Les protestes per Hasél posen en qüestió el foam

Entitats de drets humans en demanen el protocol intern i sindicats dels Mossos volen més eines

3 min
Un periodista fotografiant dos agents antiavalots dels Mossos amb una llançadora de foam en la protesta d'ahir a Barcelona per Hasél

BarcelonaUna noia de 19 anys va perdre un ull en la protesta de dimarts a Barcelona per l’empresonament de Pablo Hasél. Va patir la ferida quan els Mossos d’Esquadra disparaven bales de foam, però encara no hi ha cap informe que confirmi que la causa és un dels projectils, malgrat que Irídia diu que “tots els indicis hi apunten clarament”. Aquest cas i almenys dos altres impactes de foam a la zona del cap en les concentracions per Hasél, segons Irídia, han posat en qüestió l’arma, que va substituir les controvertides pilotes de goma que els Mossos tenen prohibides des del 2014. Les entitats de drets humans consideren que no es fa un ús adequat del foam, que són projectils d’escuma, i tornen a demanar que es publiqui el protocol intern d’aquesta eina. En canvi, sindicats policials volen més recursos d’ordre públic davant d'aldarulls d’aquesta setmana.

“El foam es va plantejar com una arma selectiva i ara sembla que es fa servir per dispersar. Entenem que el soroll pot tenir un efecte de dispersió, però el tret no ha de buscar aquest efecte”, alerta el codirector d’Irídia, Andrés García Berrio, que explica que la llançadora s’ha de dirigir a una persona concreta sense apuntar cap zona vital. “És una arma amb una precisió bastant alta. Si s’utilitzés de manera adequada no tindríem impactes al cap. No és com una bala de goma, que pot rebotar”, avisa. El responsable de relacions institucionals d’Amnistia Internacional a Catalunya, Eduard Martínez, sosté que el fet que els Mossos hagin disparat 420 projectils de foam en les dues primeres nits de protestes per Hasél demostra “un ús prou generalitzat”. “Cal investigar cada cas per veure si s’ha dispersat o si hi havia una situació de risc de lesions per als policies”, afegeix.

Llançadora de foam dels Mossos apuntant en una concentració a Lleida per Hasél

Però un problema per discernir si les actuacions que fan els Mossos amb el foam són correctes és que mai s’han difós les instruccions del cos català per a aquesta eina. “Una porra també pot ser molt lesiva, però sabem que no es pot utilitzar per sobre el maluc. No sabem si la mala praxi amb el foam contradiu la norma perquè desconeixem què diu”, critica Martínez, que lamenta que el departament d’Interior s’hagi negat a facilitar el protocol de la llançadora al·legant que afectaria els operatius policials. El Síndic de Greuges, com les entitats, se suma a la petició de consultar les instruccions, i tant Irídia com Amnistia Internacional reclamen clarificar el control. García Berrio recorda que en les manifestacions de l’octubre del 2019 per la condemna a presó als líders independentistes ja es va detectar un mal ús del foam, i troba a faltar “un missatge polític de tolerància zero”.

Pocs efectius activats

Des de dins els Mossos es viu molt diferent. Els sindicats lamenten que una noia hagi perdut un ull en les protestes per Hasél, però insisteixen que encara no s’ha aclarit que sigui per una bala de foam. El portaveu de Fepol, Toni Castejón, considera que els antiavalots tenen poques eines “per mantenir la distància quan es llança de tot”. Castejón remarca que aquesta va ser la conclusió a la qual va arribar l’auditoria que va fer Interior després de les concentracions de l’octubre del 2019 malgrat que la policia “no s’ha dotat de res més”. El portaveu d’Uspac, Albert Palacio, afegeix que l’ordre públic “ha de tenir unes eines per frenar la violència que no sigui el cos a cos”. El sindicat SAP-Fepol també qüestiona que aquesta setmana no estiguin activats tots els agents antidisturbis dels Mossos i apunta que només treballarien prop de la meitat dels efectius.

Agents antiavalots de la Policia Nacional amb una escopeta de pilotes de goma en una manifestació a Madrid per Hasél

Castejón aposta per plantejar l’ús d’altres eines, com el canó d’aigua o el gas pebre: “El problema és que ningú ho vol assumir”. Assegura que les pilotes de goma –que a Catalunya no poden fer servir els Mossos però sí altres cossos, com la Policia Nacional– tenen un efecte “més dissuasiu pel soroll”, però no demana que retornin, sinó que els posin més recursos. De fet, la policia catalana conserva les escopetes de les bales de goma per tirar salves, que fan soroll per dispersar, encara que Castejón diu que només són útils “en un primer moment”. Palacio valora que la destrossa a la comissaria de Vic demostra que falta equipament d’ordre públic al cos. A part de trobar a faltar un suport polític i dels comandaments, conclou que “no es pot fer front a les manifestacions violentes amb una rosa a la mà”.

stats