Política08/01/2014

L'entorn dels presos bascos internacionalitza la manifestació de dissabte per la fi de la dispersió

El col·lectiu Tantaz Tanta ('Gota a gota') llança un vídeo amb una locució en anglès en què defensa el canvi de política penitenciària

Ara

Barcelona"Gota a gota (Tantaz Tanta) som mar": aquest és el lema del col·lectiu que prepara una manifestació multitudinària a Bilbao per dissabte i el títol del manifest que la convoca. L'objectiu és reclamar la fi de la dispersió penitenciària que s'aplica als presos polítics bascos –tots els vinculats amb ETA i el seu entorn– des de fa 25 anys, que els manté en presons que sovint són a més de 1.000 quilòmetres del seu lloc d'origen i del lloc on viu la família. Aquesta política penitenciària és una excepció del règim general, que indica que s'ha d'empresonar els condemnats tan a prop de casa seva com sigui possible.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reivindicació de la fi de la dispersió és històrica i ha pres més força des que ETA va anunciar la fi de l'activitat armada. És una reclamació que es considera bàsica des del punt de vista dels drets humans, i amb aquest argument l'entorn dels presos fa una campanya internacional per aconseguir aquest objectiu, per a la qual ha llançat el vídeo que veieu en aquesta pàgina.

Cargando
No hay anuncios

La convocatòria recorda que "ETA va decretar un alto el foc definitiu el novembre del 2011" i que "avui, encara hi ha 527 presos i preses dispersats per presons d'Espanya i França, i cada família ha de fer una mitjana de 1.500 quilòmetres per a visites de 40 minuts". Un mapa mostra en el vídeo la distribució de les presons esmentades sobre tot el territori espanyol i francès.

Segons els organitzadors, es preveu que la mobilització de dissabte sigui "històrica, la més gran de les últimes dècades".

Cargando
No hay anuncios

Tres dies abans d'aquesta mobilització –i una setmana i escaig després de saber la decisió dels presos d'ETA d'obrir la porta a la reinserció individualitzada–, s'ha produït una operació policial en què s'han detingut advocats i membres de col·lectius de suport als reclusos. L'Estat acusa de fer d'enllaç entre ETA i els seus presos per fer-los arribar instruccions.