Ofensiva europea de Sánchez per fer front a l’impacte de la guerra

El president espanyol busca el lideratge amb la crisi energètica mentre reclama suport a l’oposicó

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir a Roma amb el primer ministre italià, Mario Draghi

Barcelona / MadridCamisa vermella informal, el telèfon a l’orella i cara de preocupació. Faltava encara un mes perquè comencés la guerra a Ucraïna, però la tensió a la frontera amb Rússia anava en augment i la Moncloa difonia imatges de Pedro Sánchez en una marató de trucades amb “representants de la UE i l’OTAN”. El president espanyol, amfitrió de la cimera de l’Aliança Atlàntica que tindrà lloc a Madrid al juny, va voler reivindicar des del minut 1 el protagonisme d’Espanya en la resposta occidental a l’amenaça de Moscou. L’estratègia, que va arrencar amb el polèmic desplegament de vaixells al mar Negre i, un cop consumada la invasió russa, amb l’enviament d’armes a Ucraïna, assoleix ara el seu punt àlgid en el marc de la crisi econòmica derivada del conflicte. Sánchez ha intensificat els contactes per liderar la resposta a l’encariment dels preus de l’energia, que s’haurà de concretar a la reunió del Consell Europeu del 24 i 25 de març. Un paper que espera que el reforci a l’Estat mentre busca l’aval de l’oposició al paquet de mesures econòmiques i fiscals que la Moncloa té previst aprovar –malgrat la urgència que li reclama la dreta– el dia 29.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“L’escalada dels preus del gas i l’electricitat és absolutament inassumible per a l’economia, la indústria, les pimes i els ciutadans de la UE”, clamava aquest divendres el líder socialista des de Roma, on ha fet front comú amb els seus homòlegs italià (Mario Draghi), portuguès (Antonio Costa) i grec (Kyriakos Mitsotakis) per reclamar a la UE la reforma “urgent” del mercat energètic. Desvincular l’electricitat del preu del gas, comprar-lo de manera conjunta amb la mateixa UE, accelerar l’impuls de les renovables o millorar la interconnexió energètica a Europa són algunes de les mesures per a les quals Sánchez busca una aliança del sud d’Europa que pressioni els països més reticents, com França o Alemanya. En una gira que va arrencar dimecres, el president espanyol també va buscar el suport de Croàcia, Eslovàquia i Romania, i aquest divendres a la tarda va viatjar a Berlín per traslladar la seva posició al canceller alemany, Olaf Scholz. Abans de la cimera europea de la setmana que ve encara té previst passar per Irlanda i reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, tot i que fonts de la Moncloa apunten que l’agenda encara no està del tot tancada.

A l’espera del resultat d’aquestes trobades i més enllà de potenciar el rol d’Espanya a la Unió, la hiperactivitat en l’agenda europea també busca efectes de portes endins. “Ser un actor europeu realment influent t’eleva en les discussions nacionals”, admeten fonts socialistes. Per això la Moncloa va començar també dimecres una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per intentar consensuar les mesures a l'Estat per fer front a la crisi econòmica derivada de la guerra. És a dir, per buscar suports per aprovar el decret del dia 29.

L’aval del PP o dels socis?

El PP, el primer grup amb qui es va reunir el govern espanyol, li demana que actuï de forma immediata i que no esperi a consensuar les mesures amb Europa. Continua reclamant una baixada d’impostos generalitzada en tots els productes energètics. Tot i avalar aquesta rebaixa, la Moncloa es resisteix a implementar la mesura sense el consens comunitari i ja és dels pocs països que no ha pres cap iniciativa des que ha esclatat el conflicte bèl·lic a l’est d’Europa. I malgrat que Sánchez va demanar aquest divendres que les converses serveixin perquè el decret compti amb “el suport unànime de la cambra”, serà difícil fer compatibles les propostes del PP amb les del seu soci de govern, Unides Podem.

La coalició que lidera Yolanda Díaz demana, per exemple, un impost a les grans elèctriques, una mesura que s’ajusta poc al que defensen els populars. És cert, però, que Sánchez ha apostat per un augment del pressupost de defensa sense que el seu soci hi estigui d’acord, una mesura que sí que compta amb l’aval del PP. Els liles, amb tot, ja comencen a pressionar per evitar un gir del PSOE. Ja s'ha reunit amb la CUP i de cara a la setmana que ve l’executiu espanyol s’ha de reunir amb els socis d’investidura, amb qui Unides Podem confien aprovar aquest decret.

stats