Les clavegueres de l'Estat

L'excap de la Policia Nacional a Catalunya denuncia Fernández Díaz, Cospedal i Villarejo per l'operació Catalunya

En un escrit a la Fiscalia, també dirigit contra l'ex número dos d'Interior, els acusa d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets

ARA
2 min
Villarejo en una imatge d'arxiu.

BarcelonaL'excap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega ha denunciat aquest dimarts davant la Fiscalia l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i l'excomissari José Manuel Villarejo arran de l'operació Catalunya. La denúncia, signada per l'advocat Jordi Pina i que també es dirigeix contra l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, els acusa de presumptes delictes d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets. El document fa referència a les informacions i àudios publicats últimament en diversos mitjans sobre l'operació Catalunya. Una trama que, segons la denúncia, consistia en "obtenir informació i/o confeccionar proves falses que servissin per intimidar, extorsionar i/o desprestigiar persones que eren properes o estaven vinculades amb el moviment independentista català".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escrit assegura que Ortega va ser cessat sorprenentment per Fernández Díaz i traslladat arbitràriament a Terol –encara que al final "va acceptar Saragossa com a mal menor"– per les seves suposades connivències amb l'independentisme i vincles amb persones de l'extinta Convergència. La denúncia considera que el seu cessament formava part de la "campanya de persecució sistemàtica a tot aquell que estigués relacionat amb el moviment independentista". Fernández Díaz va nomenar en el seu lloc Agustín Castro Abad, amb qui, segons la denúncia, "compartia una arrelada fe catòlica" i la mateixa parròquia, encara que aquest va agafar la baixa "afligit d'una profunda depressió" poques hores abans de la consulta del 9-N del 2014.

El document fa referència a la reunió entre l'excomissari Villarejo i l'exlíder del PP de Catalunya Alícia Sánchez-Camacho del 6 de novembre del 2012, pocs dies abans de les eleccions catalanes d'aquell any, en què la dirigent popular va situar Ortega en una "llista negra" de persones que havien de ser investigades. Segons els àudios que formen part de la denúncia, Sánchez-Camacho li va explicar a Villarejo que l'excap de la Policia Nacional a Catalunya tenia "un munt de connivències" amb l'independentisme, la qual cosa suposava "un problema afegit perquè Narciso [Ortega]" era "íntim" de l'exconseller d'Interior Felip Puig. En l'escrit es destaca també que se'l va sotmetre a una vigilància "il·legal", ja que "no estava immers en cap causa judicial i, per tant, no podien existir ordres de seguiment autoritzades per un jutjat". 

stats