Una jove perd l’ull en la primera protesta i se sospita que va ser per una bala de foam

Irídia diu que tots els indicis "apunten clarament" a una ferida per un projectil disparat pels Mossos

2 min
Imatge de la dona ferida per una bala de foam disparada pels Mossos

La noia de 19 anys ferida durant la manifestació de dimarts en suport a Pablo Hasél finalment ha perdut l’ull, segons informa el Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia. Tot i que encara no hi ha informe mèdic, l’entitat explica que “tots els indicis apunten clarament” que la noia va rebre l’impacte d’un projectil de foam disparat pels Mossos. Segons afirmen a l’ARA, així ho indica el relat que la jove va explicar al seu pare, i el de diversos testimonis que eren a la zona en el moment dels fets. A més, encara que el departament de Salut no ho confirmi a l’espera de l’informe forense, Irídia sosté que ha consultat fonts mèdiques que confirmen la “compatibilitat” de la lesió amb un impacte per bala de foam. Pel que fa al cos policial, fonts dels Mossos han indicat a l’ARA que en tenen constància, que lamenten que la noia hagi resultat ferida, però que encara no tenen coneixement oficial dels fets i que s’esperen a recollir el màxim d’informació.

Tal com va explicar dimarts l’ARA, la manifestació va començar a la plaça Lesseps i va baixar per l’avinguda Riera de Cassoles i per la Via Augusta. La multitud es va trobar un cordó dels Mossos a prop de la comissaria del carrer Balmes i va ser aleshores, cap a quarts de vuit, quan van començar els disturbis, amb llançaments de petards i ampolles. Irídia demana imatges i vídeos per aclarir els fets entre Via Augusta i Travessera de Gràcia entre les 20.30 h i les 20.45 h, que és quan la marxa va quedar aturada en aquest punt, alguns manifestants van cremar contenidors i els bombers van haver d’intervenir. Els agents dels Mossos van disparar bales de foam i va ser aleshores quan la noia va resultar ferida a l’ull.

Si es confirmés que la lesió es va produir per foam, aquest seria el primer cas confirmat de ferida amb aquest tipus de projectil. L’abril del 2014 els Mossos van canviar les pilotes de goma per les bales de foam arran del cas d’Esther Quintana, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma durant la vaga general del 2012. Amb tot, diverses organitzacions pels drets humans denuncien que les bales de foam també són molt perilloses perquè es disparen amb una arma de precisió.

L’1 d’octubre del 2017 Roger Español va perdre un ull per una pilota de goma, disparada per un agent de la Policia Nacional, i en les protestes per la condemna als presos polítics el 2019, i malgrat la prohibició vigent, quatre persones van perdre també un ull per l’impacte de projectils, sense que s’hagi provat que fos per bales foam o per pilotes de goma, com sosté Irídia.

Manifestants ajuden a la dona ferida per la bala de foam
stats