Espionatge

Òmnium es querella contra Interior per les infiltracions policials a l'independentisme

Antich denuncia que són pràctiques pròpies de "règims totalitaris" que vulneren drets fonamentals

2 min
Xavier Antich acompanyat de representants d'una quinzena d'entitats juvenils, aquest dimecres

BarcelonaÒmnium Cultural ha presentat davant l'Audiència Nacional una querella contra el ministeri de l'Interior per la política d'infiltració en organitzacions juvenils independentistes, de la qual se'n han denunciat dos casos recents. Per a l'entitat que presideix Xavier Antich es tracta d'una vulneració de drets fonamentals com el dret a la intimitat, a l'associació i a la desviació del poder. "A l’Estat no li tremola el pols a l’hora de vulnerar drets per reprimir el moviment independentista", ha criticat Antich en un comunicat difós aquest dilluns, on considera que el fet que la policia s'infiltri en organitzacions juvenils democràtiques és "més propi d'un règim totalitari que d'un estat de dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per ara es coneixen dos casos d'aquestes infiltracions per part de la Policia Nacional: un d'exitós i l'altre fracassat. El primer, avançat pel setmanari La Directa, va ser un noi que amb identitat falsa va estar dos anys formant part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la plataforma pel dret a l'habitatge Resistim al Gòtic i el casal popular Lina Òdena de l'Eixample. Es feia dir Marc Hernández Pon, assegurava ser de Mallorca i estava matriculat a la Universitat de Barcelona (UB) –que li va fer tots els tràmits sense sospitar res–, però realment era un nom fals, havia nascut a Menorca i era Policia Nacional. El segon cas, publicat per l'ARA, és el d'Enric Pérez, un estudiant de 24 anys exmilitant de Jovent Republicà –les joventuts d'ERC– que va documentar com l'intentaven captar com a confident per infiltrar-se en l'organització, negant-s'hi en tot moment. No va poder determinar el cos policial que el volia captar, però la seva persona de contacte es feia passar per algú de Seguretat Nacional.

Òmnium ha presentat aquesta querella després que fa unes setmanes presentés primer un requeriment administratiu al ministeri en què donava deu dies al ministre Fernando Grande-Marlaska perquè aturés "les pràctiques il·legals d'infiltració d'agents policials a moviments juvenils". Com que n'ha fet cas omís, el següent pas ha sigut oficialitzar la querella. "Davant d'aquest silenci, tant esperat com vergonyós, passem a la via judicial amb aquesta querella a l'Audiència Nacional perquè no quedi impune", ha dit Antich.

El front polític

Aquestes infiltracions per part de cossos estatals també han tingut reaccions polítiques. Els partits independentistes a Madrid ho han portat al Congrés, per ara sense resultats. El 7 de juny ERC, Junts, el PDECat i la CUP van demanar la compareixença a la comissió d'Interior de la cambra de l'agent de la Policia Nacional infiltrat al SEPC. A part d'Òmnium, també el Govern ha intentat judicialitzar la qüestió presentant una denúncia davant la Fiscalia de Barcelona per delictes de falsedat documental i usurpació de l'estat civil. La conselleria de Recerca i Universitats va argumentar que "si la justícia demostra aquesta infiltració, s'haurà produït una vulneració molt greu de drets". L'independentisme considera que, malgrat que els fets no estiguin estrictament relacionats amb el Catalangate, tot plegat forma part d'una estratègia de l'Estat per tenir monitorats els dirigents i les organitzacions d'aquest moviment polític.

stats