Política30/09/2013

Mas, a Rajoy: "El gest de grandesa més gran és escoltar la gent i deixar-la votar"

El president de la Generalitat demana a l'executiu espanyol que deixi els catalans anar a les urnes

Laia Forès / Agències

Brussel·lesEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit que el gest de grandesa més gran és "escoltar la gent i deixar-la votar". És la resposta que ha ofert Mas a les crítiques que li ha fet aquest matí el president del govern espanyol. Mariano Rajoy ha assegurat que Mas ha pres decisions equivocades durant l'últim any, li ha demanat que pensi molt bé "els pròxims passos a seguir" i que faci "un gest de grandesa".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Rajoy no li estem demanant que accepti la independència. Li demanem que ens deixi votar, que se'ns reconegui el dret a decidir", ha assegurat Mas en una roda de premsa que ha celebrat a Brussel·les, on avui es reuneix amb tres comissaris europeus per parlar, segons Mas, d'ocupació, economia i de les eleccions europees que se celebren l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat ha dit que està obert al diàleg amb Madrid, però ha advertit a Rajoy que no anirà a la Moncloa a negociar un arranjament. "No ho faré. Això ha arribat massa lluny", ha dit.

Honestedat sobre l'encaix de Catalunya a la UE

Cargando
No hay anuncios

Sobre la possibilitat que una Catalunya independent quedi fora de la Unió Europea, Artur Mas ha recordat que les declaracions en aquest sentit dels membres de la Comissió Europea han estat contradictòries i ha demanat "honestedat", atès que no hi ha precedents i, per tant, ha subratllat Mas, s'hauria d'estudiar.

"La UE, amb un cas així, no s'hi ha trobat, no hi ha precedents. S'ha de tenir honestedat intel·lectual i política per dir que aquí no hi ha cap precedent", ha insistit. El cap de l'executiu català ha destacat que en cas d'independència, Catalunya seria un país que compleix amb tots els requisits per ser un estat membre i els ciutadans tindrien tots els drets. "La solució europea no serà expulsar set milions i mig d'europeus", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Mas també ha recordat que Catalunya sempre ha estat contribuent neta a la UE, a diferència de l'Estat, que sempre ha rebut més del que ha aportat als pressupostos europeus.

Les entrevistes de Mas

Cargando
No hay anuncios

El president de la Generalitat és aquest dilluns a Brusssel·les en el seu setè viatge oficial a la capital europea, el tercer aquest 2013. Mas ha remarcat que el viatge s'emmarca en la "normalitat" de la seva agenda, i ha volgut destacar que s'ha trobat amb 20 dels 28 comissaris de la UE des que és el càrrec, una fita que ha assegurat que cap altre president autonòmic ha assolit.

Mas s'ha reunit a primera hora del matí amb el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, l'hongarès Lázló Andor, a qui ha explicat les prioritats de l'executiu català en matèria de treball, especialment de cara als joves, i també iniciatives en la lluita contra la pobresa. Mas ha explicat que Andor no li ha preguntat específicament sobre la situació política a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Al migdia ha mantingut un dinar de treballar amb l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, per parlar dels esforços "immensos" que ha fet Catalunya per reduir la despesa. Mas ha recordat que s'ha disminuït la despesa en un 20% i que ara la prioritat és generar més ingressos, ja que no és pot retallar més sense perjudicar l'estat del benestar. El portaveu de Rehn és el català Amadeu Altafaj, que dies abans de la Diada va tuitejar que aniria a la Via Catalana a Zurich.

La seva última trobada aquest dilluns serà amb el comissari eslovac Maros Sefkvoci, amb qui Mas tractarà sobre les properes eleccions europees i temes com la transparència política i institucional. Mas també mantindrà contactes amb els eurodiputats catalans i la comunitat catalana a Brussel·les.