Política 31/03/2021

La investidura fallida allunya la suspensió del foam

Interior guanya temps per publicar els protocols i evitar que s’apliqui el preacord d’ERC i la CUP

3 min
Protestes per la detencio i empresonament del raper lleidatata Pablo Hasel.

BarcelonaJa fa dies que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, repeteix que “molt aviat” es publicaran els protocols d’ús de les eines d’ordre públic. El primer cop que ho va dir va ser el 3 de març, després de dues setmanes de protestes amb aldarulls per l’empresonament de Pablo Hasél en què es va qüestionar les actuacions dels Mossos d’Esquadra i els projectils de foam. Però aquesta intenció de Sàmper va prendre molt més sentit el 21 de març, quan ERC i la CUP van anunciar un preacord que incloïa la suspensió del foam mentre no se’n faci públic el protocol d’ús. Com que la suspensió s’ha vinculat a la difusió de les instruccions internes, la prioritat d’Interior és tenir-ho a punt abans que es constitueixi el nou Govern, i la investidura fallida li permet guanyar temps.

Aquesta voluntat de Sàmper ha agafat forma a mesura que han passat els dies, perquè fa una setmana deia que no es limitaria a una publicació dels protocols, sinó que es faria una web dedicada a l’ordre públic en què també es podrien consultar, per exemple, informes sobre les protestes amb incidents i dades de les manifestacions. La realitat és que ni els protocols ni la web han vist la llum perquè encara estan preparant-se. Però el fet que el pròxim debat d’investidura no sigui fins d’aquí uns dies dona prou marge a Interior per blindar el foam i evitar que s’apliqui el preacord d’ERC i la CUP, perquè amb la difusió de les instruccions quedarà automàticament sense efecte.

Sàmper és conscient que una moratòria del foam suposaria un terrabastall als Mossos i a les unitats d’antiavalots del cos. El major Josep Lluís Trapero, en la seva única intervenció pública des de les protestes per Hasél, ja va demanar que les revisions “no vinguin de la urgència, sinó des de la serenor”. “És el Parlament qui decidirà quin és el millor model per a la policia i per als ciutadans”, va afegir Trapero, que, com Sàmper, va voler allunyar el debat del preacord polític per la investidura. Els sindicats dels Mossos també s’han mostrat contraris a suspendre l’ús dels projectils de foam, però la moratòria és una de les qüestions que la CUP reivindica per donar suport al nou executiu.

Interior, tot i obtenir una nova pròrroga, va tard perquè les entitats de drets humans fa temps que demanen que publiqui el protocol d’ús d’aquests projectils. La pressió es va intensificar després que en la primera nit de les protestes per Hasél una noia es quedés sense un ull per l’impacte del que, tot apunta, va ser una bala de foam disparada pels antiavalots. Irídia, Amnistia Internacional i el Síndic de Greuges han reclamat reiteradament que se’n difonguin les instruccions i el Parlament va aprovar una moció el 2019, amb els únics vots en contra de JxCat, amb la mateixa petició.

Un departament que pot canviar

Tampoc està clar si Sàmper seguirà a Interior i si aquest departament passarà a mans d’ERC. Però el presidenciable Pere Aragonès vol prescindir del servei de l’àrea de seguretat institucional (ASI) –creada durant la presidència de Quim Torra i que no depèn de la prefectura dels Mossos–, que protegeix el president de la Generalitat, la conselleria de Presidència i els expresidents del Govern. La Ser va avançar que Aragonès prefereix continuar amb l’àrea d’escortes dels Mossos.

stats