Tres nits d’aldarulls al carrer en suport a Pablo Hasél

Les protestes per l’empresonament del raper mantenen la violència a Barcelona, Tarragona, Sabadell i València

3 min
Els bombers apaguen la barricada de la cruïlla del carrer Aragó amb Bailén

Barcelona Les protestes arreu del país per l’empresonament del raper Pablo Hasél no cessen, i tampoc els aldarulls al carrer. Per tercera nit consecutiva a Barcelona, la manifestació va reunir centenars de congregats, menys que els dos dies anteriors, i d’entrada tots d’un perfil d’edat molt jove, a la plaça Tetuan. D’allà es van moure pel passeig Sant Joan, sobretot entre els carrers Aragó, València i Bailèn, on es van centrar les barricades. Abans la marxa s’havia aturat al departament d’Interior, que estava custodiat per nombroses furgonetes i agents de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra. Alguns manifestants, quan estaven davant la seu d’El Periódico, van guixar i llançar pedres contra els vidres del diari i els van trencar.

A la cruïlla del carrer d’Aragó amb Bailèn es va muntar la primera barricada apilonant diversos contenidors d’escombraries, que van cremar juntament amb mobiliari urbà –com senyals de trànsit– que alguns participants van tirar a la foguera. Les flames, molt altes, van afectar part dels arbres de la vorera i alguns veïns tiraven galledes d’aigua per les finestres. Poc després els bombers van apagar el foc. L’escena es va repetir, amb més barricades, a la cruïlla del passeig de Sant Joan amb els carrers València, Aragó i Mallorca. Els focs es van concentrar de manera intensa en el temps, entre les vuit i les nou del vespre, amb corredisses quan les furgonetes de la Brimo s’aproximaven per dispersar els manifestants.

Detenció de tres nois al carrer Bruc

A partir de les nou es va produir una calma tensa i els Mossos van fer la maniobra del carrusel, circulant amb les furgonetes a una velocitat ràpida, per dissoldre la gent.

Vuit detinguts a Barcelona

Pel que fa al balanç de detinguts, segons els Mossos, vuit persones van ser arrestades ahir a Barcelona per desordres públics, per llançar objectes contra la policia i per actes violents. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va informar que havia atès també a Barcelona sis persones, dues de les quals van ser traslladades a centres hospitalaris. Els Mossos van afegir que quan traslladaven un detingut van patir llançaments per part d’un grup de manifestants i un agent va resultar ferit al cap. Un altre mosso va resultar ferit al cap, dins el cotxe patrulla, al rebre l’impacte d’una pedra.

Un manifestant llançant una pedra contra les furgonetes de la Brimo al carrer Aragó

Alguns veïns van recriminar als manifestants que calessin foc a sota de casa seva. “¿Us penseu que en Pablo sortirà així?”, deien al passeig de Sant Joan amb el carrer Provença, on van cremar uns contenidors. Hi va haver veïns que van baixar dels balcons per apartar les motos o els cotxes de les barricades.

Més enllà de Barcelona, unes 200 persones es van manifestar a Tarragona. Alguns participants van tombar contenidors i als jutjats, custodiats pels Mossos, van proferir consignes contra la policia. Després van tallar l’autovia A-7.

Els manifestants caminen per la Gran Via de les Corts Catalanes

Altres concentracions

A Sabadell, segons els Mossos, alguns manifestants van llançar ous, tanques i ampolles a la línia policial davant la comissaria de la Policia Nacional. També van fer barricades amb contenidors i els van incendiar. A València hi va haver càrregues policials i detencions en una protesta amb centenars de persones quan els participants van trencar el cordó policial per recórrer alguns carrers.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va anunciar per avui una vaga d’estudiants a les universitats per denunciar l’empresonament de Hasél i les detencions en les protestes. El SEPC recorda que van detenir Hasél a la Universitat de Lleida i reivindica que les universitats siguin espais lliures de policia. També hi ha una altra convocatòria per dissabte a diferents ciutats de l’Estat.

stats