JxCat descarta un acord global amb el PDECat de cara a les municipals

Limita la possibilitat de pactes a enteses en localitats concretes

3 min
La portaveu de Junts, Elsa Artadi, en la roda de premsa durant la tancada de la direcció al Montseny

Cànoves i Samalús (Montseny)La direcció sencera de Junts per Catalunya manté aquest dilluns una jornada de treball al Montseny per analitzar els darrers esdeveniments polítics i preparar el proper curs, que començarà al setembre, amb les eleccions municipals del 2023 com una qüestió clau. Es tracta dels primers comicis locals que Junts afrontarà com a partit polític –es va formalitzar com a formació el juliol de l'any passat– i el seu objectiu és situar-se com a primera força en alcaldies malgrat el divorci amb el Partit Demòcrata. En aquest sentit, un any després del trencament amb el PDECat, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha descartat en roda de premsa un acord global amb la formació que dirigeix Àngels Chacón per afrontar els comicis locals. Ara bé, això no vol dir que no arribin a enteses en localitats concretes. "Anirem cas per cas, municipi per municipi, i no preveiem no presentar-nos amb les nostres sigles", ha dit Artadi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les estratègies del partit és captar regidors i alcaldes del Partit Demòcrata que fa un any no van fer el pas a Junts, però que consideren que sí que el poden fer ara, un cop el PDECat ha quedat fora del Parlament, per afrontar les municipals. “Anem sumant militants”, va assegurar la portaveu, que els va xifrar al voltant de 7.000, tot i que no va posar exemples de fitxatges concrets. Fonts de Junts asseguren que es podria intentar arribar a pactes en localitats significades del PDECat per evitar perdre l’alcaldia, però insisteixen que no obriran una nova negociació a escala nacional amb el Partit Demòcrata ni faran la coalició que van descartar abans de les eleccions catalanes. Les paraules d’Artadi no van ser ben rebudes per Chacón, que ahir en roda de premsa va acusar a Junts de no voler arribar a cap tipus de pacte.

 Una de les opcions que té Junts sobre la taula és donar suport a candidats independents (que no es presentin com a PDECat ni tampoc com a Junts) i que sumin en el còmput global del partit de Carles Puigdemont de cara a la formació dels governs dels consells comarcals o les diputacions. Hi ha localitats clau amb l’alcaldia del Partit Demòcrata com Reus (Carles Pallicer), Mollerussa (Marc Solsona), Igualada (Marc Castells), Martorell (Xavier Fonollosa) o Puigcerdà (Albert Piñeira) que aspiren a aconseguir. Ara bé, si no hi ha acord, Junts tampoc descarta presentar el seu propi candidat contra el PDECat, encara que això signifiqui deixar de ser primers en algun lloc.

Els batlles de Mollerussa i Igualda -Marc Solsona i Marc Castells- són els que van pilotar les negociació (juntament amb David Bonvehí i Ferran Bel) amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i l'exdiputat Toni Morral, i que va acabar amb divorci. En aquell moment el PDECat ja reclamava fer una coalició a escala nacional i Puigdemont demanava que els militants del Partit Demòcrata s'integressin un per un a Junts per Catalunya.

Ara tampoc sembla que afrontin les converses sobre les municipals de la mateixa manera: JxCat descarta un acord a escala nacional, mentre que el cap de setmana la secretària general del PDECat, Àngels Chacón, demanava recuperar el "reconeixement" i el "respecte mutu" amb Junts i assegurava que la direcció del partit parlaria amb el de Puigdemont per arribar a una entesa.

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, en la roda de premsa al Montseny.

Primera trobada presencial

Un any després de la fundació del partit, el 25 de juliol del 2020, Junts manté aquest dilluns la seva primera executiva presencial des del congrés fundacional. Al llarg d'un any, per la pandèmia del coronavirus, tots els seus membres només s'havien vist de manera telemàtica i per això ara han decidit tancar-se en un hotel al Montseny per mantenir una jornada de treball de tot el dia.

També és la primera reunió que fa en persona el secretari general del partit, Jordi Sànchez, ja que fins ara havia exercit el seu càrrec des de la presó. L'exlíder de l'ANC ha presidit la reunió –el líder de Junts, Carles Puigdemont, s'hi ha connectat de manera momentània per la seva tasca d'eurodiputat–, juntament amb la presidenta del Parlament i candidata, Laura Borràs; el vicepresident, Jordi Puigneró –que és membre nat de l'executiva pel seu càrrec–; la portaveu de la formació, Elsa Artadi, i la presidenta del consell nacional i alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Els únics absents a la trobada –que s'allargarà fins a aquesta tarda– han sigut l'exconseller i vicepresident del partit, Jordi Turull, que està fent una travessa per Catalunya a peu, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ja que precisament aquest dilluns Turull arribava caminant a la seva ciutat i s'ha quedat a rebre'l.

A banda de l'estratègia de cara a les eleccions municipals, Junts també aborda en aquesta jornada de treball la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític, les converses pels pressupostos generals de l'Estat –que el partit reclama afrontar conjuntament amb Esquerra– i la consolidació dels òrgans interns del partit com el consell nacional, que es reunirà el 24 de juliol per primera vegada.

stats