Política24/10/2016

Els partits catalans avisen que faran una oposició "contundent" al govern de Rajoy

L'endemà que el PSOE hagi decidit investir el candidat popular, En Comú Podem, el Partit Demòcrata i ERC adverteixen que "plantaran cara"

Ara

BarcelonaL'endemà que el comitè federal del PSOE hagi decidit que el proper cap de setmana permetran la investidura de Mariano Rajoy amb una abstenció, els partits catalans amb representació al Congrés ja han advertit que la seva oposició serà "contundent".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha recordat que, en 36 anys, el rei Joan Carles I va haver de fer 10 rondes de consultes entre els partits per escollir govern i que l'actual monarca, Felip VI, ja n'ha fet cinc. Domènech ha utilitzat aquesta dada per argumentar que "el sistema polític està en crisi" i que l'estat espanyol viu "un moment excepcional". "El PP ha hagut de produir una trencadissa per aconseguir una investidura", ha afegit per després advertir: "Haurem de fer una oposició contundent i responsable". En una entrevista a TV3, ha assegurat que "s'ha de parlar de tot i des de la pluralitat més àmplia".

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PDECast al Congrés, Francesc Homs, també ha llançat un avís: "Farem tot allò que tinguem a l'abast per fer al PP una legislatura impossible". Homs també ha avançat que intentaran arribar a acords amb altres formacions però ha reconegut que serà difícil: "Intentarem arbitrar majories alternatives amb els diputats catalans, tot i que és difícil perquè veiem el PSOE als braços del PP".

Des d'ERC, el portaveu adjunt al Congrés, Gabriel Rufián, també ha aprofitat la decisió d'ahir del PSOE de permetre la investidura de Rajoy per advertir que intentaran "plantar cara" al futur executiu i "defensar les institucions catalanes".

Cargando
No hay anuncios

Rufián també ha insinuat que la coalició Junts Pel Sí no es repetirà: "Va ser una coalició electoral extraordinària, es guanya més del teu espai". El polític republicà també ha dit que "si Felip de Borbó no respecta la presidenta del nostre Parlament, nosaltres no rendirem homenatge". El rei ha començat avui una nova ronda de contactes entre les formacions.