La mesa estudia sancionar el líder de Vox pel seu discurs sobre la immigració

L'òrgan encarrega un informe a la comissió de l'Estatut dels Diputats a instàncies de cinc grups parlamentaris

2 min
El president del grup de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, durant el debat de política general

BarcelonaEls grups parlamentaris que van signar el cordó sanitari contra l'extrema dreta creuen haver trobat una manera de limitar el seu discurs xenòfob als plens. La mesa del Parlament estudiarà si sanciona el líder de Vox, Ignacio Garriga, per haver fet comentaris que la majoria de l'òrgan rector de la cambra considera discriminatoris en l'últim debat de política general. Entre altres coses, Garriga va dir que "cal posar fre a la immigració il·legal" i que "només els carrers tornaran a ser segurs quan les fronteres tornin a estar veritablement protegides".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC, el PSC, JxCat, En Comú Podem i la CUP han presentat aquest dimarts una petició a la mesa perquè ho investigui, al·legant que el codi de conducta dels membres del Parlament estableix en l'article 7 que els diputats han de mantenir una "actitud escrupolosa i exemplar" sense "discriminació per raó de gènere, orientació sexual, creences, ideologia, origen o condició social, ètnia, llengua o qualsevol altra". A l'acceptar l'escrit, la mesa ha acordat encarregar un informe a la comissió de l'Estatut dels Diputats –on aquests partits tenen majoria– per valorar si Garriga va incomplir el reglament o no. Si es confirma que ho va fer, l'òrgan pot imposar al líder de Vox una multa econòmica que va d'entre 600 a 12.000 euros. A més, si es considera que la infracció és molt greu, la mesa pot proposar al ple que acordi la "suspensió temporal de l'exercici de la funció parlamentària mentre el diputat no resolgui la situació d'incompliment". També s'establiria l'obligació del diputat d'adoptar mesures per "resoldre i eliminar la situació d'incompliment".

El diputat de Vox Joan Garriga ha reaccionat a aquesta informació negant que hagin incomplert el codi de conducta: "Qui el viola són els que volen fer el cordó sanitari contra la nostra tribuna política". L'extrema dreta ha defensat que les seves declaracions contra la immigració il·legal són "la veritat" i una "evidència", i ha insistit que s'han mantingut en els marges del respecte. Tot i això, les seves paraules han tingut un rebuig majoritari per part de la resta de grups.

Ciutadans ha rebutjat signar l'escrit perquè es revisi l'actuació de Vox segons el codi de conducta, ja que el seu líder, Carlos Carrizosa, està en contra de les "sancions parlamentàries pel discurs". Tot i això, el líder del partit taronja a la cambra sí que el considera "abjecte". Carrizosa, que habitualment evita titllar Vox de partit d'extrema dreta (experts consultats per l'ARA van definir-lo com "extrema dreta", "nova extrema dreta" o "dreta radical"), ha admès aquest dimarts que el seu discurs en matèria d'immigració es pot equiparar amb "els discursos de l'extrema dreta o el populisme de dretes". Amb tot, ha considerat que "els discursos d'aquestes característiques ja els sentim des de fa molt de temps" al Parlament, en al·lusió a l'independentisme.

stats