La governabilitat de l'Estat
Política 18/02/2021

La confrontació entre el PSOE i Podem entra en una nova fase

Els dos socis de govern es boicotegen al Congrés trencant la unitat de vot en lleis i esmenant-se iniciatives

4 min
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias dimecres durant la sessió de control al Congrés.

Madrid“Deslleials”, “sectaris”, “incoherents”, “trileros”, “radicals”... Són només alguns dels adjectius que a diari poden llançar en privat membres de l’equip del govern de coalició de Pedro Sánchez. Que la confrontació i la desconfiança s’han instal·lat entre el PSOE i Unides Podem al consell de ministres és un fet des de fa mesos, però aquesta setmana la divisió ha entrat en una nova fase. De les declaracions creuades als mitjans s’ha passat ara al boicot i, per primera vegada, els membres de la coalició han trencat la unitat de vot al Congrés per una llei: Podem va abstenir-se dimarts en la presa en consideració de la llei d’igualtat de tracte i no discriminació, presentada pel PSOE. La norma va acabar tirant endavant, però el partit lila hauria maniobrat entre els socis d’investidura per intentar que no prosperés. Considera que en la paràlisi de la llei trans “s’han passat línies vermelles que no s’havien passat abans”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Moncloa confiava que la fi de la campanya del 14-F signifiqués una treva en l’escalada de retrets de les últimes setmanes, però a la pugna per lleis significatives com la trans o la d’igualtat de tracte –que el PSOE anomena llei Zerolo pel difunt líder socialista i del moviment LGTBI Pedro Zerolo– s’hi ha sumat aquest dijous un nou enfrontament per les manifestacions de suport a Pablo Hasél. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha apuntat a “l’historial” del raper i ha criticat Podem per la seva defensa de la concentració d'aquest dimecres a la Puerta del Sol de Madrid. “Els que tenim un càrrec públic hem de viure la nostra vida amb una certa complexitat i no només dir el que pensem”, ha dit en una entrevista a la SER en relació a un tuit del portaveu del partit lila al Congrés, Pablo Echenique.

En un context en què el PP i Ciutadans intenten girar full als mals resultats electorals a Catalunya, les batalles entre els socis de coalició estan carregant de munició Pablo Casado i Inés Arrimadas per disparar cap a una altra banda. Aquest dijous han tornat a demanar la dimissió del vicepresident segon, Pablo Iglesias, que dimecres, durant la sessió de control al Congrés, va insistir en el fet que a Espanya no hi ha una democràcia plena, mentre que Pedro Sánchez va dir tot el contrari. Cap membre socialista va aplaudir Iglesias, en un debat que va evidenciar la fredor entre els membres del govern.

Aquest dijous Iglesias ha guardat silenci mentre el portaveu del seu partit, Rafa Mayoral, evitava condemnar la violència a les concentracions i reclamava centrar-se en el debat de “fons” sobre la llibertat d’expressió. Des del ministeri de l’Interior, han respost llançant lloances a la resposta policial i el ministre de Transports, José Luis Ábalos (PSOE), ha assegurat que no comparteix l’opinió “personal” d’Echenique.

Petició d’indult total per a Hasél

El PSOE apostava fa dues setmanes per reformar el Codi Penal per evitar nous empresonaments com el de Hasél, però aquest dijous Calvo ha defensat que “se li estan aplicant les normes d’aquest país”. Com a resposta, Podem ha complert la promesa de registrar la petició d’indult total tant per a ell com per a Valtònyc al ministeri de Justícia perquè són “condemnes injustes que conculquen la llibertat d’expressió”, informa Ot Serra. Ara serà el departament dirigit per Juan Carlos Campo qui haurà de decidir quan mou fitxa tenint en compte que, de moment, cap dirigent socialista ha defensat l’indult.

Enmig d’aquest clima, les crítiques al govern espanyol ja no plouen només des de la triple dreta. Els socis d’investidura de Sánchez comencen a cansar-se de veure el PSOE i Podem en una competició creixent al Congrés. “No utilitzin aquesta cambra per posar-se els uns als altres el dit a l’ull”, va lamentar dimarts el líder de Més País, Íñigo Errejón, durant el debat sobre la llei Zerolo. Al seu torn, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va queixar-se del “tour de force” que es viu habitualment a la cambra. De fet, els nacionalistes bascos van acabar votant a favor de la tramitació de la llei per assegurar-se que tirés endavant.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias tenen pendent una conversa per intentar redreçar la situació. La Moncloa ha deixat passar una setmana de ressaca electoral i intentarà que es produeixi la setmana que ve. Però a diferència d’altres vegades el PSOE ara no està disposat a cedir. Se sent reforçat després de les catalanes. Ara bé, no és l’únic. Iglesias, que va marcar la recta final del 14-F amb les declaracions a l’ARA assegurant que no hi ha plena normalitat democràtica a Espanya, considera que l’estratègia de confrontació ha funcionat. Els comuns han mantingut els vuit escons i per primera vegada en molt temps el seu lideratge no surt tocat d’unes eleccions –a Galícia es van quedar sense representació–. El baròmetre del CIS d’aquest dijous ha abonat l’estratègia amb un cert reforç en l’estimació de vot.

La via dels fets

Però, si no hi ha possibilitat d’entendre’s, Podem amenaça amb actuar per la “via dels fets” amb la llei trans, que és la que ha generat més malestar a l’equip d’Iglesias. Podria acabar presentant-la com una proposició de llei al Congrés, tal com va fer el PSOE per sorpresa amb la llei Zerolo, fet que els de Podem consideren una “deslleialtat”. Alhora, Podem està posant a prova el PSOE a nivell parlamentari amb tot d’iniciatives que comprometen els socialistes i això acaba acaparant titulars amb les desavinences dins el govern de coalició en un context en què Vox guanya terreny en les enquestes.

Les principals pugnes entre els de Sánchez i Iglesias
  • Cas Hasél Si bé la Moncloa va voler avançar-se a Podem fa dues setmanes anunciant una reforma del Codi Penal –que no ha concretat– per evitar nous casos com el de Pablo Hasèl, aquest dijous la vicepresidenta segona, Carmen Calvo, ha criminalitzat el raper després de les protestes. Podem, en canvi, ha evitat condemnar els disturbis, ha reiterat que es tracta d’un atac a la llibertat d’expressió i ha presentat una petició d’indult total a Justícia.
  • Llei trans i llei Zerolo Però Podem creu que amb el que “s’han passat línies vermelles” és amb les crítiques de Calvo a la llei trans, elaborada pel ministeri d’Igualtat. El partit lila va reaccionar dimarts abstenint-se en la presa en consideració de la llei d’igualtat de tracte i no discriminació del PSOE al Congrés. Els socialistes la van presentar per sorpresa sense avisar als seus socis de coalició, segons Podem. Els liles acusen la Moncloa d’estar ajornant expressament la presentació de la llei trans.
  • Llei d'habitatge El primer xoc de calibre va ser quan Podem va esmenar els comptes per evitar desnonaments. La crisi es va saldar amb l’acord per portar al Congrés la llei d’habitatge aquest febrer però encara no s’ha fet.
  • Ingrés mínim vital Tot i ser una iniciativa de la vicepresidència d’Iglesias, Podem va presentar dilluns passat una esmena a l’ingrés mínim vital i acusa altres ministeris de no perfeccionar-lo.
  • Qualitat democràtica Dimecres al Congrés es van escenificar les diferències que van marcar la campanya catalana: Sánchez va dir que a Espanya hi ha una democràcia plena i Iglesias ho va rebatre.
  • Monarquia És una posició irreconciliable i acceptada per les parts. Dimarts es votarà una iniciativa d’ERC per acabar amb la inviolabilitat del rei que tornarà a mesurar les diferències.
stats