La governabilitat de l'Estat

Les parelles que intenten fer viable la fràgil legislatura de Sánchez

Félix Bolaños és qui pilota la majoria de negociacions amb els partits independentistes

5 min
La ministra de Treball Yolanda Díaz amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños.

Barcelona / MadridLa fragilitat parlamentària del govern espanyol obliga Pedro Sánchez a interlocutar amb diversos actors perquè la seva agenda legislativa vegi la llum. El PSOE, de fet, ja va haver d’obrir diversos canals de diàleg per a la investidura del seu secretari general. Però la prova més evident que la negociació a diversos nivells serà una constant aquesta legislatura ha estat aquesta setmana, quan l’executiu espanyol ha hagut de mantenir múltiples converses per aprovar tres decrets. El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, és qui pilota la majoria de les converses, acompanyat de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. La titular de Treball i líder de Sumar, Yolanda Díaz, manté els seus propis contactes amb els potencials socis. Aquí hi entra Podem i els partits de la majoria plurinacional: Junts, ERC, EH Bildu i PNB. Quatre formacions que també mantenen la seva pròpia interlocució. Fruit de l’aliança que mantenen republicans i abertzales, el contacte és fluid; mentre que Junts i el PNB han anat llimant diferències en una interlocució que han liderat Jordi Turull i Andoni Ortuzar.

Josep Maria Jové - Félix Bolaños
Josep Maria Jové i Félix Bolaños

Josep Maria Jové, president del consell nacional d’ERC, i el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, són la parella oficial en aquesta relació que mantenen republicans i socialistes des de fa anys. No estan sols, però sí que són els encarregats d'anar desencallant els problemes que sorgeixen pel camí. Per la part republicana també hi té protagonisme la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. El president dels republicans, Oriol Junqueras, està al cas de les converses i manté contacte amb els socialistes. I Marta Vilaret, vicesecretària de drets d'ERC, està pendent de la carpeta de l'amnistia.

Ara bé, la negociació amb ERC també té una pota al Palau de la Generalitat. Allà, és la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, qui coordina el diàleg amb el govern espanyol, però són la resta de consellers i càrrecs tècnics els que intervenen en les diverses negociacions, sempre en funció del tema a tractar. Per exemple, per al traspàs de Rodalies, aquesta setmana s’han reunit la consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente, però també té un paper rellevant en totes les negociacions relacionades amb finançament la consellera d’Economia, Natàlia Mas, que troba a l’altra banda la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. En els últims dies, els republicans també han mantingut interlocució directa amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, pel decret que reformava el subsidi d’atur.

Jordi Turull - Santos Cerdán
Jordi Turull i Santos Cerdán

Les dues cares visibles de les negociacions entre Junts i el PSOE són el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, i el secretari d’organització socialista, Santos Cerdán. Són els que es mouen entre bambolines amb la missió d'engreixar una relació que s'ha recuperat després d'anys al congelador. Ara bé, hi ha tres persones que piloten les converses a Junts: Turull; la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i el mateix expresident Carles Puigdemont. És el mateix triangle que ja va negociar la investidura de Pedro Sánchez i el que ha tancat també els acords amb el PSOE per donar via lliure als tres decrets que s’han votat aquesta setmana. En aquesta última negociació, per part del PSOE, també hi han intervingut Félix Bolaños i la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. De fet, la nit anterior a l’agònic ple del Congrés, es van reunir a la Moncloa els dos ministres i Cerdán amb Turull, Nogueras i el líder de Junts al Parlament, Albert Batet. Pel que fa a Sumar, la vicepresidenta segona i líder de la formació, Yolanda Díaz, ha mantingut contacte amb Nogueras en la negociació del fallit decret que reformava el subsidi d’atur. Díaz també manté converses habitualment amb el líder de Junts, Carles Puigdemont. Una relació que s’ha convertit en contínua després de la trobada que van mantenir a principis de setembre a Brussel·les.

Ione Belarra - Félix Bolaños
Ione Belarra i Félix Bolaños

Després que Podem trenqués amb Sumar, el govern espanyol s’ha hagut de treballar el suport dels liles. Per part del PSOE, el referent en la interlocució és Bolaños, que negocia directament amb la secretària general de Podem, Ione Belarra. Va ser al titular de Presidència i Justícia a qui va trucar Belarra quan els liles van abandonar el grup parlamentari de Sumar i van passar al grup mixt per garantir-li que la legislatura no estava en risc. És una relació que ve de l’anterior legislatura, quan Belarra era ministra. En la negociació d’aquesta setmana, PSOE i Podem han parlat a altres nivells. L’intercanvi de papers ha estat entre la diputada i secretària d’organització, Lilith Verstrynge, i el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas. Les converses van acabar en acord a canvi d’ampliar la pròrroga per evitar els desnonaments hipotecaris. 

Noemí Santana - Joaquín Pérez Rey
Noemí Santana i Joaquín Pérez Rey

En el cas de Sumar, la relació entre els liles i la plataforma de Yolanda Díaz és tensa i les converses pel decret de reforma del subsidi d’atur van fracassar. Els interlocutors van ser el secretari d’estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, i la diputada lila Noemí Santana. Mentre que Díaz sí que va trucar directament a partits com el PP o Junts, amb Podem va ser el seu equip qui es va encarregar de parlar-hi. Ara bé, les versions d’una part i l'altra divergeixen sobre com va anar. Sumar sosté que Podem es va mostrar d’acord amb el contingut del decret en un primer moment i afirmen que Treball va mantenir-hi més contactes dels que diuen els liles. Podem admet una trucada de Santana a Pérez Rey a finals de la setmana passada i denuncia que no es produeix cap contacte fins que, minuts abans de votar, Treball els fa arribar una oferta, que van rebutjar. Sumar sosté que des de dimecres a primera hora els equips van estar parlant i que Podem es va negar a una trobada presencial una hora abans que acabés el termini del vot telemàtic.

Mertxe Aizpurua - María Jesús Montero
Mertxe Aizpurua i María Jesús Montero

Montero és la negociadora amb la portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua. Totes dues han pactat la investidura de Sánchez i, un cop superada, han de conversar sobre els pressupostos. Aizpurua també manté interlocució amb Bolaños, i els dirigents socialistes Rafael Simancas o Patxi López. Pel que fa a Sumar, per abordar temes del ministeri de Treball negocien el portaveu adjunt, Oskar Matute, i Pérez Rey.

Aitor Esteban - María Jesús Montero
Aitor Esteban i María Jesús Montero

María Jesús Montero també és qui parla amb el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. Si bé el PNB parlamenta amb tots els ministeris. Esteban té bona relació amb Bolaños i ho van escenificar en plena negociació in extremis del PSOE amb Junts quan van deixar-se veure plegats pels passadissos del Senat. El PNB, considerat soci preferent pel PSOE, va tenir una negociació prèvia a l’aprovació dels decrets, que ja recollien propostes seves.

stats