Política28/04/2017

Ortega demana al Suprem que no la inhabilitin per a càrrecs municipals i Rigau poder continuar de diputada

Les dues exconselleres han recorregut davant del Suprem la sentència pel 9-N

Montse Riart

BarcelonaL'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha demanat al Tribunal Suprem que no la inhabilitin per exercir càrrecs municipals arran de la sentència del 9-N. Ortega, juntament amb l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recorregut la sentència que la condemnava a 1 any i 9 mesos d'inhabilitació per haver desobeït el Tribunal Constitucional (TC) i mantenir-se darrere de la consulta. Rigau també fa una petició similar i demana al Suprem poder continuar exercint com a diputada. L'expresident Artur Mas presentarà el seu recurs dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ortega, que actualment no exerceix cap càrrec públic, va assegurar que la sentència del 9-N l'esperonava a tornar a la primera línia de la política i no va descartar formar part d'alguna candidatura, coincidint amb el moment que el PDECat va anunciar que obriria les primàries a independents per buscar candidat a l'alcaldia de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

En el recurs de cassació al qual ha tingut accés l'ARA, la defensa de l'exvicepresidenta, exercida pel penalista Rafael Entrena, demana l'absolució de l'exvicepresidenta i qualifica de "desproporcionada" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -i més tenint en compte que el Suprem va imposar una condemna inferior a l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, pels mateixos fets-. L'advocat d'Ortega recorda que va ser jutjada per la seva actuació com a exconsellera i considera que la inhabilitació s'hauria de cenyir únicament a aquest àmbit, perquè estendre-la a l'àmbit estatal i local "afectaria de manera injustificada el seu dret a participar dels afers públics".

És el mateix argument que fa servir l'advocat de Rigau, Jordi Pina, en el seu recurs de cassació -al qual també ha tingut accés l'ARA- per demanar poder continuar exercint de diputada al Parlament: el lletrat argumenta que a la seva clienta la van condemnar per la seva actuació en la consulta com a consellera, un càrrec que, segons el penalista, "no té cap relació ni pot considerar-se anàleg a la seva actual condició de diputada al Parlament".

Cargando
No hay anuncios

Discriminació ideològica

La defensa d'Ortega i de Rigau, exercida per l'advocat Jordi Pina, també considera que la sentència del TSJC vulnera el dret a la igualtat, perquè s'ha "discriminat" els condemnats per la seva ideologia respecte d'altres càrrecs i excàrrecs que han desobeït el TC. De fet, el lletrat de l'exconsellera d'Ensenyament assegura que la condemna de Mas, Ortega i Rigau només es pot explicar per la seva "ideologia política", i la seva "defensa del dret a decidir dels ciutadans catalans", una idea que si bé, segons el lletrat, és "majoritària" a Catalunya, és "molt minoritària en el conjunt de la població espanyola".

Cargando
No hay anuncios

De fet, en el seu recurs de cassació, Pina posa com a exemple d'aquesta suposada discriminació que la mateixa fiscalia decidís no querellar-se contra el secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, per la votació de la resolució del referèndum i sí contra la presidenta Carme Forcadell i la resta de membres independentistes de l'organisme: "S'ha dirigit o no la querella contra ells en funció de si eren o no membres de partits sobiranistes", al·lega el lletrat de Rigau.

Tant Ortega com Rigau apel·len a la Constitució per defensar el dret a la llibertat d'expressió dels condemnats. L'advocat d'Ortega recorda que la intenció de l'exconsellera sempre va ser "donar la oportunitat a la ciutadania de decidir sobre el seu futur polític" i assegura que, condemnant-la "s'ha criminalitzat" la seva actuació política.

Cargando
No hay anuncios

Un tribunal diferent del que va jutjar Homs

Ortega i Rigau també han demanat al Suprem que els magistrats que avaluïn el seu recurs de cassació i el de Mas i Rigau siguin diferents dels 7 que conformaven el tribunal que va condemnar l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, pel 9-N, per tal de garantir que siguin "imparcials".