Política08/12/2013

L'esquerra abertzale recorda que Mandela va fer servir la lluita armada “i mai se'n va penedir”

En un homenatge de Sortu al líder sud-africà, no volen comparar Otegi amb Mandela, però asseguren que molta gent somia que ell també surti de la presó per ser algun dia "el lehendakari d'una Euskal Herria independent"

Europa Press

Sant SebastiàEl president de Sortu, Hasier Arraiz, ha manifestat durant l'homenatge que el seu partit ha rendit a Nelson Mandela que "en l'imaginari col·lectiu de molta gent hi ha el somni que es pugui veure Otegi algun dia com el lehendakari d'una Euskal Herria independent".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte de Sortu hi han assistit dirigents de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, Joseba Permach, Pernando Barrena, Joxean Agirre o la parlamentària d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia, entre d'altres. La imatge de Mandiba lluïa en una pancarta amb una de les seves cites: "Sembla impossible fins que es fa".

Cargando
No hay anuncios

En el seu discurs, el president de Sortu ha recordat que Mandela, en la lluita contra l'apartheid, va començar com a membre de l'ANC per emprendre "lluita armada" per defensar els drets dels sud-africans negres i ha apuntat també que "mai es va penedir de cap part de la seva trajectòria militant".

D'altra banda, ha considerat que "seria una absoluta falta d'humilitat" comparar Sud-àfrica i Euskal Herria, que "són diferents". "Ni Euskal Herria és com Sud-àfrica, ni EH Bildu és l'ANC, ni Sortu és el Partit Comunista de Sud-àfrica i, per descomptat, Arnaldo Otegi no és Nelson Mandela", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Arraiz ha assenyalat que Mandela va passar 27 anys a la presó "en condicions molt dures pel compromís que tenia amb el seu poble" i llavors era considerat per "gairebé totes les suposades democràcies occidentals" com "un terrorista pres". En aquest context, ha opinat que si Mandela hagués sigut basc i li hagués tocat estar en una presó espanyola, sense cap dubte, hauria sortit aquests dies de la presó, amb la derogació de l'anomenada doctrina Parot, però mai abans".