Política27/09/2016

Mundó situa el referèndum com una "fórmula imparable" per expressar la majoria independentista

El conseller de Justícia admet que una consulta vinculant sobre la independència és il·legal en el marc espanyol, però diu que es pot aixoplugar en una nova legalitat catalana si Puigdemont opta per aquesta via

Núria Orriols

BarcelonaEl dia abans de la qüestió de confiança, en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de llançar la seva proposta sobre com culminar el procés d'independència, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha posat el focus en el referèndum com l'"instrument més útil" per conèixer què volen els ciutadans de Catalunya. "Hem de dedicar tots els esforços, tant si l'Estat ho autoritza com si no, en el fet que els ciutadans puguin decidir" si Catalunya ha de ser un estat independent, ha dit Mundó sobre la possibilitat de fer una consulta vinculant. "El referèndum és una fórmula imparable" per construir i expressar la majoria independentista, ha assegurat el conseller.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera ha definit la consulta com l'eina "idònia" per conèixer les majories actuals a favor i en contra de la independència i per obtenir també el reconeixement internacional complint les garanties per organitzar un referèndum que recomana la convenció de Venècia -que tal com va publicar l'ARA està analitzant el Govern-. Aquesta comissió internacional és un organisme que depèn del Consell d'Europa i que ha compilat una sèrie de bones pràctiques a l'hora d'organitzar referèndums.

Cargando
No hay anuncios

Si finalment Puigdemont anuncia, demà, que s'optarà pel referèndum per culminar el procés d'independència, el conseller de Justícia ha deixat clar que no es convocarà en la legislació espanyola sinó que el marc serà una nova norma catalana -després de l'aprovació de les lleis de desconnexió-. "Amb la legalitat espanyola un referèndum d'independència és il·legal", ha dit, però ha defensat que més enllà de la Constitució el Parlament de Catalunya té la "legitimitat", sorgida d'unes eleccions, d'aprovar una nova legalitat. "El referèndum s'ha de formular d'acord amb la llei catalana sorgida d'un Parlament democràtic", ha afirmat.

En aquest punt ha posat el focus en la llei de transitorietat o règim jurídic, que ha de fer de pont entre la legalitat espanyola i la catalana "sense fer salts al buit". Ara bé, Mundó ja ha avançat que el govern espanyol impugnarà aquesta norma tan bon punt pugui fer-ho i que serà llavors que entraran en xoc les legitimitats. El que sí que creu Mundó que no farà l'Estat és activar l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia política. "Abans d'arribar en aquesta situació optarà per posar en dificultats les institucions catalanes perquè es presentin com a incapaces de respondre a les seves obligacions", ha dit en al·lusió a les dificultats de tresoreria que pot patir la Generalitat si l'Estat no transmet les bestretes del sistema de finançament.

Cargando
No hay anuncios

Sense possibilitat d'un referèndum pactat

En tot cas, Mundó ha descartat que l'Estat acabi pactant un referèndum amb Catalunya i ha asseverat que és "impossible políticament" i "pura fantasia". En aquest punt ha aprofitat per llançar un dard a Podem per haver retirat el referèndum del llistat de condicions per fer govern amb el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

El conseller -que no ha volgut avançar res del discurs de demà del president- ha escollit la metàfora excursionista per explicar el punt en què es troba el procés. Com aquell equip que es situa en l'"últim tram" abans d'arribar al cim, Mundó ha posat èmfasi a assolir les "condicions" necessàries per finalitzar el procés d'independència amb tota la seguretat jurídica.

Crida els 'comuns' a definir-se

Cargando
No hay anuncios

Aprofitant que aquest dimarts fa un any que es van celebrar les eleccions del 27 de setembre, el conseller de Justícia ha recordat que l'independentisme va obtenir, amb un 80% de participació, el 48% dels vots en suport a la independència enfront del 39% en contra. El 12% restant és la clau, per a Mundó, per assolir la majoria a favor de l'estat propi.

És per això que el conseller ha fet una crida als 'comuns' perquè es "mullin", ja que "tenen a les seves mans" fer visible una majoria a favor de la República Catalana. "No mullar-se en la possibilitat de preguntar sigui com sigui fa que l'espai dels 'comuns' mantingui l''statu quo'", ha dit el conseller.

Cargando
No hay anuncios

"El suport de l'electorat de Catalunya Sí que es Pot ajudaria a visibilitzar una clara majoria" a favor del referèndum, ha sentenciat.