De l'acord amb ERC als pactes amb el PSC: les proves del cotó de l'acord Borràs-Turull

El futur judicial de la presidenta del Parlament i l'acord pel català també són debats decisius per al partit

3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull, en la roda de premsa.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’exconseller de la Presidència Jordi Turull van tancar dimarts in extremis un acord per presentar una candidatura conjunta per liderar Junts per Catalunya i evitar dur el partit a un congrés fratricida. Salvat el primer escull, però, el repte ara és fer aterrar aquest acord entre dues sensibilitats de la formació en la lletra petita de les ponències política i organitzativa que es debatran el 15 i 16 de juliol a l’Hospitalet de Llobregat. “No hi pot haver cap decisió important de Junts en què la presidenta i jo no estiguem d’acord”, ha apuntat aquest dimarts Turull, que en una entrevista a TV3 s’ha mostrat convençut de la capacitat d’entesa del tàndem que, a partir del juny, prendrà les regnes de JxCat: “Tots dos anirem a l'una. No hi haurà discrepància”, ha subratllat. Gairebé a la mateixa hora, Borràs ha concedit també una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha apuntat que en la concreció de l’estratègia de Junts caldrà atendre les sensibilitats de totes dues parts: “Hi ha d’haver un equilibri entre el que pensa l'un i el que pensa l'altre”. Les mateixes entrevistes d’aquest dimecres han servit, de fet, per tenir una pinzellada de quins poden ser els debats que serveixin de prova del cotó per mesurar la fortalesa de l’acord entre Borràs i Turull.

L’acord de govern

El resultat de l’auditoria s’avaluarà amb la militància

Un dels debats més candents sempre a l’espai de Junts és la relació amb els socis d’Esquerra. El mes de març, el portaveu, Josep Rius, va anunciar que la formació que encara presideix Carles Puigdemont faria una auditoria per valorar el nivell de compliment de l’acord que van assolir ara fa un any amb els republicans per a la investidura de Pere Aragonès. Un examen el resultat del qual encara està pendent, però que pot ser decisiu per al futur del govern de coalició. Dins de JxCat hi conviuen veus partidàries de mantenir-se al govern fins al final amb veus que van fer pressió per no pactar la investidura i que ja fa temps que reclamen trencar l’acord amb els republicans. Aquest dimecres tant Turull –al voltant del qual se situen els perfils més partidaris de seguir a l’executiu– com Borràs han subratllat que primer caldrà valorar els resultats de l'auditoria, uns resultats que després s’hauran de compartir amb la militància, que tindrà l’última paraula si cal prendre cap decisió.

Pactes amb el PSC

L’aliança amb els socialistes a la Diputació en el punt de mira

L’altre gran debat estratègic que té per davant Junts és el de la relació amb el PSC. Les seves crítiques als pactes d’Esquerra amb els socialistes topen sempre amb el fet que ells hi governen a la Diputació de Barcelona. Borràs s’ha mostrat partidària de trencar-lo en nombroses ocasions, i aquest serà un dels punts clau que es debatran a la ponència política i estratègica. Turull ha defensat que la prioritat és que a tot arreu hi hagi governs netament independentistes, però limitar la capacitat de decisió de cada municipi és un terreny espinós i en els últims dies ja han aparegut veus -com la del vicepresident Jordi Puigneró- alertant de portes endins que vetar els acords amb els socialistes pot limitar les opcions de governar de Junts si Esquerra sí que hi pacta.

El català a l’escola

Serà un dels debats més urgents que haurà d’afrontar Junts

Un dels debats més urgents –pel que fa al calendari– és del català a l’escola. Junts es va despenjar de l’acord que havia signat amb ERC, PSC i Comuns per modificar la llei de política lingüística, i des d’aleshores es treballa per mirar si és possible refer la unitat. Encara que la decisió es prengui abans del congrés, sumar-se o no al pacte serà una de les primeres decisions que hauran de prendre els futurs líders de JxCat.

L’horitzó judicial de Borràs

Cal pactar com reaccionar si no hi ha unitat independentista

El futur judicial de Borràs és una altra patata calenta sobre la qual Junts haurà de decidir com actuar. La formació busca la unitat dels partits independentistes en el cas que s’obri judici oral contra la presidenta del Parlament, però ni la CUP ni Esquerra semblen per ara inclinades a evitar la suspensió. Una hipotètica divisió independentista obriria una crisi profunda a la qual Junts hauria de decidir com respondre. La pressió per trencar el Govern si Borràs és suspesa serà molt forta.

stats