Política27/11/2017

"Els independentistes no han guanyat cap batalla": Rajoy, a Telecinco, en 10 frases

El president espanyol concedeix una entrevista just un mes després de l'aplicació del 155

Ara

MadridEl 27 d'octubre Mariano Rajoy compareixia des de la Moncloa per anunciar l'aplicació del 155 de Catalunya. El Parlament acabava de proclamar la República i el president del govern espanyol va respondre cessant tot el Govern i més d'un centenar d'assessors i convocant eleccions autonòmiques per al 21 de desembre.

Cargando
No hay anuncios

Just un mes després, el líder popular ha concedit la primera entrevista a televisió des de llavors. Aquest matí, en un esmorzar informatiu a l'hotel Ritz de Madrid acompanyat de la plana major del seu partit, celebrava el "triomf de la normalitat" a Catalunya des de la intervenció. Repassem l'entrevista a Telecinco en 10 frases.

1.- Suport europeu: "Els independentistes no han guanyat cap batalla. La Europa dels Vint-i-vuit, el Parlament Europeu -a excepció d'alguns extremistes- i la immensa majoria de mitjans de comunicació europeus i del món estan a favor de complir la llei".

Cargando
No hay anuncios

2.- Referèndum sobre la pertinença europea: "A ningú se li acut per aquestes declaracions, però vist la dinàmica en què s'ha instal·lat Puigdemont jo ja m'espero qualsevol cosa".

3.- Resposta a Marta Rovira sobre les amenaces de morts als carrers: "Això és una mentida, a més d'una calúmnia i una vergonya que es pugui arribar a aquests nivells". Repta la líder d'ERC a denunciar qui del govern espanyol ho va dir. No té intenció de presentar denúncia, però.

Cargando
No hay anuncios

4.- Per què Puigdemont no va convocar eleccions? "Un governant ha d'escoltar la gent i tenir personalitat per prendre decisions i actuar conforme a l'interès general. No es pot espantar perquè 2.000 o 3.000 manifestants li cridin traïdor". Nega, a banda, que negociés amb el president de la Generalitat eleccions anticipades just fa un mes i que això els ho traslladés Puigdemont.

5.- Legitimitat de l'independentisme: "Puigdemont té perfecte dret a pensar com vulgui però té l'obligació de complir la llei perquè si no tornem a etapes ja superades, la llei del més fort".

Cargando
No hay anuncios

6.- La teoria de les ingerències russes: "Els plantejaments que ha fet Puigdemont estan a l'alçada de l'extrema dreta europea". Evita afirmar que darrere hi ha el Kremlin perquè no té proves però assegura que el 55% dels comptes que van donar suport a l'independentisme l'1-O tenien origen a Rússia.

7.- Autocrítica sobre l'1-O: "No hi ha obra humana que sigui perfecta però he de dir que de forma general les forces de seguretat van complir amb la seva obligació [...]. És veritat que a Europa es va criticar però cap país dels Vint-i-vuit ha donat suport al que va fer Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

8.- Pugna contra el presumpte adoctrinament a les escoles: "Cal fer molta pedagogia". No es mulla sobre cap iniciativa més per intentar controlar l'educació.

9.- Mort de Maza i del fiscal en cap de Catalunya per malaltia: "Aquestes dues persones simbolitzen molts funcionaris públics que han defensat l'Estat en molts llocs de responsabilitat diferents. Persones lleials al seu país i a la Constitució. Són un símbol per a Espanya".

Cargando
No hay anuncios

10.- Pacte amb Sánchez per a la reforma de la Constitució: "El compromís amb Sánchez és per parlar, no per reformar. Jo estic disposat a parlar, tot i que no estava entre les meves prioritats [...]. Jo seré constructiu però l'objectiu de la comissió territorial no pot ser premiar qui vol liquidar la Constitució espanyola".