En directe
06/10/2021

El ple del Parlament, en directe

Ple del Parlament

ERC demana la compareixença al Parlament del coordinador de Rodalies i el president de Renfe

La vaga de Rodalies segueix portant cua. El grup parlamentari d'ERC ha registrat a la mesa de la comissió de Polítiques Digitals i Territori dues peticions de compareixença perquè el coordinador de Rodalies, Pere Macias, i el president de Renfe, Isaías Táboas, donin explicacions sobre el caos ferroviari dels últims dies. Els republicans volen saber el seu punt de vista també sobre la manca d'inversions en el servei de la infraestructura de la xarxa ferroviària catalana. Durant la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest matí al Parlament també ha sortit el tema. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat d'"inacceptable" la situació que es viu al servei de Rodalies, i ha acusat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, d'estar "desapareguda".

El PP demanarà la compareixença del conseller d'Interior perquè no ha garantit l'acte de la plataforma 'S'ha acabat' a la Universitat Autònoma de Barcelona

Després que ho hagi posat sobre la taula Ciutadans, el PP també ha anunciat durant la intervenció al ple sobre la pandèmia que demanaran la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per no haver garantit l'acte de la plataforma espanyolista 'S'ha acabat' a la Universitat Autònoma de Barcelona. A parer del president del grup popular, Alejandro Fernández, el boicot que s'ha fet a l'esdeveniment per part d'altres estudiants d'organitzacions antifeixistes és "intolerable".

Borràs crida l'atenció a Cs per usar la seva intervenció sobre la pandèmia per referir-se a l'impediment, per part d'altres estudiants, d'un acte de 'S'ha acabat' a la UAB

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha cridat l'atenció al cap de files de Ciutadans, Carlos Carrisoza, per utilitzar la seva intervenció durant el debat sobre la cinquena onada del coronavirus al Parlament per denunciar l'impediment, per part d'altres estudiants, d'un acte de la plataforma espanyolista 'S'ha acabat' a la Universitat Autònoma de Barcelona. "Els que assenyalen com a feixistes els que no ho són i s'etiqueten com a antifeixistes, són els responsables de l'espiral d'odi", ha dit Carrizosa. Borràs li ha demanat, en aquest punt, que sigui "coherent" amb el debat i es cenyeixi a parlar sobre la pandèmia. El cap de files de Cs ha respost que el "separatisme" utilitza qualsevol intervenció per parlar de la independència.

Reguant a Giró: "Una política fiscal per a la majoria de la població o per al 5% de la població"

A les portes de la tramitació dels pressupostos, que el conseller d'Economia Jaume Giró ha anunciat que es portaran al consell executiu al novembre, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha reclamat modificar els impostos patrimonials i l'IRPF. En aquest sentit, ha emplaçat a modificar la fiscalitat per gravar les rendes més altes. "O una política fiscal per a la majoria de la població o per al 5% de la població", ha deixat clar Reguant instant el Govern a revertir la política financera.

Els comuns reclamen una comissió d'investigació sobre les residències durant el coronavirus

Els comuns han reclamat aquest dimecres en el marc de la compareixença del president, Pere Aragonès, sobre la cinquena onada del coronavirus que cal una comissió d'investigació sobre el que va passar a les residències en la primera fase de la pandèmia. "No només necessitem una comissió d'estudi", ha relatat des del faristol David Cid. A parer seu, cal que s'investigui al Parlament què va fallar i ha instat el Govern a pronunciar-se sobre la conveniència de fer-ho.

Aragonès anuncia que el Govern treballa per destinar 80 milions d'euros a reforçar la xarxa de salut mental

El president Pere Aragonès ha anunciat durant la sessió de control al Parlament que el Govern treballa per destinar 80 milions d'euros a "reforçar i transformar la xarxa de salut mental". Per a Aragonès, la de la salut mental és una nova "pandèmia" que ha seguit el Covid-19 i "afecta especialment les persones joves".

Aragonès explica que el certificat Covid permetrà "l'obertura de l'oci nocturn"

El president Pere Aragonès ofereix una compareixença al ple del Parlament per donar comptes de la situació sanitària. Ha posat sobre la taula la millora de les dades epidemiològiques per argumentar la relaxació de les mesures sanitàries, i ha atribuït la nova variant de coronavirus, la variant Delta, com a causa principal de la cinquena onada. Aragonès ha admès que si haguessin conegut el seu abast, haurien pres "altres decisions". "Hem tingut la sensació de moure'ns en un espai d'incertesa", ha lamentat. "Hem de ser molt conscients que només ens sobreposarem als efectes de la pandèmia si la vencem amb caràcter global", ha dit.

Aragonès ha dit, no obstant, que la vacunació permet afrontar l'hivern d'una altra manera. "És adequat l'ús del certificat Covid per permetre l'obertura de l'oci nocturn", ha explicat: "L'ús del certificat Covid ens ha de permetre recuperar aquest sector i una part de la socialització que especialment en determinats col·lectius és important". "Serem plenament curosos amb la implantació per arribar una afectació de drets fonamentals", ha dit. De moment, l'ús del certificat es farà només per a l'oci nocturn.

Illa (PSC) carrega contra Aragonès per la "percepció" que els Mossos generen "desconfiança" al Govern

El president Pere Aragonès ha admès el "malestar" en el cos dels Mossos d'Esquadra: "Això es resol amb recursos personals, i tenim tot el pla perquè els recursos materials els permetin fer la seva feina". "L'autoritat no es guanya amb declaracions parlamentàries, sinó amb fets", ha assegurat en resposta al socialista Salvador Illa, que ha criticat que hi hagi una "percepció" estesa que hi ha "un gran de desconfiança cap als agents de l'autoritat". "Li demano que aclareixi que l'autoritat dels agents de l'ordre públic no està subjecte a desconfiança", ha etzibat el líder del PSC. "Clar ho hem tingut sempre", ha respost el president. Aquest matí el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha informat que s'incrementarà el nombre de places al cos.

JxCat reclama a Aragonès una posició compartida sobre els pressupostos de l'Estat

"Li demanem el seu capteniment". Amb aquestes paraules el líder del grup parlamentari de JxCat ha reclamat al president Pere Aragonès una "posició compartida" sobre els pressupostos generals de l'Estat quan comencin la seva tramitació parlamentària. "Són la palanca de pressió que no podem desaprofitar", ha dit: "Demanem que des del conjunt de l'independentisme comencem a treballar per una posició compartida sobre aquesta nova oportunitat". Aragonès ha respost demanant a JxCat "propostes concretes", i ha acceptat l'oferiment com un "primer pas": "Endavant".

Ple del Parlament

Garriga titlla Puigdemont de "delinqüent" i Aragonès replica que Vox va fer "el ridícul" al jutjat de Sàsser

El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha titllat de "delinqüent" l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de "malversador" l'exvicepresident Oriol Junqueras. Ho ha dit en la sessió de control al Govern que està en marxa al Parlament. En el torn de rèplica, el president de la Generalitat Pere Aragonès ha replicat al partit d'extrema dreta que el que li cou és "haver fet el ridícul al jutjat de Sàsser", ja que Vox s'hi va personar i "no els van deixar ni passar de la porta".

La CUP reclama a Aragonès mesures urgents en matèria d'habitatge

La diputada Montserrat Vinyets (CUP) ha urgit el president Pere Aragonès a prendre mesures urgents en matèria d'habitatge. En la sessió de control al Govern, ha reclamat el desplegament de la llei pel dret a l'habitatge aprovada el 2007, i concretament d'un pla territorial sectorial en matèria d'habitatge. Aragonès ha respost posant en valor actuacions de l'executiu en aquesta línia, com ara la "renovació del protocol sobre desnonaments" i l'activació d'una línia de 20 milions d'euros "per evitar els desnonaments que es pugui produir a partir de finals d'any".

Ple del Parlament

El PP i Cs critiquen el Govern per generar "odi" i Aragonès els acusa de fer "manetes" amb Vox

Sessió de control al Parlament amb Cs i el PP acusant el Govern de generar "odi" i "violència". Els populars perquè consideren que el Govern utilitza la campanya de vacunació per desmerèixer els cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya. Els taronges, perquè asseguren que durant dies va lluir un pancarta en suport a Terra Lliure en el municipi de Sarrià de Ter sense que ningú fes res. "Rectifiquin la seva actitud i siguin responsables", ha afirmat Carlos Carrizosa (Cs). El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat els dos partits de fer "manetes" amb Vox i d'oferir un discurs que no s'ajusta amb la realitat. També els ha demanat que, si estan preocupats per la seguretat, que donin suport a les "cúpules" de la conselleria d'Interior. Les anteriors i l'actual que lidera el conseller Joan Ignasi Elena.

Interior preveu contractar 860 nous agents de Mossos d'Esquadra el 2022

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha anunciat que el departament preveu contractar 860 nous agents dels Mossos d'Esquadra el 2022. En la sessió de control al Govern del ple d'aquest dimecres, ha explicat que aquesta pot ser una manera de garantir que tots els treballadors del cos puguin accedir a la jubilació anticipada. El conseller ha recordat que ja s'han incorporat 680 agents i que l'entrada de nou personal s'acompanya amb 400 nous vehicles aquest 2021, però també el 2022, i ha explicat que abans de l'estiu de 2022 s'equiparà els agents d'un nou uniforme.

Vox manté el discurs antiimmigració tot i l'avís de la mesa del Parlament

El diputat de Vox Joan Garriga ha mantingut en el ple d'aquest dimecres el seu discurs antiimigració tot i l'avís de la mesa del Parlament, que ahir va admetre un escrit presentat per PSC, ERC, JxCat, comuns i la CUP i que implicarà estudiar si sanciona o no el líder d'extrema dreta Ignacio Garriga per haver vinculat immigració irregular i delinqüència. En una pregunta dirigida al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, Joan Garriga ha associat la inseguretat a "la immigració il·legal" i els "menors que venen sols, es maleduquen i acaben provocant delictes", però també ha carregat contra l'independentisme per "la seva justificació de la desobediència": "Deixin pas a l'ordre, la convivència i la legalitat que Vox representa".

Elena ha recordat a Garriga que "el conseller que no el decideixen vostès, el decideixen els ciutadans". "Estigmatitzen tot el que és diferent al que pensen, ho assenyalen perquè la gent tingui una percepció del que són d'odi, discriminació i persecució", ha sentenciat: "Tenim una concepció diferent de la seguretat que és molt diferent a la seva".

Ple del Parlament

Giró anuncia que portarà els pressupostos al consell executiu a "primers de novembre"

La llei de finances públiques estableix que els pressupostos de la Generalitat s'han de presentar abans del 10 d'octubre. Aquest dimecres el Govern ha confirmat que anirà amb retard. El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha anunciat davant del Parlament que presentarà els comptes -portant-los al consell executiu- a "primers de novembre". A partir d'aquest punt s'iniciarà el tràmit parlamentari. La diputada del PSC Alícia Romero li ha retret aquest retard i li ha exigit que expliqui el contingut dels números de l'any vinent "com més aviat millor". Ha recorda que els comptes vigents, els del 2020, es van dissenyar abans de l'esclat de la pandèmia i que, per tant, estan caducats. Giró s'ha defensat assegurant que el Govern està plenament unit al voltant del contingut dels pressupostos.

Ple Parlament

Puigneró reitera la necessitat del traspàs total de Rodalies a la Generalitat

El vicepresident Jordi Puigneró ha lamentat que no s'estigui garantint la mobilitat per la vaga de Rodalies. "L'Estat no cuida els serveis públics com sí que ho fa la Generalitat amb els Ferrocarrils, i tampoc no transfereix els serveis que no cuida. Per tant, exigirem el traspàs total", ha dit.

Ple Parlament

Geis defensa la immersió lingüística a la universitat

La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha defensat la immersió lingüística a les aules de les facultats davant els retrets de Cs i ha lamentat que assenyalin professors com va passar a Sant Andreu de la Barca arran de l'1-O: "Defensem els drets lingüístics perquè som un país normal".

Ple Parlament

Giró diu que "no hi ha cap novetat" sobre Barcelona World i que estudiaran el projecte quan arribi

El conseller d'Economia Jaume Giró ha dit que "no hi ha cap novetat" sobre el projecte Barcelona World, a preguntes dels comuns, que han lamentat que no l'hagin enterrat. "Fins que no està mort, no hi ha res enterrat. Quan arribi aquest projecte l'estudiarem", ha remarcat.

Ple Parlament

Puigneró, sobre les divergències al Govern per l'ampliació del Prat: "Apostem per un aeroport intercontinental"

El vicepresident Jordi Puigneró no ha volgut respondre quin és el posicionament d'ERC sobre l'ampliació del Prat a preguntes de Cs. "Ho haurà de preguntar a ERC", s'ha limitat a dir. "Som on som, apostem per un aeroport intercontinental, respectuós amb el medi ambient i gestionat pel Govern".