Política 20/10/2016

El Parlament comença a tramitar la segona llei "autonòmica" de desconnexió

El Consell Fiscal manté en el ‘no’ CSQP i el PSC, mentre que el PP i C’s rebutgen la tramitació perquè hi veuen l’embrió d’una Hisenda pròpia

Aleix Moldes
2 min
La intenció del Govern és que les oficines estiguin operatives el juliol del 2017.

BarcelonaLa majoria independentista al Parlament ha superat les esmenes a la totalitat de l’oposició i la llei del codi tributari començarà a tramitar-se en comissió. Per a Junts Pel Sí i la CUP es tracta de la segona de les lleis de ‘desconnexió’ –després de la de l'Agència de Protecció Social– tot i que ells mateixos reconeixen que bàsicament es desenvolupen competències autonòmiques. La llei dissenya l’esquelet del futur model fiscal català amb l’Agència Tributària de Catalunya com a element central, al costat de la Junta de Tributs i l’Institut d'Investigació Fiscal i d’Estudis Tributaris. Una de les novetats del nou text és la proposta de creació del Consell Fiscal, un òrgan assessor integrat per representants dels col·legis professionals i experts tributaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament la creació del Consell Fiscal ha estat el motiu que CSQP i el PSC hagin argumentat per rebutjar la tramitació de la proposició de llei. Segons els seus portaveus, Albano Dante Fachin i Alícia Romero, aquest organisme obre la porta a la "privatització" dels tributs de la mà de les grans consultores: PricewaterhouseCoopers, Deloitte i KPMG. El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a la tribuna de convidats durant el debat, ha negat posteriorment les acusacions assegurant que es tracta d'un òrgan assessor per garantir la transparència de l'Agència Tributària i que no tindrà cap relació amb les consultores.

PP i C’s també han rebutjat que la llei segueixi el camí al Parlament però no pel seu contingut concret sinó pel que JxSí i la CUP pretenen per al futur: "Aquesta iniciativa no té per objectiu desenvolupar l’Agència Tributària sinó que forma part d’una estratègia encarada a la separació de Catalunya de la resta d’Espanya", ha destacat el portaveu del PP, Enric Millo. "Vostès no volen combatre més eficientment el frau fiscal, sinó crear una de les seves estructures d’estat", ha afegit en la mateixa línia el portaveu econòmic de C's, Antonio Espinosa.

Les ponents de la llei, Maria Senserrich (JxSí) i Eulàlia Reguant (CUP), no han amagat la voluntat de convertir la llei del codi tributari en l'esquelet de la futura Hisenda pròpia d'una Catalunya independent. El marc legal actual, però, fa inviable aprovar les qüestions més rellevants que sortiran de la ponència conjunta entre els dos grups independentistes. L’Autoritat Catalana de la Propietat Immobiliària, les Duanes de Catalunya o la definició dels impostos d'una Catalunya independent queden pendents d'una nova llei tributària i de la llei de transitorietat jurídica.

A diferència de la majoria independentista, CSQP i el PSC no detecten en la llei símptomes de voler impulsar una Hisenda pròpia. De fet, han recordat que totes les competències que desenvolupa la llei estan dins de les competències de la Generalitat.

stats