Política31/03/2019

La dreta endureix la pugna interna i dona aire al PSOE

Els partits s’aboquen a la batalla pel vot rural, decisiu el 28-A, que posa en dificultats Rivera

Dani Sánchez Ugart

MadridLa dreta espanyola arribarà a les eleccions del 28 d’abril partida en tres, cedint espais a qui apunta a convertir-se en principal partit del Congrés, el PSOE, i amb dificultats serioses per bastir una alternativa de govern, per molt que se sumin esforços després de les eleccions, buscant coalicions que podrien demostrar-se insuficients, segons apunten les enquestes. El tancament de les llistes electorals sense els acords preelectorals que havia implorat Pablo Casado va donar força a aquesta idea la setmana passada, i al PP, Cs i Vox han començat a assumir que Pedro Sánchez s’acosta a una posició de domini incontestable, que tindran molt difícil de desafiar -tot i que els dubtes sobre les possibles sumes de govern posteriors continuen sent molt elevats.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, tant Pablo Casado com Albert Rivera i Santiago Abascal, cridats a convertir-se en socis de govern si ho permeten els números, han centrat més esforços en la batalla interna de la dreta, que dirimeix qui aspira a liderar l’alternativa a Sánchez més que a fer-li la guitza al president espanyol. Els missatges dels tres partits han anat més dirigits a buscar el primer lloc del bloc que a guanyar-li terreny a l’actual inquilí de la Moncloa, i això ha donat ales a un Sánchez decidit a arriscar el mínim possible en campanya.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del PP reconeixen que, a hores d’ara, la suma de les tres dretes sembla quimèrica, i això els ha dut a centrar-se en mostrar una posició de domini de la dreta, com es va posar en relleu amb l’oferiment enverinat a Rivera de la cartera d’Exteriors que va fer Casado la setmana passada. També en aquesta batalla s’emmarca l’enduriment del discurs del líder del PP contra Vox, i fins i tot l’enganxada entre Aznar i Abascal, aquesta setmana.

La pugna es va tornar a posar de manifest ahir, quan va guanyar pes una de les batalles principals de la dreta: la del vot rural. Les províncies petites seran decisives en aquests comicis, marcats per la fragmentació. La majoria de les 26 circumscripcions que reparteixen sis o menys escons es corresponen en gran part amb aquests entorns, i la fragmentació del panorama polític fa decisiu per a cadascun dels tres partits en lluita assegurar-se un bon resultat en aquests territoris si no volen quedar condemnats a la irrellevància per efecte de la llei D’Hondt.

Cargando
No hay anuncios

Per això els partits de la dreta han recuperat debats fortament vinculats al món rural, com els toros, la caça i el despoblament, que han tingut impacte des de l’elaboració de les llistes electorals -farcides de toreros en el cas del PP i Vox- i de les propostes. El líder del PP, Pablo Casado, que fa quatre dies que recorre Castella i Lleó, va posar ahir el colofó a aquest discurs en un míting a Lleó, molt centrat en la necessitat de cuidar l’Espanya rural, i en el qual va carregar gairebé en exclusiva contra Rivera aparcant per un dia el seu dur discurs contra Sánchez.

En paral·lel, a Madrid es feia una manifestació reivindicativa de l’“Espanya buidada”, a la qual va assistir el seu rival a la dreta Albert Rivera, que és qui, dels tres líders, té més problemes per connectar amb el món rural perquè Cs va néixer com a proposta molt centrada en les ciutats, com demostra el mateix nom del partit. Des de Madrid Rivera va proposar la creació d’un pacte d’estat contra el despoblament. Però el líder del partit taronja està tenint problemes per bastir una campanya coherent. Les apostes d’un partit que volia connectar amb les classes mitjanes eminentment urbanes havien dut Ciutadans a abanderar debats amb poc predicament en aquests entorns rurals, com la necessitat de reduir l’administració pública, o assumptes com la gestació subrogada. A més, l’auge de Vox, que connecta bé amb el món rural, els fan córrer el risc de caure en la irrellevància en aquests territoris. Per això, en les últimes setmanes, el líder taronja ha improvisat un nou discurs que l’ha dut a prometre rebaixes fiscals en zones rurals i a oferir imatges que han servit de munició als altres partits, com quan es va enfilar damunt d’un tractor a Guadalajara.

Cargando
No hay anuncios

Casado va aprofitar l’aparent contradicció del seu rival i va burxar en el fet que Rivera defensés posar fi a les diputacions o disminuir el nombre de municipis i ara es vulgui reivindicar com a abanderat del món rural. Segons Casado, el PP és un partit “de poble”, compromès amb els valors de l’Espanya interior i despoblada. De fet, va presumir dels seus orígens familiars, situats en un poble lleonès, per reivindicar-se com a coneixedor de la realitat rural, i es va col·locar a la solapa un pin que deia “Soc de poble”. I va burxar en la imatge de Rivera i el tractor: “Ha descobert que és una cosa amb dues rodes grosses al darrere i dues de petites al davant”.

Manifestació massiva

Però la batalla rural no és només de la dreta. La manifestació que va recórrer ahir Madrid per exigir atenció a l’Espanya despoblada va comptar amb la participació de 50.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol -100.000, segons els organitzadors-. Hi van assistir polítics de tots els partits, encapçalats per Rivera, però també fins a cinc ministres de Pedro Sánchez, Pablo Echenique de Podem i Vicente Tirado, a més del torero Miguel Abellán, del PP. El mateix Sánchez també hi va fer referència des de Tarragona, quan va dir que la “mal anomenada Espanya buida” necessita “oportunitats” com les que, segons ell, ofereix el seu executiu.