Política23/05/2016

Mas planteja celebrar unes eleccions on es comptin vots en lloc d'un referèndum unilateral

L'expresident de la Generalitat defensa que JxSí compleix l'acord i retreu a la CUP que "presenti les coses d'una manera apocalíptica"

L.v.

BarcelonaUn dels punts aprovats ahir a l'assemblea de la CUP exigeix "forçar" un referèndum unilateral d'independència abans del gener del 2017. Es tracta d’una concreció de la idea que ja apareixia en la ponència inicial, que reclamava un gest “clar i palpable” de ruptura abans que faci un any de la investidura de Carles Puigdemont, el 10 de gener. Aquesta idea, però, no l'avala l'expresident de la Generalitat i líder de CDC Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas se n'ha desmarcat al·legant que si els partidaris del 'no' no van a votar, el referèndum quedaria "coix". A canvi, ha proposat convocar unes noves eleccions plebiscitàries i "comptar vots" en lloc de diputats. El text aprovat per l'assemblea de la CUP va aprovar ahir que no avalarà "en cap cas" la convocatòria d'unes eleccions que "dilatin" el procés independentista.

Cargando
No hay anuncios

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ja no porta a la butxaca de l'americana la còpia de l'acord que van rubricar Junts pel Sí i la CUP el 9 de gener i que va provocar que fes un pas al costat perquè Carles Puigdemont fos escollit president de la Generalitat i s'engegués la legislatura. Ara bé, Mas té encara molt presents els termes de l'acord amb els cupaires, i, segons ha dit, és "radicalment fals" que Junts pel Sí no hagi complert la seva part del pacte. Ahir l'assemblea de la CUP va aprovar "deslliurar-se" d'un pacte que van definir com una "presó que encotilla" el seu projecte independentista i anticapitalista.

"No val presentar les coses d'una manera apocalíptica com si no es fes res, és radicalment fals", ha dit Mas en una entrevista a Catalunya Ràdio, des d'on ha tornat la pilota al terrat dels anticapitalistes. "Ara li toca a la CUP: la gent coherent compleix els seus contractes", ha indicat Mas en relació amb els pressupostos. Segons ha insistit, si la CUP no aprova els comptes es donaria per acabada la legislatura. "No em puc arribar a creure que tenint en joc el que tenim, per un pressupost no ho sapiguem fer", ha afirmat, afegint que si la CUP no vota els pressupostos serà "per les ganes de no mullar-se i quedar bé" davant les seves bases, així com per interessos "electorals".

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, el president de CDC ha reivindicat que el seu Govern ja va incloure als pressupostos exigències que demanaven des de la CUP, com el fet de desobeir el topall de dèficit. "Si les grans exigències són aquestes, no entenc que demanin aquests actes revolucionaris quan resulta que per la via dels fets ja s'ha plantejat", ha dit, i ha afegit que "si ens pensem que es pot arribar a la independència d'un dia per l'altre fent quatre discursos i anant a una manifestació, estem equivocats".

Homs demana a la CUP que generi un "clima de confiança"

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el cap de llista de CDC a les generals, Francesc Homs, ha demanat a la CUP, en una entrevista a TV3, que deixi de fer "marcatges" i que contribueixi a generar un "clima de confiança" amb un to "més positiu" del que els anticapitalistes van mostrar ahir a la seva assemblea.

Després, en una entrevista a Onda Cero, Homs va treure ferro al text de l'assemblea i va dir que "la CUP pressiona Junts pel Sí, però res més".

Cargando
No hay anuncios

Què va decidir la CUP a l'assemblea? Consulta-ho aquíLa CUP: "Posar-se les piles vol dir fer passos clars cap a la ruptura"

Per la seva banda, la CUP s'ha reafirmat en la idea de sentir-se lligats "només" a la declaració del 9-N i a l'annex social. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el portaveu del secretariat, Xevi Generó, ha vinculat el pacte d'estabilitat parlamentària al fet que "estrenquin les dinàmiques imposades per l'Estat". Per exemple, ha exigit desobeir el topall de dèficit imposat per Madrid, incloure als pressupostos els impostos prohibits pel Tribunal Constitucional, revertir les retallades i les privatitzacions, no incloure la sanitat privada als comptes, abordar debats com la ILP d'educació (Junts pel Sí va frenar-la al Parlament) i "treure" el procés constituent del Parlament per portar-lo al carrer, entre altres mesures.

Cargando
No hay anuncios

"Cal posar-se les piles i començar a concretar la ruptura", ha indicat Generó, que ha reclamat fer passos "clars i inequívocs" cap a la independència perquè la CUP mantingui l'acord d'estabilitat. Segons ha dit, el pacte "no ha servit fins ara" per fer evident la voluntat de Catalunya d'independitzar-se ni per eixamplar la base social per l'esquerra, uns objectius que seran "impossibles" d'assolir si la CUP "se sent lligada" a l'acord d'estabilitat.

Per als cupaires, els pressupostos han de ser una "eina política" que freni les retallades i les privatitzacions. "Si els comptes no van més enllà de la gestió autonòmica, no hi tenim res a parlar", ha avisat Generó.