Política 27/11/2017

Rajoy veu “absurd” un referèndum sobre la UE

Celebra el mes de l’aplicació del 155 com un “triomf de la normalitat” a Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha presentat a l'exministre i líder del PP basc, Alfonso Alondo, durant un esmorzar informatiu a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridMariano Rajoy va celebrar ahir el mes de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya sortint de la seva agenda habitual dels dilluns. El president del govern espanyol va començar la setmana envoltat dels seus en un esmorzar informatiu a l’Hotel Ritz de Madrid i va tancar la jornada amb una entrevista en directe a Telecinco. Tot plegat amb un objectiu clar, repetir com un mantra que la destitució de tot el Govern i els seus assessors, així com la convocatòria d’eleccions el 21-D, ha suposat el “triomf de la llei i de la normalitat” a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que Carles Puigdemont se’n va anar a Brussel·les que tant la Moncloa com Génova donen per amortitzat al president de la Generalitat a l’exili i intenten restar credibilitat a qualsevol de les seves afirmacions. Si fa dues setmanes considerava el candidat de Junts per Catalunya “inhabilitat políticament” per haver “mentit”, ahir Mariano Rajoy va titllar directament d’“absurd” el plantejament -després matisat- de Puigdemont de convocar un referèndum sobre la pertinença a la UE. “Tot i això està fora de lloc”, va sentenciar, i va assegurar que “l’independentisme no ha guanyat cap batalla a Europa”. El líder del PP basc, l’exministre Alfonso Alonso -a qui Rajoy va presentar en l’esmorzar informatiu-, ho rebatia amb ironia: “Puigdemont vol que tots els catalans trenquin amb Brussel·les menys ell”. I la ministra de Treball, Fátima Báñez, anava més enllà i deia que el candidat de Junts per Catalunya fa el “ridícul”.

A aquest mateix adjectiu es va aferrar Rajoy per titllar de “demagògia” la reivindicació d’un referèndum. Per al líder popular és “ridícul contraposar llei i democràcia i per això és tan important la tornada a la normalitat”. En aquest sentit, des de fa dues setmanes que el president espanyol repeteix que n’hi haurà prou amb el retorn de la “tranquil·litat i l’estabilitat” a Catalunya perquè les perspectives de creixement per a Espanya, que ara estan al 2,3% del PIB de cara al 2018, remuntin. Considera que la “normalitat és molt important” perquè “la vida es pugui desenvolupar amb harmonia, però també amb prosperitat i progrés”.

La Moncloa creu que aquest mes d’intervenció el “govern legítim” de Catalunya, comandat des de Madrid, està funcionant perfectament i que la millor prova és que no hi ha queixes de funcionaris, segons el seu parer. Rajoy va fer-se ressò que durant aquests últims 30 dies s’han pagat factures a proveïdors per valor de 1.500 milions d’euros i que això és una prova més del retorn a la “normalitat”. Ara bé, considera que el principal repte és superar la “fractura social”. ¿Seria un miracle que el bloc constitucionalista guanyés el 21-D?, li preguntaven ahir a Telecinco “La decisió de la gent mai és un miracle. Estic convençut que les coses aniran bé”, responia en un to molt sec.

El cadenat de la Constitució

Rajoy també es va espolsar ahir la responsabilitat d’haver d’obrir el cadenat de la Constitució com a molt tard a la primavera. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, l’havia reptat de bon matí a “aclarir els dubtes” generats sobre la seva promesa personal de començar la reforma en un termini de sis mesos a canvi de tenir el suport socialista al 155. El president espanyol va replicar-li que sempre compleix els seus compromisos i va recordar que el PP ha donat suport a la constitució de la comissió territorial al Congrés i que està “atent als plantejaments que pugui fer tothom”. Però això i prou. Per a Rajoy és molt diferent comprometre’s a “parlar” que “reformar”. La comissió ha nascut tocada de mort pel que fa a la voluntat de reformar la Constitució, i Rajoy vol relegar-la tan sols a debatre sobre el finançament.

stats