Societat 19/04/2021

Els Mossos publiquen un protocol parcial del foam que no convenç

La CUP ho veu "un insult" i Irídia vol que es prohibeixi que es pugui disparar per sobre de l’abdomen

3 min
Agents del mossos d'Esquadra amb escopetes de foam durant els disturbis que protestaven per l'empresonament de Pablo Hasel

BarcelonaLa tan esperada publicació del protocol d’ús de les eines d’ordre públic no ha servit per resoldre friccions polítiques ni socials. Just el contrari. Els Mossos d’Esquadra han difós a la seva web una part de les normes que regulen el foam però sense la instrucció completa. Això no ha convençut la CUP, que en el preacord amb ERC en volia la suspensió fins que es difongués el protocol, ni tampoc Irídia, que ha mostrat "preocupació" pel fet que es pugui disparar per sobre de l’abdomen. Després de veure la publicació parcial, el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha dit que "és un insult". "És absolutament insuficient", ha afegit el codirector d’Irídia, l’advocat Andrés García Berrio.

"És un document que podria haver escrit qualsevol persona", ha assegurat Pellicer, que ha recordat que el 2019 el Parlament va aprovar una moció que reclamava la difusió de la instrucció. Segons el diputat, "el que s’ha publicat no és un protocol, és un text d’una pàgina i mitja que no explica pràcticament res". Per això ha avançat que "en cap cas" s’ha complert el punt del preacord d’ERC i la CUP que en demana la difusió i ha exigit "la prohibició immediata" del foam. Pel que fa a les normes que es poden consultar, que no són la instrucció íntegra, García Berrio ha alertat que recullen que si un manifestant "té un objecte llancívol, contundent o arma blanca", la bala es pot dirigir a les extremitats, tant els braços com les cames.

Segons Irídia, aquesta possibilitat fa que es puguin produir "situacions greus, com ara poder disparar a la zona pròxima al cap", motiu pel qual es reclama una revisió. García Berrio ha demanat "que no es permeti l’ús cap a manifestants en general sinó cap a persones en casos puntuals i concrets", i que es prohibeixi el llançament "més enllà de l’abdomen". La CUP també ha qüestionat que el protocol que s’ha publicat explica que en manifestacions no cal avisar abans de fer servir el foam i que es pot utilitzar sense l’autorització del comandament "en casos d’extrema necessitat".

En canvi, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat la difusió que s’ha fet de la normativa i ha insistit que la prohibició ha de passar pel Parlament. "El que no es pot fer és desautoritzar un sistema sense posar-ne un altre que preservi la seguretat dels policies i la tasca de restablir l’ordre públic", i ha reiterat que els Mossos han de tenir "un recurs de dispersió". Segons Sàmper, la mateixa prefectura del cos –la direcció operativa– és qui havia fet la proposta de crear un portal de transparència però ha admès que "l’única divergència" entre Interior i els comandaments és haver publicar ja les normes perquè s’està preparant una revisió, que es difondrà a la web quan estigui a punt. El conseller ha argumentat que tenia el compromís de fer-ho des del gener i que no podia "esperar més".

"Quatre línies per sortir del pas"

Però Pellicer ha qualificat la traçabilitat de les bales de "rastreig inexistent" i ha criticat que tampoc "es concreta ni s’explica" la formació que reben els antiavalots que utilitzen l’arma. Segons el diputat, la publicació que s’ha fet són "quatre línies per sortir del pas". La CUP també ha recordat que el foam ha provocat "lesions gravíssimes", com ara la noia a qui li van buidar l’ull en les protestes per Pablo Hasél.

stats