Puigdemont avala l'acord sense estalviar retrets a Esquerra

Nega que hagi plantejat cap tutela a la presidència i reclama restaurar la "lleialtat" i la "confiança" amb els republicans

3 min
Puigdemont a Perpinya

BarcelonaDesprés de romandre en silenci mediàtic durant tota la negociació entre Junts per Catalunya i Esquerra, un cop investit Pere Aragonès com a 132è president de la Generalitat, l'excap de l'executiu a l'exili Carles Puigdemont s'ha pronunciat. Per fer-ho ha escollit escriure una carta extensa en què exposa els motius pels quals no havia volgut parlar fins ara i defensa el pacte rubricat entre Aragonès i el secretari general del seu partit, Jordi Sànchez. "El president Aragonès ha de saber que compta des del primer minut amb la lleialtat de les dones i els homes de Junts per Catalunya. La meva, com a 130è president de la Generalitat, sap que la té", ha afirmat en una missiva feta publica a Twitter i enviada a la militància de Junts.

Puigdemont reconeix que el recorregut per arribar al pacte no ha sigut fàcil i que precisament per aquest motiu ha decidit no dir res fins ara. "El millor per establir un marc de relacions amb ERC que afavorís acords era que jo no formés part de l'equip negociador", ha explicitat. A parer seu, al voltant de la seva persona s'ha construït una "narrativa tan falsa i perversa com eficaç" segons la qual la seva principal preocupació seria "la d'assegurar una bona tutela del president i del govern". Nega, doncs, les acusacions que han mantingut els republicans durant tota la negociació: que Puigdemont volia controlar la Generalitat des del Consell per la República.

De fet, les crítiques de l'expresident no només es dirigeixen a Esquerra sinó també als mitjans. Puigdemont diu que ha sentit que ell volia tutelar Aragonès a "totes les anàlisis i comentaris, amb molt poques excepcions". "Des de cròniques en diaris seriosos fins a programes d'humor, passant per pràcticament tota la tertuliada nacional", assegura. Unes afirmacions que rebutja de forma rotunda i que titlla de "propagandístiques".

Per aquesta raó, diu, va decidir guardar silenci i no pronunciar-se, perquè creu que se l'hauria situat com un dels motius de la dificultat de l'acord. "He estat escrupolós amb el meu compromís de no generar cap distorsió que afectés els esforços dels negociadors, o que servís als interessos dels nostres detractors en la construcció del seu relat sobre les suposades tuteles i altres manipulacions", conclou, a més d'admetre que la situació l'ha afectat personalment més enllà de la situació de l'exili. "No he volgut esdevenir cap obstacle ni cap problema que impedís acords de govern o que impedís la unitat", ha assegurat.

Al llarg d'aquesta negociació, Puigdemont s'ha inhibit en favor de Jordi Sànchez a l'hora de pilotar les converses amb Esquerra, així com l'elecció dels consellers del Govern. Amb la carta, l'expresident intenta posar fi als dubtes que ha generat el seu silenci sobre l'acord, així com les especulacions sobre si el pas al costat d'Elsa Artadi –el seu lloc l'ocuparà l'exdirectiu de La Caixa Jaume Giró– era un signe del seu desacord amb el pacte amb Esquerra.

Crida a la unitat i a la "lleialtat"

En tot cas, el líder de Junts fa una crida a refer una estratègia compartida de tot l'independentisme, l'única manera –insisteix– que el Procés tiri endavant. En aquest sentit, recorda als republicans que les eleccions les van guanyar el conjunt dels tres partits independentistes, que són els que sumen la majoria absoluta al Parlament, i no cap partit favorable a la república –va guanyar el PSC–. "Per tant, cap acord i cap estratègia no es poden basar en l'hegemonia d'un determinat partit", acaba, en al·lusió a la lluita entre els dos grans partits independentistes per imposar-se l'un a l'altre. A parer seu, per tal que el Govern tingui èxit calen tres ingredients: reclama "restaurar" el "respecte, la confiança i la lleialtat".

stats