En directe
24/02/2021

Sánchez fa balanç de l'actual estat d'alarma al Congrés

Campo diu que la llibertat d'expressió està "plenament" garantida a Espanya i reclama a ERC "condemnar" els aldarulls

Tot i que el mateix Pedro Sánchez ha reiterat aquest dimecres el seu compromís per reformar el Codi Penal per blindar la llibertat d'expressió, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assegurat que "la llibertat d'expressió està plenament garantida a Espanya". Ho ha dit en resposta a una pregunta de la diputada d'ERC Montse Bassa, que li ha recordat que si el delicte d'injúries a la Corona avui es manté és perquè el PSOE mai ha accedit a derogar-lo. Després d'això, Campo ha recriminat als republicans que no hagin "rebutjat" ni "condemnat" la violència durant els aldarulls. "Un consell: no confonguin com defensar la llibertat d'expressió", li ha etzibat.

Iglesias a Cs: "A vostès els absorbirà el PP i només els quedarà combatre amb l'extrema dreta per fer soroll"

En resposta a una pregunta del portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha assegurat que a Ciutadans els acabarà "absorbint" el PP i que als seus dirigents només els quedarà "combatre amb l'extrema dreta per fer soroll".

Olona (Vox), des del seu escó: "Visca els Mossos"

La portaveu adjunta de Vox al Congrés, Macarena Olona, ha cridat "visca els Mossos" des del seu escó durant una resposta al vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, que ha acusat l'extrema dreta de ser l'única força política parlamentària que fa directament apologia de la violència al carrer. En aquest sentit, ha assenyalat una fotografia d'Olona davant una estàtua vandalitzada de Largo Caballero.

Iglesias recorda a Casado que a Espanya mai ha existit la figura regulada del cap de l'oposició, com van anomenar-lo Batet i Felip VI

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha discrepat del càrrec que van fer servir en el protocol tant la presidenta del Congrés com Felip VI ahir durant l'acte del 23-F per anomenar el líder del PP, Pablo Casado, com a cap de l'oposició. Ha recordat que mai ha existit aquesta figura regulada i que durant un cert temps es reconeixia de "manera simbòlica", però que això "ha canviat" per la correlació de forces.

Tornen els aplaudiments del PSOE als ministres de Podem

Després que la setmana passada cridés l'atenció, durant la sessió de control al Congrés, que cap ministre socialista ni diputat del PSOE aplaudís els ministres de Podem, inclòs el vicepresident segon, Pablo Iglesias, aquest dimecres la bancada socialista sí que dona suport al líder d'Unides Podem.

Calvo acusa el PP d'antisistema per saltar-se algunes lleis en benefici propi

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha capgirat la pregunta que li feia la portaveu del PP, Cuca Gamarra, i ha acusat els populars d'antisistema per saltar-se algunes llei en benefici propi. Gamarra ha preguntat si el govern de coalició era antisistema i Calvo ha puntualitzat que "aquest govern és part del sistema i forma part del sistema", però que altres governs, com el de Castella i Lleó, s'han saltat les lleis per avançar el toc de queda a les 20 hores i després el Tribunal Constitucional els ho ha tombat.

Comença la sessió de control: el PNB critica que el govern airegi les discrepàncies i Sánchez admet que haurien de rebaixar els ànims

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a admetre que haurien de rebaixar el to dins del govern de coalició. Ho ha dit en resposta a una pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, ja durant la sessió de control, que li ha recriminat que els socis de coalició airegin les discrepàncies i que no hi hagi una "política sòlida". Sánchez s'ha escudat en el fet que encara tenen "molt a aprendre" d'un govern de coalició. "L'experiència és la mare de les ciències", ha dit, i s'ha mostrat satisfet amb les tasques que fa el govern de coalició, tot i que també ha admès errors. "El meu deure és garantir l'estabilitat que necessiti el país i a això em dedicaré també, a preservar la unitat d'acció de les forces progressistes", ha conclòs.

Acaba el debat: Sánchez fa una crida a l'entesa i "estabilitat" durant els pròxims dos anys, en què no es preveuen eleccions

Sánchez ha tancat el debat assegurant que es pren molt seriosament l'extrema dreta pel fet de ser un "perill per a la democràcia". "Després del cicle electoral que es tanca, tenim al davant un horitzó d'estabilitat sense avançaments electorals en principi fins a finals del 2022 a Andalusia i tindrem molt de temps parlamentari per treballar", ha conclòs.

Lastra treu pit que el principal gestor de la pandèmia va guanyar "a tots" a Catalunya

La portaveu socialista, Adriana Lastra, ha tret pit que l'exministre de Sanitat i "el més alt càrrec de gestió de la pandèmia" va "guanyar a tots" a Catalunya.

Arrimadas torna a posar sobre la taula la majoria de 220 diputats de PSOE, PP i Cs

Inés Arrimadas ha tornat a posar sobre la taula al president espanyol, Pedro Sánchez, la majoria de 220 diputats que sumen PSOE, PP i Cs per arribar a acords d'estat. Així, la presidenta de Cs ha proposat de nou la fórmula prèvia a la coalició de socialistes amb Unides Podem i que, de fet, ja va suggerir abans de les eleccions del 10 de novembre.

Rufián afirma que Espanya "es mereix una dreta decent" i anima el PP a "seguir-se desmarcant" de Vox

Gabriel Rufián anima el PP a "seguir-se desmarcant" de Vox i ha celebrat que ahir aplaudís el rebuig a una iniciativa de l'extrema dreta que es negava a reconèixer la violència masclista. "Espanya es mereix una dreta decent", ha afirmat el portaveu d'ERC al Congrés.

Casado demana a Sánchez que celebri el debat sobre l'estat de la nació abans de l'estiu

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat a Sánchez que celebri un debat sobre l'estat de la nació abans de l'estiu. No se celebra des del 2015. Casado ho ha sol·licitat després que el president espanyol assenyalés que el debat sobre l'estat d'alarma semblava un debat sobre l'estat de la nació.

Sánchez demana a Cs que aixequi el cordó sanitari al PSOE

Sánchez ha demanat a Inés Arrimadas que "provi el que no ha provat mai: ser un partit de centre". El president espanyol ha criticat els pactes autonòmics amb Vox i ha suggerit que "pot ser que hi hagi espai per a un partit que faci un cordó sanitari a la ultradreta i no a la socialdemocràcia". Sánchez ha recordat la caiguda de 30 escons del partit taronja al Parlament i ha recriminat a Arrimadas que surti a la tribuna "com si sentís ploure". "La banda de Sánchez? Encara seguim així? Si això és de Rivera", li ha etzibat, tot i que en la seva intervenció Cs ha proposat quatre acords d'estat al president espanyol.

Sánchez, a JxCat: "Deixin de brandar el 51% del vot que diuen de l'independentisme perquè és fals"

El president del govern espanyol s'ha aturat a respondre a la nova portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, en substitució de Laura Borràs. Sánchez ha fet una esmena a la totalitat de la interpretació dels resultats del 14-F i ha assegurat que és "fals" que l'independentisme hagi aconseguit més del 51% del vots. Primer, perquè "no va haver-hi un plebiscit". Segon, perquè "ni correspon al 30% del cens total que tenia fins ara de mitjana l'independentisme, sinó un 23%". I en tercer lloc: ha advertit a Junts per Catalunya que "el que la llei democràtica no permet no ho aconseguiran amb interpretacions matemàtiques". Al seu parer no es poden imposar els resultats a l'altra meitat de la població i l'única lliçó del 14-F és que "el que ha votat la majoria és una agenda per al retrobament". "Per això seria bo que hi hagués un govern progressista a Catalunya", ha afegit.

En definitiva, ha demanat a JxCat "girar full" i "assumir la derrota" sense "apropiar-se de triomfs aliens". "Sé que la causa independentista els obliga a un vernís progressista però cal mantenir la coherència", ha advertit.

Sánchez demana a Podem "reduir una mica els decibels" i treballar per arribar a consensos

Pedro Sánchez s'ha referit directament a les tensions entre els dos socis de govern a l'Estat en resposta al portaveu de Podem, Pablo Echenique, que ha fet una enumeració dels fronts oberts a la coalició. Ha admès que tothom voldria fer "més coses i més ràpid" però que cal combinar els desitjos amb "el realisme". Per això ha demanat al partit lila "reduir una mica els decibels" de la confrontació dels últims dies.

Sánchez acusa Casado de "parapetar-se" rere els morts: "Les víctimes són de tots"

Dures crítiques de Pedro Sánchez a Pablo Casado, que li ha fet inicialment una esmena a la totalitat a la gestió del govern, tot i que al final li ha estès la mà a intentar ser els grans partits del centre moderat. El president espanyol també ha estès la mà al cap de l'oposició, però de seguida ha burxat en les diferències dins del seu partit per la seva gestió i l'ha acusat de no tenir cap model de país. "Si tot el que fa el govern li sembla malament, la meva pregunta és què li sembla bé? El seu model és Madrid o Galícia? Mañueco o Ayuso? Perquè molt sovint són polítiques antagòniques", ha assenyalat.

De nou, Sánchez ha acusat Casado de fer seguidisme de l'extrema dreta i de fer política amb les morts. "Ni la pandèmia, ni el terrorisme: no es bo parapetar-se rere els morts. La convivència guanyaria si no fa servir les víctimes d'arma llancívola. L'hi torno a dir: les víctimes són de tots", ha afirmat.

Sánchez: "Cada dia que obrim els col·legis és un dia que guanyem al virus"

El president espanyol ha tret pit de l'estratègia de resposta a la tercera onada, tot i les crítiques d'alguns partits de no haver permès ampliar l'actual estat d'alarma per permetre restriccions més dures. "Cada dia que obrim els col·legis és un dia que guanyem al virus", ha assegurat sobre la decisió de mantenir les escoles obertes a diferència de països com Portugal o Alemanya.

Sánchez ha criticat que abans partits com el PP o Ciutadans els acusessin de ser un "govern autoritari" però que ara es "desentenen" de la resposta de les comunitats, com ha apuntat Arrimadas. "Hem reservat per al govern [espanyol] la coordinació i a les comunitats i a les comunitats el poder de modul·lar les mesures", ha puntualitzat.

Sánchez torna a reiterar, sobre els aldarulls, que "la democràcia no empara cap tipus de situació de violència"

Comença la primera rèplica del president espanyol. Pedro Sánchez ha reiterat el missatge de la setmana passada sobre els aldarulls. Ha assegurat que el govern espanyol impulsarà una reforma del Codi Penal per evitar que els delictes vinculats a la llibertat d'expressió estiguin penats amb presó, però ha condemnat tot tipus de violència. "Però deixi'm que adverteixi que la llibertat d'expressió està sotmesa a uns límits: els drets i llibertats de la resta", ha dit que els "episodis violents" no tenen res a veure amb la llibertat d'expressió perquè "la violència no és llibertat". "La democràcia no empara cap tipus de situació de violència", ha conclòs responent al líder de Vox, Santiago Abascal, que ha acusat el govern espanyol d'instigar episodis de violència.

Vehí demana a Sánchez un referèndum: "Posin les urnes"

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha demanat a Sánchez que "posin les urnes" després que a les eleccions del 14-F l'independentisme hagi obtingut el 51,7% dels vots. "La població catalana ha demanat un referèndum una vegada més", ha assegurat, i ha demanat a ERC i Junts posar-se a treballar conjuntament per "un nou cicle" i amb "canvis estructurals".

Arrimadas ofereix quatre "acords d'estat" a Sánchez i li demana que abandoni els socis que volen "destruir Espanya"

Cs vol aprofundir en l'acostament al PSOE davant el seu procés de caiguda lliure i ha ofert a Sánchez quatre acords d'estat vinculats amb la pandèmia: accelerar la vacunació, ajudes directes a les empreses, les reformes que demana Europa amb un augment del 2% en ciència i investigació i abandonar les aliances amb les forces que volen "destruir Espanya". Inés Arrimadas ha criticat que PSOE i PP siguin incapaços d'arribar a acords d'estat i, en canvi, s'asseguin en una "habitació fosca" per repartir-se els jutges i el consell d'administració de RTVE.