Política10/04/2018

Un jutge anul·la l'adhesió del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya al referèndum de l'1-O

El magistrat considera que l'adhesió "envaeix" la "llibertat ideològica" dels membres de l'entitat

Anna Mascaró

BarcelonaUn jutge de Barcelona ha anul·lat l'adhesió del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) al referèndum de l'1 d'octubre al·legant que malmet "la llibertat ideològica, de pensament i d'expressió" dels membres de l'entitat que no hi estan d'acord. Així ho ha expressat un magistrat de la sala contenciosa administrativa número 15 de Barcelona en una sentència a què ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal admet parcialment una demanda interposada per alguns membres del COAC -alguns activistes no independentistes- que reclamaven, mitjançant un recurs contenciós administratiu, que s'anul·lés l'adhesió del col·legi al manifest 'Col·legis Professionals i Associacions de Catalunya davant del referèndum', que es va decidir per la junta de govern el 19 de setembre. Fent-ho se sumava als més de noranta col·legis i associacions catalanes que es van posicionar públicament a favor de l'1-O. Els demandants sol·licitaven, a més, el cessament del degà i els membres de la junta de govern, però el magistrat ha rebutjat aquesta petició, que considera que "excedeix" les funcions del tribunal.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, el jutge té en compte a la sentència que col·legiar-se és "obligatori i imprescindible" per exercir com a arquitecte a Catalunya, i per tant considera que l'adhesió al referèndum "no és de rebut, ja que no es pot exigir a ningú que assumeixi una ideologia com a condició per a l'exercici d'una professió", cosa que "envaeix parcel·les de la llibertat ideològica i de pensament, expressió, principi d'igualtat i associació", ja que el col·legi, per adherir-se al manifest, no tenia "el suport de tots els membres col·legiats".