Política 09/02/2015

Podem fitxa Falciani i defensa Monedero

La formació demana un informe a l'informàtic que va filtrar la llista més exhaustiva d'evasors fiscals

Joan Rusiñol
2 min
Luis Alegre, candidat a liderar el partit a Madrid, aquest diumenge en un míting. EFE

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es reunirà per videoconferència aquest dilluns a la tarda amb Hervé Falciani, l'informàtic que va filtrar la llista de milers de persones que estaven evadint impostos a través de la branca suïssa del banc HSBC, per concretar els detalls d'un informe sobre aquesta qüestió. Ho ha anunciat aquest migdia en roda de premsa el candidat a liderar el partit a la Comunitat de Madrid, Luis Alegre. Segons ha explicat, la lluita contra els "paradisos fiscals" és una de les "prioritats" de la seva formació des del principi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha dit Alegre, Falciani, que va ser candidat a les eleccions europees pel Partit X, ha acceptat la proposta de Podem com a "força possible de canvi". De fet, sobre les enquestes aparegudes els últims dies, el partit creu que evidencien la seva "consolidació com a força alternativa al PP". Si les dades es mantenen, ha dit el portaveu després de l'executiva, podran guanyar amb comoditat els comicis espanyols de finals d'any.

L'informe que farà Falciani –a l'espera dels detalls– es presenta com un exemple de "transparència" que, a parer seu, seria bo que copiessin els altres partits.

Monedero es queda

La major part de les preguntes a Alegre, però, han estat centrades aquest dilluns en la polèmica que esquitxa el número 3 del partit, Juan Carlos Monedero, pels diners cobrats per l'assessoria política a diferents països sud-americans. Això va portar-lo a fer una declaració complementària a Hisenda. Podem defensa que no ha comès cap irregularitat i que el debat ja no se situa ni tan sols en el terreny de l'ètica, sinó de l'estètica. Per això, asseguren que no n'han parlat a la reunió de la cúpula d'aquest dilluns, a la que ha assistit Monedero. Alegre ha respost amb un contundent "no" a la pregunta de si s'ha plantejat el seu cessament o si ell ha demanat la dimissió.

Podem assegura que hi havia dues vies per regular aquells diners amb resultats idèntics pel que fa al fisc i que el polític va optar per tributar a través de Societats i Dividends, en comptes de pagar els impostos d'un sol cop a través de l'IRPF. La declaració complementària l'argumenta per la necessitat de fer front al "soroll" mediàtic i polític, perquè no quedés cap ombra de dubte del seu compliment amb Hisenda. Alegre ha acusat directament el ministre Montoro d'actuar com a "funcionari" del PP i assenyalar un "dirigent de l'oposició".

Alegre ha assegurat que la informació que publica el diari 'El Mundo', segons la qual als comptes del polític de Podem hi ha 700.000 euros, és falsa.

stats