Eleccions al Parlament

Les polèmiques enfanguen l’últim debat de campanya

Protagonisme per a la PCR d’Illa i el manifest contra el PSC

BarcelonaDimarts a TV3 hi va haver, com a tots els debats, guanyadors i perdedors. Però, si habitualment les coses ja passen a velocitat de vertigen en campanya, dimecres el debat havia passat a millor vida. Almenys el que havia succeït en les tres hores d’emissió. Salvador Illa va ser l’únic que va rebutjar presentar una PCR o fer-se in situ un test d’antígens i des d’aleshores els seus rivals no han desaprofitat l’ocasió d’esbombar tota mena de dubtes i rumors sobre els seus motius.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir a La Sexta, en el cinquè i últim debat de la campanya, només havien passat 48 hores i la polèmica seguia ben candent, com es van encarregar de recordar-li al candidat socialista des del primer minut. “Hauria d’abandonar el plató, però com que no ho farà, li demano que per seguretat de tots es posi la mascareta”, li va dir Laura Borràs (JxCat) en el primer torn de paraula. “¿Tem ser positiu o sap que no és positiu perquè ja s’ha vacunat?”, va especular tot seguit Carlos Carrizosa (Cs). “Em recorda els primers debats de Donald Trump, quan no aclaria si es feia o no les PCR”, va etzibar-li Pere Aragonès (ERC). “Demostra falta d’exemplaritat i de solidaritat. No ens va dir que no s’havia fet el test i avui es nega a posar-se la mascareta”, va criticar al seu torn Alejandro Fernández (PP). Jéssica Albiach (TV3), Àngels Chacón (PDECat) i Laia Estrada (CUP) van preferir no entrar-hi.

Cargando
No hay anuncios

“Si fins ara era un tots contra Illa ara tot s’hi val contra Illa, fins i tot les calúmnies”, va respondre en to irat l’exministre. “Ningú ens va fer un test d’antígens o una PCR a TVE. Per què no se’l van fer? ¿No era segur aquell debat?”, els va recordar a la resta. I encara va haver de sortir a desmentir que hagi incomplert el pla de vacunació: “Esclar que no m’he vacunat”. Illa no es va fer les proves perquè, va dir, ni tenia símptomes ni havia tingut contacte recent amb un positiu per covid, tal com estableix el protocol sanitari de la Generalitat.

“L’exemplaritat és rebutjar privilegis”, va concloure i, un segon després, ja havia mostrat a càmera el manifest signat pels partits independentistes per no governar amb el PSC: “Aquesta és la nova foto de Colón [la de la manifestació de PP, Cs i Vox contra el PSOE]. I és el que jo vull canviar per obrir un temps nou de retrobament. “La foto de Colón a Catalunya es vostè a la manifestació de Societat Civil Catalana”, li va replicar Aragonès. Albiach, que també va carregar contra Illa per la reforma de la llei d’habitatge, va reaccionar ràpidament per denunciar que ERC s’havia tornat a “lligar” a JxCat amb el veto al PSC. Un manifest que la cap de llista dels comuns va considerar “una farsa”, perquè JxCat governa a la Diputació de Barcelona amb el PSC, i ERC ha investit a Pedro Sánchez i ha aprovat els pressupostos de l’Estat. “El que fa riure, senyora Albiach, és el seu progressisme quan només subvencionen militars, toreros i monarques”, va retreure-li Borràs.

Cargando
No hay anuncios

Però en les mil i una batalles d’ahir a La Sexta també hi havia espai perquè el PDECat confrontés amb la CUP, perquè Cs, PP i Vox competissin per ser l’assot de l’independentisme i perquè els dos socis de Govern es tiressin els plats pel cap. “No permetrem que la Moncloa s’instal·li al Palau de la Generalitat”, va advertir Borràs a Aragonès. “No s’equivoqui de rival, senyora Borràs. El nostre rival és el senyor Illa”, li va respondre Aragonès.

Protagonisme per a la ultradreta

Salvador Illa va ser ahir l’ase dels cops de tots els candidats i, malgrat que va intentar col·locar les seves propostes, es va veure arrossegat a respondre a tort i a dret. A tres dies de les eleccions, l’últim debat -exclusivament en castellà- va ser el més enfangat de tota la campanya, amb crits, retrets i, per primera vegada de forma evident, una interpel·lació directa a la ultradreta. “Vostè és un feixista, un homòfob i un racista”, li va dedicar Estrada a Ignacio Garriga (Vox). Borràs, Aragonès, Fernández i Carrizosa s’hi van sumar. Ja no se la ignora i ara, diuen els candidats, se la combat.