Política 14/10/2011

Nou de cada deu institucions de l'Estat es troben a menys de 6 km de la Puerta del Sol

Els països més desenvolupats d'Europa, com Suïssa o Alemanya, es reparteixen el pes de l'administració general arreu del territori

Acn
3 min

MadridLa Puerta del Sol de Madrid no només és el quilòmetre zero de les carreteres espanyoles. També és el punt geogràfic més pròxim a la majoria d'edificis i seus centrals dels organismes estatals. Lluny del plantejament d'altres estats moderns com Suïssa o Alemanya, on diverses ciutats acullen seus governamentals, aquí nou de cada 10 organismes que depenen directament del govern espanyol i de les altes institucions de l'Estat tenen la seu a menys de 6 quilòmetres del centre neuràlgic de la capital espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha excepcions com la Comissió Nacional de Telecomunicacions, que es va traslladar a Barcelona el 2005 malgrat la polèmica i una sentència en contra del Tribunal Suprem. De 115 organismes oficials, societats públiques i altes institucions de l'Estat que consten a l'Agenda de la Comunicació 2011 editada pel ministeri de la Presidència, 102 es troben a menys de sis quilòmetres de la Puerta del Sol i 8 més a altres punts més allunyats del centre de Madrid. Sumen 110 organismes situats a Madrid (95,5%) i 5 amb seu a altres ciutats (4,5%).

La capital espanyola acull el moll de l'os dels tres poders de l'Estat: el Congrés, el Senat, el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem, el CGPJ (tots a una distància màxima de 3,3 km de la Puerta del Sol) i la totalitat dels ministeris i les seves secretaries d'Estat (no comptabilitzades), però també institucions, societats públiques i òrgans participats que són les peces d'engranatge que fan de Madrid el motor de tracció polític i administratiu, com el Banc d'Espanya, l'ICO, Aena, Renfe, Adif, el CSN, o l'Inaem.

Exemples de descentralització

És un model allunyat de països amb esquemes federals i descentralitzats com Alemanya, que té, per exemple, la seu del Tribunal Constitucional a Karlsruhe (sud-oest del país), el Banc Central Alemany (Bundesbank) a Frankfurt i la seu del Servei Federal d'Intel·ligència (Bundesnachrichtendienst) als afores de Munic.

A Suïssa, la seu del parlament, del govern i dels ministeris es troben a la capital, Berna, però hi ha d'altres organismes que es reparteixen entre altres ciutats, com és el cas de les dues grans corts de l'estat helvètic, el Tribunal Federal i el Tribunal Penal Federal, que es troben a Lausana i Bellinzola, respectivament. A Holanda, la capital és a Amsterdam però el Parlament i el govern són a l'Haia.

No només l'administració

Madrid no només concentra les institucions més importants de l'Estat, sinó que acull desenes d'organismes autònoms públics de suport a la maquinària política i administrativa, com el Consell d'Estat, el Consell Econòmic i Social, el Tribunal de Comptes, el Centre d'Estudis Jurídics, l'Institut de Comerç Exterior, el Centre d'Estudis Polítics Constitucionals, l'Institut Nacional d'Administració Pública, l'Institut del Cinema, la direcció general de Consum, l'Institut de la Joventut, i institucions com la DGT, l'Agència de Protecció de Dades, el Consell Escolar de l'Estat, el CIS, Loteries de l'Estat, la Societat Pública de Lloguer, Correos, i Paradores, entre altres. A més, hi ha institucions relacionades amb l'activitat marítima que també estan ubicades a Madrid, com Ports de l'Estat, Salvament Marítim, i l'Institut d'Oceanografia.

La llei no obliga

L'article 5 de la Constitució Espanyola estableix que "la capital de l'Estat és la vila de Madrid" però no recull en cap article que la seu de la presidència del govern espanyol, dels seus ministeris o fins i tot del Congrés i del Senat hagi de ser la capital de l'Estat. En canvi, l'article 103 de la Constitució sí que diu que l'Administració Pública ha d'actuar "d'acord amb els principis d'eficiència, jerarquia, descentralització, desconcentració i coordinació". L'Estatut d'Autonomia de Madrid (1983) i la llei de règim especial de Madrid (2006) sí que afirmen que la capital de l'Estat és "seu de les institucions generals", seguint l'estela de la "llei especial de Madrid" franquista de 1963, que deia que era la "seu del govern nacional".

stats