Manifestacions multitudinàries per la llibertat de Hasél amb xocs contra la policia

Milers de persones protesten arreu del país contra l'empresonament del raper lleidatà

3 min
Diversos operaris arreglant els desperfectes que hi ha hagut en una entitat bancària de Barcelona després dels aldarulls en les marxes per la llibertat de Pablo Hasél

BarcelonaManifestacions multitudinàries a Barcelona, Lleida, Girona, València, Vic i fins una cinquantena més de poblacions s'han convocat contra l’empresonament de Pablo Hasél i a favor de la llibertat d’expressió. Tant a Barcelona com a les ciutats esmentades les concentracions han acabat amb aldarulls als carrers i xocs amb la policia. S'han fet 15 detencions: tres a Barcelona, vuit a Lleida –on s'han cremat motos i contenidors– i quatre a Vic, on s'han trencat els vidres de la comissaria dels Mossos. 

A la plaça Lesseps de Barcelona, punt inicial de la concentració de Barcelona, s’hi han aplegat 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, al ritme del crit unànime de “Llibertat Pablo Hasél!” Des dels primers moments de la protesta la música hi ha estat present. “Welcome to Spain, you’ll never be free”, cantava un raper, i just després una dona entonava els versos de Si el rei vol corona de Mesclat.

Molts concentrats feien anar els mòbils tant per plasmar la massiva resposta a la convocatòria com per intentar trobar-se entre ells. L’ambient ha estat reivindicatiu i la multitud feia molt complicat mantenir la distància de seguretat sanitària, però la majoria de gent portava mascareta. De fet, les protestes per Hasél han estat les més multitudinàries des que ha començat la pandèmia. “La presó no és el pitjor lloc del món per a algú que s’atreveix a pensar per si mateix. Cal mantenir la determinació en la llibertat d’expressió”, ha dit el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha assistit a la manifestació de Barcelona.

Aldarulls a la manifestació contra l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona

Des de la plaça Lesseps, la concentració ha baixat per l’avinguda Riera de Cassoles i per la Via Augusta. Al seu pas, els crits de “Pablo Hasél, llibertat!” i les cassolades s'han repetit als balcons de Gràcia. La multitud s'ha trobat un cordó dels Mossos a prop de la comissaria del carrer Balmes, i ha estat aleshores quan han començat els disturbis, amb llançaments de petards i ampolles. La marxa ha quedat aturada en aquest punt de la Via Augusta. Alguns manifestants han cremat contenidors i els bombers han hagut d'intervenir. Els antiavalots han disparat bales de foam i una noia ha resultat ferida a l'ull.

Crema de motos i de contenidors

Els aldarulls han seguit cap al centre de la ciutat amb el trencament dels vidres d’oficines bancàries a la Diagonal i contenidors cremant en forma de barricades al passeig de Gràcia. Un ampli desplegament dels Mossos ha impedit que la protesta arribés a la Delegació del govern espanyol. La marxa s'ha dispersat cap a quarts de deu de la nit, però alguns manifestants han cremat més contenidors i motos. Segons el Servei d'Emergències Mèdiques, 33 persones han resultat ferides, vuit de les quals han sigut traslladades a un centre sanitari: 11 a Barcelona, cinc a Lleida, una a Reus, una a Girona i 15 a Vic. 

Aldarulls a la manifestació per la llibertat de Pablo Hasél

En altres ciutats, al final el clima festiu també ha derivat en enfrontaments. Els manifestants han llançat objectes contundents com pedres, ampolles de vidre i petards, i la policia ha repel·lit els atacs amb bales de foam i ha dispersat les concentracions amb les furgonetes. També hi ha hagut crema de contenidors, barricades i destrosses a seus d'entitats bancàries. A Lleida s'han cremat contenidors i dues motos. Un agent ha resultat ferit. A Girona la manifestació ha congregat unes dues mil persones i ha acabat també amb llançament de pedres i vidres contra la policia. A Vic la manifestació ha acabat amb aldarulls i desperfectes, sobretot a la comissaria dels Mossos. A València hi ha hagut càrregues després d'una concentració d'unes tres-centes persones.

Operaris treballen en la reparació de la comissaria de Vic
stats