Política27/12/2013

El PNB guanyaria les eleccions basques amb EH Bildu a l'alça i PSE i PP a la baixa, segons l'últim Euskobaròmetre

Les dades de l'enquesta electoral indiquen que l'única alternativa de govern viable seria amb el PNB al poder amb el suport d'EH Bildu o el PSE-EE per arribar a la majoria absoluta, situada a 38 escons

Efe

BilbaoSi avui se celebressin eleccions al País Basc, el PNB tornaria a guanyar i obtindria 29 escons −ara en té 27−, alhora que EH Bildu aniria a l'alça i el PSE i el PP baixarien.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

EH Bildu, amb 23 escons −dos més que ara−, quedaria en segon lloc, seguit del PSE-EE, amb 12 (16), i el PP amb 8 (10), mentre que IU-Ezker Anitza podria tornar a la cambra basca amb dos escons i UPyD mantindria l'únic que té.

Cargando
No hay anuncios

Aquests són els resultats d'estimació de vot que es recullen en l'últim Euskobaròmetre, l'estudi que realitza la Universitat del País Basc (UPV/EHU), elaborat el mes de novembre amb 1.200 entrevistes i que s'ha fet públic aquest divendres.

El treball conclou que, a la vista de les dades obtingudes, l'única alternativa de govern viable com a resultat d'unes hipotètiques eleccions seria amb el PNB al poder, amb el suport al Parlament d'EH Bildu o el PSE-EE per arribar a la majoria absoluta, situada a 38 escons.

Cargando
No hay anuncios

Per territoris, el PNB obtindria la primera posició a Biscaia i Àlaba i disputaria l'hegemonia a Guipúscoa a EH Bildu.

En el conjunt d'Euskadi, el PNB guanyaria els comicis amb un 34,9% dels vots vàlids i un avanç moderat, ja que podria obtenir entre 28 i 29 escons.

Cargando
No hay anuncios

La distribució per territoris seria: 11 escons i la primera posició a Bizkaia −38% dels vots−, 9 o 10 escons i la segona posició a Guipúscoa (33%), i 8 escons i el primer lloc a Àlaba (27%).

La coalició EH Bildu mantindria la segona posició que va aconseguir a les últimes eleccions autonòmiques, celebrades l'octubre del 2012. Amb un 26% dels vots vàlids, podria obtenir entre 22 i 23 escons, sent la primera força a Guipúscoa i segona en les altres dues províncies.

Cargando
No hay anuncios

El PSE-EE, que continuaria amb el seu retrocés, mantindria la tercera posició actual.

Amb un 16% d'estimació de vot i entre 12 i 14 escons, perdria qualsevol possibilitat de formar govern de nou.

Cargando
No hay anuncios

El PP acusaria el seu desgast pel govern de Mariano Rajoy i retrocediria en totes les províncies, tot i que mantindria la quarta posició amb 8 o 9 escons i al voltant d'un 10% de les paperetes. El millor resultat l'obtindria a Àlaba, amb 4 escons i al voltant d'un 13% dels vots.

Ezker Anitza-Esquerra Unida, amb, aproximadament, un 4% dels vots, podria tornar al Parlament Basc amb dos escons, més o menys segurs, a Àlaba i Biscaia.

Cargando
No hay anuncios

UPyD, amb vora un 3% dels vots, es quedaria amb la seva actual representació alabesa.

La participació mitjana estimada se situaria a l'entorn del 60%, podent de superar aquesta cota a Bizkaia, mentre que a Àlaba no s'aconseguiria.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi subratlla que el panorama electoral és "molt volàtil", caracteritzat per una alta desmotivació, sobretot dels electorats socialistes i populars, una caiguda important de la fidelitat de gairebé tots els electorats i un nivell d'indecisió que s'acosta al 30%.