, el passat 1 de desembre, el Tribunal Suprem va revocar aquesta decisió i va ordenar reobrir la causa per delictes fiscals contra el dirigent popular i la seva dona, una mesura que Fabra ha recorregut davant el Constitucional. El jutge considera que hi ha indicis que Fabra va fer de mediador amb autoritats i funcionaris públics per agilitar la tramitació i obtenció d'autoritzacions de productes fitosanitaris fent valer la seva condició de president de la Diputació.

Els acusats tenen un termini d'un dia (que podria prolongar fins dilluns) per a lliurar la fiança requerida pel magistrat, i si transcorregut aquest termini no és dipositada, es procedirà a embargar els béns de la seva propietat en la quantitat necessària per cobrir la suma fixada, tret que s'acrediti la insolvència. A més, les parts disposen d'un termini de deu dies per presentar un escrit de conformitat o disconformitat amb les acusacions formulades.

stats