El camí dels indults

El KO de Casado en l’era de la turbopolítica

i
MARIONA FERRER I FORNELLS

En l’època de la turbopolítica, es pot passar d’estar a dalt de tot a quedar fora de joc en qüestió de dies. Pablo Casado creia, després de les eleccions madrilenyes, que tenia tots els vents a favor i que els indults suposarien el principi de la fi per al govern de Pedro Sánchez. Però el líder del PP ha rebut revessos per tots els costats aquesta setmana: tant dins de les seves pròpies files, amb Isabel Díaz Ayuso desafiant-lo i posant en dubte el paper constitucional del rei després del fracàs de la manifestació a Colón, com de mà de la patronal i de l’Església catalana. Alhora, ha vist com la Comissió Europea avalava, fins i tot amb bona nota, el pla de recuperació per enviar ja els fons europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a la dreta espanyola tot és blanc o negre. Les intervencions de l’equip de Casado al Congrés s’han convertit setmanalment en una ensalada russa on indults, diplomàcia, immigració, pandèmia i economia, sempre amanits amb una bona dosi de frases enginyoses, van de bracet. Sigui quin sigui el tema s’acabarà amb la mateixa frase: el govern de Sánchez està acabat. No hi ha lloc per als grisos, ni per a la negociació, ni per al pacte. En l’any i mig de legislatura, Pedro Sánchez ha acabat trobant abans la complicitat de la patronal, ara també a favor dels indults, que la de Casado.

Cargando
No hay anuncios

La campanya del PP contra la mesura de gràcia no ha donat fruits. L’escridassada de Colón a Casado va donar pas a la fi d’una recollida de firmes que no ha aconseguit superar la de Mariano Rajoy contra l’Estatut -tot i tenir a favor les signatures telemàtiques- i ha culminat amb el Congrés demostrant que la dreta espanyola hi està en franca minoria després de rebutjar la moció del PP contra els indults. Casado va difondre divendres un vídeo al costat del president del Círculo de Empresarios, una entitat petita al costat de la CEOE, per demostrar que no està sol en la crítica al govern de Pedro Sánchez. De fet, Génova considera que dijous van fer una “emboscada” a Barcelona al líder del PP.

Creixen els traïdors a la pàtria per a partits com Vox, que ha començat una campanya per demanar la dimissió del president de la CEOE. Amb l’oposició a tot i tothom, Casado cada cop queda més arraconat al costat de l’extrema dreta mentre Ayuso continua marcant el pas a la direcció estatal del PP. La campanya contra els indults havia de ser l’operació de Casado per tapar de la corrupció al partit. No és només la imputació de la que el va empènyer a liderar el partit, María Dolores de Cospedal, sinó el nou relat, en paraules de l’inspector de la Gürtel, Manuel Marocho, de com la policia política va fer tot el possible perquè deixés la cúpula de Mariano Rajoy fora del cas. A Casado li queden dos anys de legislatura que se li poden fer molt llargs. Les enquestes li somriuen, però Sánchez -amant dels temps ràpids- juga alhora una partida d’escacs a llarg termini que per a Génova és desesperant.

Cargando
No hay anuncios
EL DETALL
  • ¿Quan es concediran finalment els indults? Ha sigut la pregunta recurrent al govern espanyol tota la setmana. Carmen Calvo va fixar tres dates: el 22 de juny, el 29 o bé ja el 6 de juliol. Semblava que no es volia mullar, però la ministra portaveu, María Jesús Montero, va acabar dient dimarts que serien “la setmana que ve”. Minuts després ho desmentia als periodistes: “He dit semanas, amb accent andalús!”
  • El president andalús, Juan Manuel Moreno (PP), va voler entrar amb bon peu a les jornades del Cercle d'Economia. "Montilla va ser el primer president andalús a Catalunya i jo soc el primer president català a Andalusia", va proclamar, recordant que va néixer a Barcelona. Tot una evolució, tenint en compte que el 2019 declarava a 'El Mundo' el seu afecte per Catalunya, però puntualitzant: "No em sento català".