Investiguen dos mossos per la noia a qui van buidar l’ull en les protestes per Hasél

Són escopeters que disparaven bales de foam en la primera manifestació, fa tres mesos

2 min
Un periodista fotografiant dos agents antiavalots dels Mossos amb una llançadora de foam en la protesta d'ahir a Barcelona per Hasél

BarcelonaUn jutjat de Barcelona investiga dos mossos d’esquadra per la noia de 19 anys a qui van buidar l’ull fa tres mesos, en la primera nit de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél. Són escopeters de la Brigada Mòbil (Brimo) que van disparar bales de foam el 16 de febrer al voltant de dos quarts de nou del vespre a la cruïlla del carrer Bosch i la Via Augusta. El jutge Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, ha admès a tràmit la querella presentada per la víctima i ha citat a declarar per al 14 de juny la noia, un testimoni i els dos antiavalots –els agents ho faran en la condició d’investigats.

“Un dels dos presumptament i probablement és qui va realitzar el tret que va causar les gravíssimes lesions”, explica l’advocat de l’acusació particular –que representa la víctima–, Xavier Muñoz. El jutjat també ha acceptat que Irídia sigui acusació popular del cas i la codirectora de l’entitat, l’advocada Anaïs Franquesa, veu “positiu” que se citi els dos escopeters com a investigats per un delicte de lesions que ha provocat la pèrdua o inutilitat d’un òrgan principal. Franquesa destaca que la identificació dels agents “no hauria sigut possible” sense el nou format del número d’operatiu policial (NOP) dels antidisturbis, perquè ara també el porten davant l’uniforme.

Per això Franquesa demana als Mossos que estenguin el nou format del NOP, que és més curt i també s’incorpora al davant i al casc, a l’ARRO. L’advocada afegeix una altra petició al departament d’Interior perquè pensa que “hauria de ser capaç de determinar quin dels dos agents va disparar i concretar encara més”. Muñoz confia que el cos policial “col·labori”. Una de les diligències que ha ordenat el jutge, sol·licitada per la Fiscalia, és que la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos aclareixi si els antiavalots investigats tenen antecedents penals. La DAI ha aportat un informe de les comunicacions per emissora del dispositiu policial i un altre de la policia científica.

Com van disparar el foam

L’advocat de la víctima espera que els agents “puguin explicar quina va ser la seva actuació i si és meritòria d’una reprovació penal”. “Molt probablement el tret es va realitzar de forma antireglamentària, contrària al protocol, i considerem que és inacceptable que persones que assisteixen a una manifestació puguin estar sotmeses a riscos vitals”, assegura Muñoz, que reclama que la investigació “satisfaci les necessitats de veritat i justícia”. La noia va ser operada a l’Hospital Clínic de Barcelona i el jutge ha demanat informació al centre, com també ho ha fet amb el Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM), que la va atendre d’entrada. La noia ha perdut per complet l’ull dret i li ha sigut necessària la col·locació d’una pròtesi ocular.

stats