Política 13/01/2016

Patxi López: "Espanya és, sobretot, un projecte comú"

El nou president del Congrés promet un tarannà dialogant però recorda als diputats el compromís que implica l'acatament constitucional

Ferran Casas
2 min
Patxi López se saluda amb el fins ara president, Jesús Posada, a l'hemicicle del Congrés / EFE

MadridEl nou president del Congrés, el socialista Patxi López, ha pres possessió del seu càrrec i en seu primer discurs ha volgut transmetre un tarannà dialogant però també molt compromès amb la unitat d'Espanya, en la línia del que va ser el seu mandat com a lehendakari socialista amb el suport del PP. López ha explicat que al Congrés hi ha gent que defensa "coses molt diferents" i que té "diverses formes d’entendre la identitat". Aquesta és, segons ell, "l’essència de les societats lliures i democràtiques". López ha fet una defensa de "la discrepància, la crítica, el diàleg i l'acord". Per al nou president de la cambra baixa, que controlen el PP i C's, cal "buscar punts d’entesa com a gran valor polític". Pel que fa al model d'estat, ha indicat que Espanya "és plural i diversa també en la forma d’entendre identitats, però és sobretot un projecte comú". Segons ell, és "un pacte ciutadà" que no es pot qüestionar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

López, que ha començat el seu discurs amb una breu salutació en català, gallec i euskera, malgrat que fins ara estava prohibit fer servir aquestes llengües de forma regular a la tribuna d'oradors, ha recordat les víctimes del terrorisme a Espanya i en altres països i ha fet una apel·lació a un gran pacte d'estat contra la violència de gènere.

El president de la cambra ha recordat que amb les promeses i jurament d'acatament de la Constitució per part dels diputats, que ha tingut formats ben diversos, sobretot per part dels diputats independentistes i de l'esquerra alternativa, "tots es comprometen a complir les normes, i això ens fa partícips de la democràcia". És una forma que tothom "es reconegui com a igual" i representi "tota la societat espanyola".

López ha indicat que "la llibertat és una conquesta que cal defensar cada dia" i s'ha compromès vetllar perquè "cap poder s’imposi a la ciutadania" representada al Parlament. En aquest sentit ha dit que la seva missió serà "defensar l’autonomia de la política i la voluntat ciutadana".

L'exlehendakari ha arribat a la presidència després d'un pacte entre el PSOE i C's al qual es va afegir el PP i que ha implicat que aquests partits i Podem es reparteixin els nou llocs a la mesa.

stats