En directe
Pressupostos catalans
23/11/2021

El Parlament debat i vota les esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos, en directe

22 Nov 2021
Pressupostos catalans

El pacte amb els comuns pels pressupostos torna a esquerdar el Govern

Núria Orriols Guiu

El Parlament permet la tramitació de la llei d'acompanyament dels pressupostos amb els vots d'ERC, Junts i els comuns

Amb un resultat calcat al dels pressupostos, el Parlament ha rebutjat les esmenes a la totalitat i ha acordat la tramitació de la llei d'acompanyament dels comptes. Ho ha fet gràcies als vots d'ERC, Junts i els comuns. El resultat final ha sigut de 62 vots a favor de les esmenes, 65 en contra i 8 abstencions. Amb aquesta votació s'ha finalitzat la sessió d'aquest dilluns a la cambra, que deixat el Govern esquerdat després del pacte amb els comuns pels pressupostos. Demà es reuneix de nou el Govern i l'actualitat també passarà pel Parlament, on s'hi reuneix la mesa i hi haurà rodes de premsa dels grups parlamentaris.

En aquest punt també acaba el directe de l'ARA sobre la jornada pressupostària. Tornarem aviat!

Aragonès i una part dels consellers d'ERC abandonen l'hemicicle pel discurs de Canadell

El discurs del diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha molestat Esquerra i s'ha fet palès amb la sortida del president, Pere Aragonès, i de bona part dels consellers republicans de l'hemicicle. "No ha agradat", asseguren fonts republicanes, constatant que així li ha fet saber el cap de l'executiu al vicepresident, Jordi Puigneró, durant la intervenció del diputat de Junts. De fet, en les paraules de Canadell tampoc s'hi ha identificat una part del grup de JxCat, sobretot al Govern. "Es poden dir les coses de manera diferent", afirmen fonts parlamentàries de Junts. El ple dels pressupostos torna a evidenciar la fractura entre els socis de l'executiu.

Torn del debat de la llei d'acompanyament dels comptes

Un cop la cambra ha rebutjat les esmenes a la totalitat als pressupostos amb els vots en contra de Junts i ERC i l'abstenció dels comuns –cosa que ha facilitat l'aprovació dels comptes–, ara el Parlament debat la llei d'acompanyament dels pressupostos. El conseller d'Economia, Jaume Giró, torna a ser al faristol per explicar els punts clau de la norma. Les primeres paraules de Giró han sigut d'agraïment, a Junts i ERC, per votar a favor de la tramitació dels comptes, i als comuns per l'abstenció: "Celebro que el Parlament en permeti la tramitació".

ERC agraeix la cessió de Maragall: "Segur que els pressupostos de Barcelona seran molt millors sense la influència de Valls"

Per desbloquejar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat, ERC ha hagut de sacrificar l'estratègia d'oposició d'Ernest Maragall a la capital. Des de l'hemicicle del Parlament, Lluís Salvadó –un dels dirigents republicans amb més pes a l'executiva– ha agraït el gest a Maragall, tot i "el tacticisme de curta volada" dels comuns, que han exigit el canvi de cromos: "Moltes gràcies, Ernest. Estic convençut que els pressupostos de Barcelona seran molt millors sense la influència de Valls i que Catalunya estarà millor amb pressupostos".

El Parlament tira endavant la tramitació dels pressupostos amb els vots d'ERC, Junts i els comuns

Després del periple de les darreres hores, el Parlament ha tirat endavant el primer tràmit dels pressupostos amb els vots d'Esquerra, Junts i els comuns. D'aquesta manera, s'han rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per la CUP, Ciutadans, Vox, el PSC i el PP i els comptes seguiran el seu curs al Parlament. Ara els números es debatran en les respectives comissions, però amb una limitació: la despesa màxima de la Generalitat queda fixada i ja no hi pot haver traspàs de partides entre departaments, sinó que tots els canvis que puguin fer els grups parlamentaris seran entre polítiques d'una mateixa conselleria. La votació final dels comptes de la Generalitat, que garantiran els comuns a canvi del suport d'Esquerra als de Barcelona, serà el 23 de desembre.

JxCat, als comuns: "Benvinguts als pressupostos dels Jocs Olímpics i el Hard Rock"

El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell, que s'ha presentat com a garantia que els comuns no apliquin a Catalunya les polítiques de l'Ajuntament de Barcelona, ha tret pit davant En Comú Podem que no ha aconseguit frenar cap projecte dels comptes. "Vostès han pensat en les cadires", ha etzibat sobre la retirada de l'esmena a la totalitat a canvi de l'aprovació dels pressupostos de Barcelona. Llavors Canadell, dirigint-se als comuns, ha assegurat: "Benvinguts als pressupostos de convertir el Prat en un hub internacional, dels Jocs Olímpics d'Hivern i del Hard Rock".

Canadell: "Junts serà garantia que el model d'Ada Colau a Barcelona no es traslladi a Catalunya"

Junts no amaga el malestar amb ERC per l'acord amb els comuns, que qualifiquen de "canvi de cromos". Per als de Carles Puigdemont, "la majoria del 52% hauria d'anar a la una" i critiquen el president Aragonès per pactar amb un partit "no independentista" que "nega el dèficit fiscal". Però, en paraules del diputat Joan Canadell, JxCat serà "garantia que el model d'Ada Colau a Barcelona no es traslladi a Catalunya". Canadell també ha interpel·lat la bancada d'ERC i els ha preguntat com quedava ara l'acord amb la CUP i si es mantenia la qüestió de confiança.

JxCat, a Aragonès: "La via àmplia és el preludi d'un tripartit"

El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha sigut l'encarregat de marcar el posicionament del partit en el debat de pressupostos i, més enllà de carregar contra l'oposició, també ha criticat el seu soci de Govern, Esquerra, per haver pactat amb En Comú Podem. "Si volen girar 180 graus l'autonomia no ens hi trobaran. Som els de la confrontació", ha afirmat Canadell, i ha afegit que la via àmplia que propugna el president, Pere Aragonès, amb els comuns "no és la unitat de l'independentisme", sinó "un preludi d'un nou tripartit". En aquest sentit, li ha preguntat on quedava el pacte d'investidura i també si tenia la intenció de sotmetre's a una qüestió de confiança a la meitat de la legislatura, com havia pactat amb la CUP.

El PP insisteix en recordar a Giró que CaixaBank va marxar de Catalunya quan ell n’era directiu

Si ja havia sigut curta la primera interpel·lació d’Alejandro Fernández, del PP, tres minuts han sigut més que suficients en la rèplica per criticar que Giró marxés un moment del ple mentre ell parlava: “Potser les meves paraules li han generat algun tipus de reacció fisiològica”. Com en la seva primera intervenció, el diputat popular ha reiterat que l’ara conseller i anterior directiu de CaixaBank podia conèixer les intencions de l’entitat financera de traslladar la seu social fora de Catalunya durant la tardor del 2017.

Martín Blanco reconeix el plaer que li suposa debatre amb Giró: "Fa autèntica esgrima parlamentària"

L’encarregat de debatre amb Jaume Giró des de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha aprofitat el torn de rèplica per reconèixer el plaer que li suposa debatre amb Giró: “Fa autèntica esgrima parlamentària”, ha elogiat. Però pocs més elogis ha dedicat Ciutadans al Govern, perquè ha insistit en criticar uns comptes “erràtics i condicionats per la CUP” que duen a una “deriva decadent” Catalunya. Per a Martín Blanco, la idea que una Catalunya independent sobreviuria econòmicament és “pensament màgic”, i ha convidat el Govern a canviar el model econòmic que planteja.

La CUP respon Giró: "Pot no existir Convergència, però la sociovergència existeix"

Amb tot el peix venut a l’hemicicle del Parlament, la CUP i el conseller d’Economia s’han dedicat a reflexionar sobre l’existència o no de la sociovergència. Jaume Giró està convençut que no. Eulàlia Reguant, en canvi, que sí. "Pot no existir Convergència, però la sociovergència existeix". En què basa l’afirmació la diputada anticapitalista? "La reproducció de les polítiques que històricament havien acordat CiU i PSC segueixen sobre la taula. Per tant, la sociovergència existeix". El projecte de Hard Rock va ser pactat el 2013 per Artur Mas (CiU) i Pere Navarro (PSC); la idea dels Jocs Olímpics d’Hivern va sorgir quan Xavier Trias (CiU) era alcalde de Barcelona i el circuit de Montmeló ha estat sempre defensat per les dues formacions. "Sociovergència és defensar i protegir l’establishment", ha conclòs Reguant.

Vox demana a Giró que expliqui què s’ha pactat amb els comuns

En el torn de rèplica de Vox, el diputat Antonio Gallego ha criticat l’optimisme que el Govern diu que impliquen els comptes: “No pot dir-nos que Catalunya va bé quan tanta gent té problemes per arribar a final de mes”, ha dit. Ha afirmat també que el pressupost preveu partides que no estan aprovades, i ha tancat la intervenció demanant a Giró que expliqués el pacte amb els de Jéssica Albiach. “Què ha pactat exactament el Govern amb els comuns? És el que tothom vol saber”.

Giró se sent "intel·lectualment estimulat" per la CUP

No ha pogut ser, almenys en el primer tràmit dels pressupostos, però el conseller d'Economia, Jaume Giró, té intenció de continuar negociant amb la CUP. Entre altres coses, perquè la dotzena de reunions que hi ha mantingut han sigut "agradables, intel·lectualment estimulants i enriquidores".

Giró recorda a la CUP que "la sociovergència no existeix"

La sociovergència. Aquell concepte que serveix per definir els grans acords a què, durant dècades, van arribar CiU i el PSC i que la CUP continua esgrimint per rebutjar projectes com el del Hard Rock o els Jocs Olímpics d'Hivern. "La sociovergència ja no existeix des de fa molt de temps. Va implosionar com tantes altres coses amb el Procés", ha respost a les crítiques el conseller d'Economia, Jaume Giró. "Però sí que existeix, en molts països europeus avançats, un àmbit polític que fuig dels extrems i de les posicions maximalistes", ha reblat.

Giró, a la CUP: "No s'ha de llançar res que funcioni a la paperera de la història"

La "paperera de la història" és una expressió que va utilitzar la CUP per expressar el seu rebuig a la investidura d'Artur Mas el 2015, emulant una frase que va pronunciar Trostky davant dels menxevics després d'assaltar el Palau d'Hivern. Aquest dilluns, però, l'ha volgut utilitzar el conseller d'Economia, Jaume Giró, per carregar contra l'actitud dels cupaires. Després de retreure'ls que l'hagin utilitzat per rebutjar projectes com el BCN World o els Jocs Olímpics d'Hivern o els mateixos pressupostos del Govern, els ha instat a seguir el següent principi: "No s'ha de llançar res que funcioni a la paperera de la història". D'aquesta manera, ha demanat a l'esquerra anticapitalista que en lloc d'enviar tantes coses a la "paperera" comencin a "aprofitar-les o a millorar-les" que és, ha dit Giró, "el que fan els polítics que, a més de conviccions, tenen responsabilitats".

Giró, a la CUP: "Els pressupostos no són una palanca per a la revolució sinó un instrument per millorar"

La CUP era el soci prioritari del Govern en la negociació pressupostària i, malgrat que l'acord no ha sigut possible, el conseller d'Economia, Jaume Giró, considera que ho continua sent de cara al futur. Ara bé, sempre que tingui clares les limitacions dels pressupostos. "Diuen que són continuistes. Sí, ho són. Com tots els pressupostos del món, no són una palanca per a la revolució sinó un instrument per a la millora continuada".

Fernández (PP): "Es ratifica la tesi que qui guanya a Catalunya no és la independència, que no arriba ni arribarà mai, sinó l'extrema esquerra"

"No hi ha per on agafar aquest pressupost". Ha sigut la resposta del PP després que el conseller d'Economia, Jaume Giró, hagi instat els grups a votar "amb consciència". Les negociacions pels comptes han sigut, segons Alejandro Fernández, un "espectacle esperpèntic", i ha acusat els partits independentistes "d'irresponsables i profundament frívols". I ha anat més enllà, aprofundint en les diferències entre independentistes. Primer, afirmant que tenen una "suposada majoria que són incapaços d'exercir des de l'any 2012". I, després, que "es ratifica la tesi que qui guanya a Catalunya no és la independència, que no arriba ni arribarà, sinó l'extrema esquerra destructiva". "L'expressió infern fiscal ja fa curt", ha dit Fernández, que ha carregat durament contra l'acció exterior del Govern: "Com més delegacions obren, més empreses se'n van".

Ciutadans carrega contra un pressupost "fet per acontentar la CUP" i ple de despeses "supèrflues"

Ciutadans fonamenta la seva esmena a la totalitat als comptes al fet que les prioritats i els acompanyants del Govern són "equivocats". El diputat Nacho Martín Blanco ha criticat que el pressupost s’hagi fet “per acontentar la CUP, malgrat que finalment els donin l’esquena”, i s’ha referit als comuns com “el partit sempre disposat a salvar els independentistes”. Més enllà d’aquesta crítica política, el portaveu del partit taronja ha centrat una bona part de la intervenció a retreure la política fiscal que plantegen els números del Govern: “No hem d'aguantar la política fiscal més alta de l’Estat. Tenim dinou impostos propis respecte als tres de Madrid”, ha afirmat. Tampoc agrada a Ciutadans on s’inverteixen els diners dels comptes. Malgrat reconèixer que tres de cada quatre euros es dedicaran a despesa social, “no podria ser d’una altra manera”, Martín Blanco ha criticat que l’euro restant de despesa es dediqui a qüestions “supèrflues”. En aquest sentit, ha carregat contra les partides de foment del català, contra “la televisió autonòmica més cara de l’Estat” i la despesa en la “NASA catalana”.

Colau celebra l'acord amb ERC: "Cal deixar enrere el temps del bloqueig"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut aquesta tarda per celebrar l'acord assolit amb ERC per aprovar els pressupostos del Govern de la Generalitat juntament amb els de la capital catalana. "És una molt bona notícia", ha valorat Colau, que ha recordat que hi ha en joc "els fons europeus" i que una ciutat com Barcelona "necessita aprofitar totes les oportunitats". L'alcaldessa també ha insistit en que "en un context com l'actual de sortida de la crisi i de la pandèmia" cal fer "el màxim esforç per aprovar els pressupostos" i ha felicitat als equips negociadors. L'alcaldessa ha lamentat que el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, votés la setmana passada en contra de la tramitació dels comptes i ho ha atribuït "al context electoral". "Es va precipitar", ha afegit l'alcaldessa. Malgrat tot, ha dit que ERC sempre ha estat "el soci preferent" pel govern municipal i ha recordat que ja van aprovar amb ells els comptes dels exercicis 2020 i 2021. Colau també ha insistit en la idea que "cal deixar enrere el temps del bloqueig".