Política 08/12/2013

L'esquerra abertzale recorda que Mandela va fer servir la lluita armada “i mai se'n va penedir”

En un homenatge de Sortu al líder sud-africà, no volen comparar Otegi amb Mandela, però asseguren que molta gent somia que ell també surti de la presó per ser algun dia "el lehendakari d'una Euskal Herria independent"

Europa Press
1 min
Dos dones ballen un arresku en un acte de Sortu en homenatge a Mandela / JAVIER ETXEZARRETA / EFE

Sant SebastiàEl president de Sortu, Hasier Arraiz, ha manifestat durant l'homenatge que el seu partit ha rendit a Nelson Mandela que "en l'imaginari col·lectiu de molta gent hi ha el somni que es pugui veure Otegi algun dia com el lehendakari d'una Euskal Herria independent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte de Sortu hi han assistit dirigents de l'esquerra abertzale com Rufi Etxeberria, Joseba Permach, Pernando Barrena, Joxean Agirre o la parlamentària d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia, entre d'altres. La imatge de Mandiba lluïa en una pancarta amb una de les seves cites: "Sembla impossible fins que es fa".

En el seu discurs, el president de Sortu ha recordat que Mandela, en la lluita contra l'apartheid, va començar com a membre de l'ANC per emprendre "lluita armada" per defensar els drets dels sud-africans negres i ha apuntat també que "mai es va penedir de cap part de la seva trajectòria militant".

D'altra banda, ha considerat que "seria una absoluta falta d'humilitat" comparar Sud-àfrica i Euskal Herria, que "són diferents". "Ni Euskal Herria és com Sud-àfrica, ni EH Bildu és l'ANC, ni Sortu és el Partit Comunista de Sud-àfrica i, per descomptat, Arnaldo Otegi no és Nelson Mandela", ha afirmat.

Així mateix, Arraiz ha assenyalat que Mandela va passar 27 anys a la presó "en condicions molt dures pel compromís que tenia amb el seu poble" i llavors era considerat per "gairebé totes les suposades democràcies occidentals" com "un terrorista pres". En aquest context, ha opinat que si Mandela hagués sigut basc i li hagués tocat estar en una presó espanyola, sense cap dubte, hauria sortit aquests dies de la presó, amb la derogació de l'anomenada doctrina Parot, però mai abans".

stats