Política13/01/2016

Patxi López: "Espanya és, sobretot, un projecte comú"

El nou president del Congrés promet un tarannà dialogant però recorda als diputats el compromís que implica l'acatament constitucional

Ferran Casas

MadridEl nou president del Congrés, el socialista Patxi López, ha pres possessió del seu càrrec i en seu primer discurs ha volgut transmetre un tarannà dialogant però també molt compromès amb la unitat d'Espanya, en la línia del que va ser el seu mandat com a lehendakari socialista amb el suport del PP. López ha explicat que al Congrés hi ha gent que defensa "coses molt diferents" i que té "diverses formes d’entendre la identitat". Aquesta és, segons ell, "l’essència de les societats lliures i democràtiques". López ha fet una defensa de "la discrepància, la crítica, el diàleg i l'acord". Per al nou president de la cambra baixa, que controlen el PP i C's, cal "buscar punts d’entesa com a gran valor polític". Pel que fa al model d'estat, ha indicat que Espanya "és plural i diversa també en la forma d’entendre identitats, però és sobretot un projecte comú". Segons ell, és "un pacte ciutadà" que no es pot qüestionar.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López, que ha començat el seu discurs amb una breu salutació en català, gallec i euskera, malgrat que fins ara estava prohibit fer servir aquestes llengües de forma regular a la tribuna d'oradors, ha recordat les víctimes del terrorisme a Espanya i en altres països i ha fet una apel·lació a un gran pacte d'estat contra la violència de gènere.

Cargando
No hay anuncios

El president de la cambra ha recordat que amb les promeses i jurament d'acatament de la Constitució per part dels diputats, que ha tingut formats ben diversos, sobretot per part dels diputats independentistes i de l'esquerra alternativa, "tots es comprometen a complir les normes, i això ens fa partícips de la democràcia". És una forma que tothom "es reconegui com a igual" i representi "tota la societat espanyola".

López ha indicat que "la llibertat és una conquesta que cal defensar cada dia" i s'ha compromès vetllar perquè "cap poder s’imposi a la ciutadania" representada al Parlament. En aquest sentit ha dit que la seva missió serà "defensar l’autonomia de la política i la voluntat ciutadana".

Cargando
No hay anuncios

L'exlehendakari ha arribat a la presidència després d'un pacte entre el PSOE i C's al qual es va afegir el PP i que ha implicat que aquests partits i Podem es reparteixin els nou llocs a la mesa.