Sánchez, sobre els aldarulls: "En una democràcia plena és inadmissible l'ús de qualsevol tipus de violència"

El president espanyol admet que té la "tasca pendent" de "millorar la protecció de la llibertat d'expressió"

3 min
Pedro Sánchez ha reaccionat per primer cops als resultats del 14-F en una resposta a JxCat durant la sessió de control al Congrés.

MadridEl president espanyol, Pedro Sánchez, pren partit en la disputa oberta entre els socis de govern a l'Estat arran de les protestes de suport al raper Pablo Hasél. Després d'una allau de crítiques des de la dreta per la defensa des de Podem dels aldarulls –tant el PP com Cs i Vox han demanat de nou la dimissió del vicepresident segon, Pablo Iglesias, tot i que no ha fet cap pronunciament en aquest sentit–, Sánchez ha defensat aquest divendres des de Mèrida que "en una democràcia plena com l'espanyola és inadmissible qualsevol tipus de violència". El líder socialista no ha fet una condemna explícita dels disturbis, però sí que ha assegurat que "la democràcia empara la llibertat de manifestació, d'expressió, fins i tot els pensaments més infames i absurds, però no la violència". "La violència és la negació de la democràcia", ha afegit.

Ara bé, Sánchez ha admès que el govern espanyol té la "tasca pendent" de "millorar la protecció de la llibertat d'expressió". En cap moment s'ha referit directament al raper Pablo Hasél i a la seva condemna, però ha recordat que l'executiu "ha manifestat que millorarà la protecció legal" de la llibertat d'expressió. No ha aclarit quan ni com, així com tampoc s'ha mullat sobre la petició d'indult total que ha fet Unides Podem. És la conseqüència que Sánchez no respongui a cap pregunta llançada per periodistes des del 30 de desembre, quan va fer balanç des de la Moncloa del primer any de legislatura. Cada setmana organitza un acte en una comunitat autònoma diferent per presentar el pla dels fons europeus i llança algun anunci, però la premsa no pot preguntar-li res.

La Moncloa es va comprometre fa dues setmanes a revisar el Codi Penal per reformar alguns dels delictes més polèmics i que afecten la llibertat d'expressió per evitar que puguin comportar penes de presó quan es tracta d'artistes. En paral·lel, Unides Podem va registrar al Congrés una proposició de llei per directament derogar aquests delictes. Però ministres socialistes ja han deixat clar que no aposten per aquesta via i refreden ara una reforma exprés per intentar que Hasél surti tan ràpid com sigui possible de la presó. Tampoc veuen amb bons ulls la via de l'indult. La titular d'Exteriors, Arancha González Laya, s'ha mostrat prudent aquest divendres sobre la mesura de gràcia. En una entrevista a Ràdio Euskadi, ha dit que "és important protegir la llibertat d'expressió de Hasél", però ha puntualitzat que també hi ha procediments oberts contra ell per "amenaces contra altres persones".

El gir del PSOE

Els socialistes consumen així el seu viratge en el cas Hasél. Si fa dues setmanes, en resposta a un manifest firmat per artistes com Joaquín Sabina o el cineasta Pedro Almodóvar, van donar a entendre que el raper no hauria d'estar empresonat, ara apunten a "l'historial sencer" del jove lleidatà.

El que no ha fet Sánchez, però, és defensar el paper de les forces de seguretat de l'Estat com li reclamava la triple dreta, després que una noia hagi perdut un ull a Barcelona després dels trets de foam. Mentre que de bon matí el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reconegut la feina de les forces de seguretat, Sánchez s'ha limitat a dir que "garantirà la seguretat dels ciutadans". "La Policia Nacional garanteix els drets i llibertats de tota la societat enfront d'una minoria que, amb un concepte equivocat dels drets, fa ús de la violència", ha assenyalat Marlaska a l'inici de la seva compareixença a la comissió dinterior del Congrés per fer balanç dels desperfectes del temporal Filomena.

Enmig d'aquest clima, Iglesias continua sense pronunciar-se. Habitual de Twitter, s'ha limitat a fer retuits vinculats al cas –però no gaire explícits– i a defensar que el 2014, en una entrevista, ell no va demanar lleis per poder jutjar afirmacions com les de Hasél. Ho va publicar El Mundo i el rotatiu aquest divendres s'ha vist obligat a rectificar.

stats