La possible entrada de Junts al govern de Tarragona posa en risc la coalició ERC-comuns

Els republicans es reuneixen aquest dijous amb la CUP per explorar també la seva incorporació a l'executiu municipal

4 min
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, conversant amb la primera tinent d'alcalde, Carla Aguilar, aquest dimecres en l'acte de commemoració dels 90 anys de la Segona República

BarcelonaLa via àmplia que ERC defensa des de fa mesos a Catalunya –que passa per un govern format per Junts, ERC, la CUP i els comuns– no prosperarà a la Generalitat pels vetos creuats entre En Comú Podem i el partit de Carles Puigdemont. Però és que tampoc té números que s'acabi materialitzant al govern municipal de Tarragona, on fins ara governa ERC en coalició amb els comuns. I és que mentre que a Catalunya ja fa dos mesos que les negociacions per formar govern estan enquistades, a Tarragona el govern és a punt de trencar-se. Gairebé arribats a l'equador del mandat i tenint en compte la fràgil majoria de govern (ERC i els comuns governen amb 9 regidors de 27), els republicans van avalar dilluns obrir la porta de l'executiu a Junts i la CUP. De fet, totes dues formacions ja havien apuntalat la governabilitat municipal aprovant els dos últims pressupostos. L'aposta d'ERC ha topat amb la posició del seu soci, els comuns, que han amenaçat amb deixar el govern si el pacte amb Junts s'acaba materialitzant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La possibilitat d'ampliar l'executiu per fer més sòlida la governabilitat –ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP tindrien un total de 14 regidors i, per tant, majoria absoluta– ha estat sobre la taula des de l'inici del mandat. Però l'intent de moció de censura per part del PSC, Ciutadans i el PP de principis d'any va ser el detonant perquè aquesta opció prengués força per intentar blindar el govern. Segons expliquen fonts republicanes, des de finals d'any i fins abans de les eleccions del 14-F, ERC i els comuns havien creat una comissió municipal per abordar la incorporació de Junts i la CUP. Tots dos socis havien mantingut reunions amb Junts en què fins i tot s'havia posat sobre la taula una proposta "consensuada" entre tot l'equip de govern de repartiment de carteres amb els tres regidors de Junts. Ara bé, les mateixes fonts expliquen que poques setmanes abans del 14-F els comuns els van demanar aturar les trobades fins després de les eleccions.

Els comuns ho emmarquen en les negociacions per la investidura

Fonts d'En Comú Podem confirmen aquestes reunions amb ERC i Junts, però expliquen que després de sotmetre a debat la proposta que Junts entrés al govern municipal, la coordinadora del partit a Tarragona ho va rebutjar. "L'ampliació per la dreta no és una via a seguir", va refermar la coalició tarragonina aquest dimarts passat en un comunicat, en què va avisar que l'entrada de Junts suposaria "passar a un govern sense En Comú Podem". La postura l'han secundat el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, i també el portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro, en roda de premsa aquest dimecres, on han subratllat les diferències de "projecte" amb Junts. Tots dos, a més, han emmarcat l'aval d'ERC –ratificat aquest dilluns en assemblea– perquè Junts entri al govern en les negociacions per la investidura de Pere Aragonès. Cid, de fet, ha assegurat que els republicans fan servir Tarragona com "a moneda de canvi" pel govern de la Generalitat. Un extrem que fonts de la direcció nacional d'ERC neguen en rotund i recorden que els tres regidors de Junts a Tarragona són independents i no formen part ni de JxCat ni del PDECat.

De fet, fonts del partit republicà a Tarragona atribueixen a una "intromissió" de la direcció nacional dels comuns el canvi de criteri de la formació a la capital tarragonina. En canvi, els comuns ho negaven en el comunicat de dimarts i asseguren que les executives del partit a escala local i nacional van a l'una. Després dels comicis del 14-F, el partit d'Ada Colau manté el veto a JxCat en les negociacions per la investidura de Pere Aragonès i insisteix als republicans que trenquin amb els de Carles Puigdemont i busquin una aliança d'esquerres amb En Comú Podem i el PSC. A Lleida, però, els comuns governen al costat de JxCat i ERC. "És l'excepció que confirma la regla", ha dit Cid, que ho ha justificat pel fet d'haver acabat amb anys de govern socialista.

ERC continuarà endavant amb les converses amb Junts i la CUP

De moment, ERC manté el seu compromís d'obrir el govern a Junts i la CUP. "Cadascú és responsable de les seves pròpies decisions", afirmen les mateixes fonts republicanes, que insisteixen que l'acord també el van assumir els comuns abans del 14-F. Admeten, així, la possibilitat que els comuns acabin saltant de l'executiu, però es donen unes setmanes de marge per negociar amb Junts i la CUP i després presentar una proposta als comuns perquè la valorin. La coalició lila, de fet, preveu convocar una assemblea per prendre una decisió definitiva en funció de com avancin les converses entre republicans, Junts i la CUP.

Aquest dijous hi ha prevista una trobada entre ERC i la CUP per abordar també la possible incorporació dels anticapitalistes al govern. Els comuns no seran a la reunió, tot i que avalen compartir govern amb els cupaires. "Si és possible l'acord segons el programa, fantàstic, i si no, cap problema perquè seguirem sent aliades des de fora", explica la portaveu del grup de la CUP Eva Miguel. Fonts dels cupaires expliquen que ERC ja els va convidar a negociar la seva entrada al govern abans del 14-F, però que el grup hi va renunciar fins que no passessin els comicis per "no barrejar les coses". "Si ens volen al govern, hi estarem", també diuen fonts de Junts per Tarragona. Les converses polítiques continuaran els pròxims dies per decidir si Tarragona canvia la fesomia del govern.

stats